Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Exit polls: Δεύτεροι οι Podemos, νικητής αλλά χωρίς αυτοδυναμία ο Ραχόι

Exit polls: Δεύτεροι οι Podemos, νικητής αλλά χωρίς αυτοδυναμία ο Ραχόι

Αλλάζοντας τον πολιτικό χάρτη της Ισπανίας έξι μήνες αφότου επέφερε το τέλος του δικομματισμού, οι Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας -σε συμμαχία με την Ενωμένη Αριστερά (IU)- αναδεικνύονται, σύμφωνα με τα exit poll, δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη, εξοστρακίζοντας στην τρίτη θέση τους Σοσιαλιστές (PSOE) και παίρνοντας τα πρωτεία ως κύρια δύναμη της Αριστεράς. Πρώτο -αλλά χωρίς αυτοδυναμία- και πάλι το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι. Ανοίγει ο δρόμος για κυβέρνηση Podemos-PSOE;

Αλλάζοντας τον πολιτικό χάρτη της Ισπανίας έξι μήνες αφότου επέφερε το τέλος του δικομματισμού, οι Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας -σε συμμαχία με την Ενωμένη Αριστερά (IU)- αναδεικνύονται, σύμφωνα με τα exit poll, δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη, εξοστρακίζοντας στην τρίτη θέση τους Σοσιαλιστές (PSOE) και παίρνοντας τα πρωτεία ως κύρια δύναμη της Αριστεράς. Πρώτο -αλλά χωρίς αυτοδυναμία- και πάλι το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι.

Εάν τα exit poll επιβεβαιωθούν, Podemos και Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία.

Το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα αποσπά ποσοστό 28,48% και τις περισσότερες έδρες, μεταξύ 117 και 121, σύμφωνα με το exit poll του δικτύου TVE που ανακοινώθηκε μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 21:00 (ώρα Ελλάδας).

Για την απόλυτη πλειοψηφία, ωστόσο, χρειάζονται 171 έδρες στη Βουλή των 350 εδρών.

Στις κάλπες του Δεκεμβρίου, που οδήγησαν τη χώρα σε πολύμηνο αδιέξοδο με κατάληξη τις σημερινές πρόωρες κάλπες, το PP είχε αποσπάσει 123 έδρες.

Οι Unidos Podemos, συμμαχία του κόμματος του Πάμπλο Ιγκλέσιας με την Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida), αναδεικνύονται επί της ουσίας σε νικητές της κάλπης κατακτώντας τη δεύτερη θέση με ποσοστό 25,61% και 91-95 έδρες στο ισπανικό Κοινοβούλιο.

Και οι φόβοι των Σοσιαλιστών (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ, με την ιστορία των 137 ετών γίνονται πραγματικότητα «κυλώντας» στην τρίτη θέση, 81-85 έδρες (21,98%)

Στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι φιλελεύθεροι Ciudadanos με 26 έως 30 έδρες.

Μικρότερο το ποσοστό συμμετοχής

Το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία ήταν 51,17% στις 19.00 ώρα Ελλάδας, περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό την ίδια ώρα στις εκλογές του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Γενικά αναμενόταν ένα χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής, έπειτα από έξι μήνες άκαρπων συνομιλιών μεταξύ των πολιτικών κομμάτων μετά τις τελευταίες εκλογές κι ενώ έχουν αρχίσει οι καλοκαιρινές διακοπές.

Τώρα τι;

Αν επιβεβαιωθούν τα exit poll, μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση; Η πρώτη απάντηση είναι όχι. Το Λαϊκό Κόμμα είναι πάλι πρώτο, αλλά κανείς δεν δείχνει διατεθειμένος να το στηρίξει, όσο ο Ραχόι παραμένει επικεφαλής του. Και εκείνος δεν έχει δώσει (μέχρι τώρα) ενδείξεις ότι σκοπεύει να αποχωρήσει.

Θα μπορούσε βέβαια να προκύψει κεντροαριστερή κυβέρνηση των Podemos με τους Σοσιαλιστές. Μια παραλλαγή του «πορτογαλικού μοντέλου» που τώρα είναι στην εξουσία.

Μοιάζει πιθανό σενάριο -έστω και αν θα πρόκειται για κυβέρνηση μειοψηφίας- αλλά υπάρχει ένα ζήτημα: Με τους Σοσιαλιστές στην τρίτη θέση, ο Σάντσεθ ενδέχεται να παραιτηθεί, οπότε η διάθεση για συνεργασία θα εξαρτηθεί από τον επόμενο αρχηγό που δεν αποκλείεται να είναι η πρόεδρος της Ανδαλουσίας, Σουσάνα Ντίαθ.

Η ίδια, πάντως, στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση των Σοσιαλιστών που έγινε στην Ανδαλουσία (παραδοσιακό προπύργιο του κόμματος) μίλησε με σκληρά λόγια για τους Podemos…

Τυχόν συνεργασία PSOE-Podemos απαιτεί επίπονες διαπραγματεύσεις για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Δεν είναι μόνο η οικονομία, είναι και το «καυτό» ζήτημα της Καταλονίας, όπου οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων είναι μεγάλες.

Θα μπορούσε να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας των δύο μεγάλων πολιτικών αντιπάλων, δηλαδή Λαϊκού Κόμματος και Σοσιαλιστών; Αμφότεροι ξορκίζουν ένα τέτοιο σενάριο.

Εκτός και αν έρθουν στην επιφάνεια νέα πρόσωπα, περισσότερο πρόθυμα να συνεργαστούν. Σε μια τέτοια περίπτωση «παρών» δηλώνει και ο τέταρτος της κάλπης, Άλμπερτ Ριβέρα, πρόεδρος των Ciudadanos.

Υπάρχει πιθανότητα να γίνουν και τρίτες εκλογές; Στο ένα και μοναδικό ντιμπέιτ όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υποσχέθηκαν ότι δεν θα υπάρξει νέα κάλπη. Το ίδιο βέβαια είχαν υποσχεθεί και την προηγούμενη φορά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024