Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέες απώλειες για το χρηματιστήριο του Λονδίνου τη Δευτέρα

Νέες απώλειες για το χρηματιστήριο του Λονδίνου τη Δευτέρα

Πτωτικά κινούνταν τη Δευτέρα οι βρετανικές μετοχές, επεκτείνοντας τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς η ψήφος των Βρετανών υπέρ του Brexit την περασμένη εβδομάδα βύθισε τη Βρετανία σε πολιτική αβεβαιότητα, πλήττοντας τις μετοχές των βρετανικών τραπεζών, των κατασκευαστικών εταιρίων και της αεροπορικής εταιρίας χαμηλού κόστους easyJet. Σχεδόν 2% υποχωρεί η στερλίνα.

Πτωτικά κινούνταν τη Δευτέρα οι βρετανικές μετοχές, επεκτείνοντας τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς η ψήφος των Βρετανών υπέρ του Brexit την περασμένη εβδομάδα βύθισε τη Βρετανία σε πολιτική αβεβαιότητα, πλήττοντας τις μετοχές των βρετανικών τραπεζών, των κατασκευαστικών εταιρίων και της αεροπορικής εταιρίας χαμηλού κόστους easyJet.

Στις 11:23 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης των blue-chip FTSE 100 σημείωσε πτώση κατά 1,1% στις 6.071,19 μονάδες, με το δείκτη των εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE 250 να υποχωρεί κατά 3%.

Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν μίλησε τη Δευτέρα για πρώτη φορά δημόσια για το δημοψήφισμα, λέγοντας, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές, ότι η βρετανική οικονομία παραμένει ισχυρή.

Η μετοχή της easyJet σημείωσε νωρίτερα πτώση μεγαλύτερη του 16%, ενώ αναμένεται να καταγράψει την χειρότερη ημερήσια πτώση της από τον Ιανουάριο του 2011, μετά την προειδοποίησή της για τα κέρδη τρίτου τριμήνου, επικαλούμενη τις αβέβαιες προοπτικές λόγω της ψήφου υπέρ του Brexit. Η ανταγωνίστριά της IAG, που είναι η εταιρία λειτουργίας της British Airways, υποχώρησε κατά 9,2% μετά την υποβάθμιση της σύστασης για την μετοχή της από την Goldman Sachs σε «neutral».

Ανάμεσα στις χρηματοοικονομικές μετοχές, πιέσεις δέχονταν η Royal Bank of Scotland (RBS) και η Barclays, σημείωνοντας πτώση 12,2% και 9,6% αντίστοιχα, εξαιτίας μια σειράς υποβαθμίσεων της σύστασης μετοχών από χρηματιστηριακές εταιρίες και την αντίστοιχη πτωτική αναθεώρηση της σύστασης της JP Morgan για όλες τις βρετανικές εγχώριες τράπεζες.

Οι κατασκευαστικές εταιρίες επίσης σημείωναν πτώση, με τις Taylor Wimpey, Persimmon, Barratt Developments και Berkeley Group να υποχωρούν μεταξύ 7,4% και 10,8%.

Στον αντίποδα, ενισχυμένες ήταν οι εταιρίες εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων Fresnillo και Randgold Resources, σημειώνοντας κέρδη 6,2%και 5,5% αντίστοιχα, καθώς διατηρείται η ζήτηση για επενδύσεις που θεωρούνται «ασφαλή καταφύγια».

Απώλειες καταγράφουν, επίσης, οι χρηματαγορές στη Φρανκφούρτης (-0,8%) και στο Παρίσι (-0,8%), ενώ κέρδη καταγράφει το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, λίγες ώρες μετά τις εκλογές στην Ισπανία.

Στηναγορά συναλλάγματος, η στερλίνα υποχωρούσε 1,8% στα 1,3432 δολάρια. Είχε υποχωρήσει σε χαμηλό 31 ετών στα 1,3228 την Παρασκευή. Το ευρώ υποχωρούσε 0,6% έναντι του δολαρίου.

Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια, όπως τα πολύτιμα μέταλλα και τα υψηλής διαβάθμισης ομόλογα, παράμεινε υψηλή. Νωρίτερα, ο χρυσός ενισχύετο 0,8% στα 1.326,44 δολάρια η ουγγιά, ενώ η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχωρούσε 1,406% κοντά στο χαμηλό του 1,381% του Ιουλίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024