«Ανάθεμα, μια κακή μέρα για την Ευρώπη!» είναι η χαρακτηριστική αντίδραση του Αντικαγκελάριου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του «Brexit». Πυρετώδεις διεργασίες σε Βρυξέλλες και Βερολίνο. Έκτακτη σύσκεψη του κουαρτέτου της ΕΕ. Τηλεφωνικές επαφές Μέρκελ και Ολάντ. Οι ηγέτες της ΕΕ είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Τουσκ.

«Ανάθεμα, μια κακή μέρα για την Ευρώπη!» είναι η χαρακτηριστική αντίδραση του Αντικαγκελάριου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του «Brexit». Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες σε Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύσκεψη του κουαρτέτου της ΕΕ (Τουσκ, Γιούνκερ, Σουλτς, Ρούτε), ενώ τηλεφωνικές επαφές έχει η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ, που πρόκειται να συναντηθούν τη Δευτέρα.

Οι ηγέτες της ΕΕ είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την ενότητα της Ένωσης μετά την επικράτηση του Brexit, δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας ότι η ΕΕ ήταν προετοιμασμένη για ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

«Ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει τρόπος να εκτιμήσει κανείς όλες τις πολιτικές συνέπειες του αποτελέσματος, ειδικά για την Βρετανία, αλλά δεν είναι η στιγμή για «υστερικές αντιδράσεις».

«Σε αχαρτογράφητα νερά»

Για πολιτικό «Αρμαγεδώνα» κάνουν λόγο ανώτεροι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, μετά την επικράτηση του Brexit στο Βρετανικό δημοψήφισμα.

To πολιτικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης μετά την επικράτηση του Brexit έχει αναλάβει το κουαρτέτο των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ Μαρκ Ρούτε.

Οι τέσσερις άντρες συναντώνται το μεσημέρι στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου θα γίνει η πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων του βρετανικού δημοψηφίσματος και στη συνέχεια σε συνέντευξη Τύπου αναμένεται να ανακοινωθεί η επίσημη θέση της ΕΕ επί του αποτελέσματος.

Νωρίτερα, πάντως, ο Μάρτιν Σουλτς θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ.

«Από σήμερα η ΕΕ μπαίνει σε αχαρτογράφητα ύδατα, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος θα μπει σε διαδικασία διαζυγίου. Μια διαδικασία που θα κρατήσει δύο χρόνια», αναφέρουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τρεις είναι οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν η ΕΕ και η Βρετανία: Η πρώτη θα αφορά το «διαζύγιο», εφόσον η Βρετανία κοινοποιήσει την πρόθεσή της να φύγει από την ΕΕ στη βάση της διαδικασίας του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

Η δεύτερη διαπραγμάτευση θα αφορά το είδος της συμβίωσης της Βρετανίας με τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ στο μέλλον. Θα πρέπει δηλαδή να αναζητηθεί μία νέα εταιρική σχέση, στη βάση της διαδικασίας του άρθρου 218 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Τρίτον, η Βρετανία θα πρέπει να διαπραγματευτεί και να συμφωνήσει νέες συμφωνίες διεθνούς εμπορίου με δεκάδες τρίτες χώρες, τις οποίες χάνει με την αποχώρησή της από την ΕΕ.

Επικοινωνία Μέρκελ – Ολάντ

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. Οι δύο ηγέτες έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρόεδρος Ολάντ αναμένεται αργότερα να κάνει επίσημη δήλωση για το Brexit.

Νωρίτερα, θα συνεδριάζει εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο.

O Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί συμμετέχει σε συνάντηση κρίσης για τις συνέπειες της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, που έχει συγκαλέσει νωρίς το πρωί ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Στη συνάντηση συμμετέχουν οι υπουργοί οικονομικών Μισέλ Σαπέν, Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό δήλωσε ότι το αποτέλεσμα είναι «θλιβερό για την Βρετανία», αλλά η Ευρώπη θα συνεχίσει. Πρόσθεσε, παντως, ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της.


Συνάντηση των ιδρυτικών μελών της ΕΟΚ στο Βερολίνο


«Πραγματικά θλιβερά» χαρακτηρίζει τα νέα που έρχονται από την Βρετανία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ-Στάινμαγερ. «Μοιάζει να είναι μια θλιβερή μέρα για την Ευρώπη και τη Βρετανία» δήλωσε.

Η επίσημη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης αναμένεται μετά το μεσημέρι, ενώ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα αποτελέσει βασικό ζήτημα και της συνάντησης των ηγεσιών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Πότσνταμ.

