«Καμία συζήτηση για Brexit πριν την ενεργοποίηση του Άρθρου 50»
Δεν θα υπάρξουν επίσημες ή ανεπίσημες διαπραγματεύσεις, πριν η Βρετανία αποφασίσει την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 για έξοδο από την ΕΕ, συμφώνησαν Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι σε συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο.
Συναντήσεις στο Βερολίνο για τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος και για το μέλλον της Ευρώπης είχε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι.
Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι δεν θα υπάρξουν επίσημες ή ανεπίσημες διαπραγματεύσεις, πριν η Βρετανία αποφασίσει την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 για έξοδο από την ΕΕ.
«Είμαστε ενωμένοι στην άποψή μας ότι το Άρθρο 50 πρέπει να ενεργοποιηθεί και ότι πριν ληφθεί αυτή η απόφαση, δεν μπορούν να ληφθούν περαιτέρω μέτρα» είπε η Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.
«Μόνο τότε μπορεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δώσει οδηγίες κάτω από τις οποίες θα γίνει η διαπραγμάτευση μιας εξόδου» σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος.
«Αυτό σημαίνει ότι -και συμφωνούμε σε αυτό το σημείο- δεν θα υπάρξουν ούτε άτυπες, ούτε επίσημες διαπραγματεύσεις για έξοδο της Βρετανίας, μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει το αίτημα (της χώρας) για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε η Μέρκελ.
Παράλληλα, Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι κάλεσαν να υπάρξει «νέα ώθηση» για την ενίσχυση της ΕΕ.
Ωστόσο, ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στο να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος να χειριστεί η ΕΕ την έξοδο της Βρετανίας. «Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την αβεβαιότητα» σημείωσε.
Επίσης, είπε ότι υπάρχουν τέσσερις προτεραιότητες για την Ευρώπη: η ασφάλεια, η ανάπτυξη, τα μέτρα για τους νέους, η ευρωζώνη και η φορολογική της εναρμόνιση.
Νωρίτερα, η Άνγκελα Μέρκελ είχε συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Bilateral meeting with Chancellor Merkel in Berlin now ahead of #EUCO & informal EU27 summit pic.twitter.com/P9ohVytwkx
— Donald Tusk (@eucopresident) 27 Ιουνίου 2016
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι ΗΠΑ κλείνουν το γραφείο της DEA στη Δομινικανή Δημοκρατία εξαιτίας κατηγοριών για διαφθορά
- Συμφωνία Ταϊβάν – ΗΠΑ με μείωση των δασμών και αύξηση των αγορών αμερικανικών προϊόντων
- Γουατεμάλα: Ο δημοσιογράφος Ρουβέν Σαμόρα βγαίνει από τη φυλακή και τίθεται σε κατ’ οίκον κράτηση
- Από «ζόμπι» σε γίγαντα της AI – Πώς η SK Hynix έγινε ο κρυφός σύμμαχος της Nvidia
- Στην ΑΕΚ μέχρι το 2027 ο Πέτρος Μάνταλος
- «Οι ΗΠΑ είναι απολύτως προσηλωμένες στο ΝΑΤΟ» – «Δεν ανησυχώ για τις διαφωνίες» λέει ο Μαρκ Ρούτε
