Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μήλος, προικισμένη από τη φύση

Μήλος, προικισμένη από τη φύση

Ταξιδιωτικός προορισμός με ξεχωριστή φυσιογνωμία, η Μήλος διαθέτει άφθονα πετρώματα και ορυκτά, αλλά και σπάνιους γεωμορφολογικούς σχηματισμούς, χάρη στην ηφαιστειακή δραστηριότητα από την απώτατη αρχαιότητα. Κατοικημένο από τους Προϊστορικούς Χρόνους, το νοτιότερο νησί του συμπλέγματος των Δυτικών Κυκλάδων γνώρισε στη διαδρομή του μέσα στο χρόνο περιόδους ακμής λόγω της επίκαιρης θέσης του, του μεγάλου φυσικού […]

Ταξιδιωτικός προορισμός με ξεχωριστή φυσιογνωμία, η Μήλος διαθέτει άφθονα πετρώματα και ορυκτά, αλλά και σπάνιους γεωμορφολογικούς σχηματισμούς, χάρη στην ηφαιστειακή δραστηριότητα από την απώτατη αρχαιότητα.

Κατοικημένο από τους Προϊστορικούς Χρόνους, το νοτιότερο νησί του συμπλέγματος των Δυτικών Κυκλάδων γνώρισε στη διαδρομή του μέσα στο χρόνο περιόδους ακμής λόγω της επίκαιρης θέσης του, του μεγάλου φυσικού λιμανιού του και του πλούσιου σε ορυκτά υπεδάφους του.

Καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξή του διαδραμάτισε ο οψιανός ή οψιδιανός, πέτρωμα κατάλληλο για την κατασκευή όπλων και αιχμηρών εργαλείων, που οι Μήλιοι εμπορεύονταν στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Γεννήματα της καλλιτεχνικής ακμής της Μήλου κατά τους Ελληνιστικούς Χρόνους υπήρξαν, μεταξύ άλλων, τα φημισμένα μαρμάρινα αγάλματα της Αφροδίτης (Μουσείο Λούβρου, Παρίσι) και του Ποσειδώνα (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα).

Κύριοι οικιστικοί πυρήνες της Μήλου είναι η Πλάκα, η πρωτεύουσα, που αγναντεύει από ψηλά το πέλαγος, ο Αδάμαντας, το λιμάνι, από τα ασφαλέστερα αγκυροβόλια του Αιγαίου, τα Απολλώνια, παραθεριστικό κέντρο στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, η Τρυπητή, μπαλκόνι με θέα στον όρμο της Μήλου και το ηλιοβασίλεμα, και η Ζεφυρία, μεσόγειο χωριό, που κατέχει τη θέση της Παλαιόπολης, της παλαιάς πρωτεύουσας του νησιού.

Στο Κλήμα, τα Μανδράκια και το Φυροπόταμο οι επισκέπτες του νησιού ανακαλύπτουν γραφικά ψαροχώρια με παραδοσιακό χρώμα και διακριτικό γνώρισμα τα «σύρματα», χώρους όπου φυλάσσονται οι ψαρόβαρκες και τα αλιευτικά σύνεργα.

Τους παραθεριστές εντυπωσιάζουν ο αρχαιολογικός χώρος της Φυλακωπής, το αρχαίο θέατρο και οι περίφημες κατακόμβες στην περιοχή της Τρυπητής, το κάστρο της Πλάκας με το ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα, τα εκκλησιαστικά μνημεία (Παναγία Κορφιάτισσα και Παναγία Θαλασσίτρα στην Πλάκα, Αγία Τριάδα στον Αδάμαντα, Άγιος Ιωάννης Σιδεριανός, Προφήτης Ηλίας Χάλακα κ.ά.), το Μεταλλευτικό Μουσείο στον Αδάμαντα, η Χιβαδολίμνη, η περιοχή του Παπάφραγκα και οι βραχονησίδες Γλαρονήσια.

Ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί, ασφαλώς, η επίσκεψη στο Κλέφτικο και τη Συκιά, μοναδικές δημιουργίες της φύσης στο νοτιοδυτικό τμήμα της Μήλου, αλλά και στο Σαρακήνικο, ακρογιαλιά εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς στη βόρεια ακτογραμμή του νησιού, με κάτασπρους λείους βράχους, σπηλιές και μικρή αμμουδιά.

Για κολύμπι σάς προτείνουμε τις παραλίες Σαρακήνικο, Πλάθιενα, Νεροδάφνη, Φυροπόταμο, Αλογόμαντρα, Παλιοχώρι, Αγία Κυριακή, Τσιγκράδο, Φυριπλάκα, Προβατά, Γέροντα, Τριάδες, Αμμουδαράκι και Αγκάθια.

Πατήστε εδώ για να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη Μήλο, αυτήν την προικισμένη από τη φύση αγκαλιά του Αιγαίου.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024