Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο μοιραίου εμφράγματος

Τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο μοιραίου εμφράγματος

Η καθημερινή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

Η καθημερινή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

Προηγούμενες έρευνες είχαν καταλήξει σε αβέβαια αποτελέσματα, καθώς άλλες έδειχναν οφέλη για την υγεία και άλλες όχι. Η νέα επιδημιολογική μελέτη, δείχνει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα πράγματι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανατηφόρου εμφράγματος. Από την άλλη όμως, δεν φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο των μη θανατηφόρων εμφραγμάτων.

Οι ερευνητές της Σχολής Επιστήμης της Διατροφής του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης, με επικεφαλής τον καθηγητή Νταρίους Μοζαφαριάν, μέτρησαν τα επίπεδα των ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα περισσοτέρων από 45.600 ατόμων σε 16 χώρες και τα συσχέτισαν με τα καρδιαγγειακά επεισόδια.

Από τους συμμετέχοντες, σχεδόν 8.000 υπέστησαν για πρώτη φορά έμφραγμα κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, τα υψηλότερα επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα σχετίζονταν με μειωμένο κίνδυνο κατά μέσο όρο 10% περίπου εκδήλωσης μοιραίου εμφράγματος, σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα. Για όσους είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ω-3, η μείωση του κινδύνου για θανατηφόρο έμφραγμα ξεπερνούσε και το 25%.

«Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η καρδιά είναι η βασική αιτία θανάτου στον κόσμο, μια μείωση κινδύνου της τάξης του 25% είναι πολύ σημαντική», εξηγεί ο Μοζαφαριάν και τονίζει ότι «αυτή η μείωση του κινδύνου είναι περίπου η ίδια με την μείωση του κινδύνου μέσω της θεραπείας με στατίνες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η έρευνα δεν επιβεβαίωσε κατά πόσο είναι το ίδιο αν τρώει κανείς ψάρια ή παίρνει διατροφικά συμπληρώματα με ιχθυέλαιο, καθώς λίγοι μόνο συμμετέχοντες έπαιρναν τα τελευταία.

Τα ψάρια είναι η κυριότερη πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, ιδίως EPA και DHA. Τα περισσότερα ω-3 περιέχουν ο σολομός, η πέστροφα, η σαρδέλα, η ρέγγα και η αντζούγια. Επίσης, καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, ιδίως του α-λινολενικού οξέος (ALA), είναι ο λιναρόσπορος και τα καρύδια.

Τέλος, ενώ προηγούμενες έρευνες είχαν εντοπίσει ενδείξεις ότι οι στατίνες και η ασπιρίνη μπορεί να μειώνουν τα οφέλη των ω-3 λιπαρών οξέων, η νέα μελέτη δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024