Αύριο, Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών μελών της ΕΟΚ (Βελγίου, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Λουξεμβούργου και Ολλανδίας), προκειμένου κυρίως να απαναβεβαιωθεί η προσήλωση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, ενώ την Δευτέρα αναμένεται συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Την Τρίτη θα συνεδριάσει εκτάκτως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ θα έχει και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Όπως δήλωσε, στο επίκεντρο θα βρεθεί η αποφυγή μιας αλυσιδωτής αντίδρασης μετά την ψήφο των Βρετανών.

Ο ίδιος τόνισε ότι «η αλυσιδωτή αντίδραση που οι ευρωσκεπτικιστές πανηγυρίζουν λίγο πολύ παντού αυτήν τη στιγμή δεν θα συμβεί».

Ο Μάρτιν Σουλτς σημείωσε ότι οι οικομικοί τριγμοί σήμερα το πρωί δείχνουν πως
δεν θα είναι ένας εύκολος δρόμος αυτός που αποφάσισε η Βρετανία. «Η χώρα
βρίσκεται ενώπιον μιας φάσης ανασφάλειας. Τώρα πρέπει η ΕΕ να αναλύσει
την κατάσταση με νηφαλιότητα», πρόσθεσε ο κ. Σουλτς.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι σύντομα θα πρέπει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την απόσχιση της Βρετανίας.

Εν τω μεταξύ, σε ετοιμότητα βρίσκεται η Ιρλανδία μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Το Υπουργικό Συμβούλιο πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως σε λίγες ώρες, προκειμένου να εξετάσει όλες τις επιπτώσεις που το Brexit θα έχει στη χώρα.

«Είναι σαφές ότι αυτό το αποτέλεσμα θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην Ιρλανδία, όπως και στην Βρετανία και στην ΕΕ» σημειώνεται σε κυβερνητική ανακοίνωση. Μετά το Υπουργικό Συμβούλιο στην Ιρλανδία θα εκδοθεί επίσημο ανακοινωθέν.

Η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ δείχνει «μη αναστρέψιμη», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το α’ εξάμηνο του έτους, Μαρκ Ρούτε.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να ωθήσει την ΕΕ να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια που υπάρχει και σε άλλες χώρες της Ένωσης. «Η δυσαρέσκεια που βλέπετε στη Βρετανία υπάρχει επίσης σε άλλες χώρες» ανέφερε και πρόσθεσε: «Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει ένα κίνητρο για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, περισσότερη ευημερία».

«Οι Βρετανοί θα πρέπει πρώτα να αποφασίσουν πότε θέλουν να αρχίσει η διαδικασία της αποχώρησης», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η διαδικασία μπορεί εξάλλου να μην αρχίσει πριν από τις γερμανικές εκλογές το ερχόμενο έτος».

«Πρέπει να την αλλάξουμε για να την κάνουμε πιο δίκαιη και ανθρώπινη. Αλλά η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, είναι το μέλλον μας» έγραψε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στον λογαριασμό του μέσω Twitter.

Η ΕΕ θα επιβιώσει από το Brexit αλλά χρειάζεται αναμόρφωση δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Ο αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν δεν αναμένει ότι θα υπάρξει «ντόμινο» δημοψηφισμάτων για την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά την ψήφο στη Βρετανία υπέρ της αποχώρησης από την Ένωση και πρόσθεσε πως η χώρα του δεν θα διεξαγάγει ένα αντίστοιχο δημοψήφισμα.

«Η Ευρώπη θα χάσει κύρος και σπουδαιότητα στον κόσμο λόγω του βήματος που έκανε η Βρετανία. Οι μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες θα γίνουν επίσης αισθητές για κάποιο χρόνο» σημείωσε.

«Εξυπνότερη και καλύτερη Ευρώπη» κοντά στους πολίτες της, ζητά ο επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου και στέλεχος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος, με ανάρτησή του στο Twitter επισημαίνει ότι η απόφαση των Βρετανών θα έχει κόστος και για τις δύο πλευρές, τονίζει ότι «έξοδος σημαίνει έξοδος» και ζητά ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ το αργότερο εντός δύο ετών.

«Σεβόμαστε την απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων και λυπούμαστε για αυτήν. Προκαλεί μεγάλη ζημιά και στις δύο πλευρές. Επρόκειτο για βρετανική, όχι ευρωπαϊκή ψήφο. Η συνεργασία εντός της Ευρώπης είναι ζήτημα αυτοπεποίθησης της ηπείρου. Θέλουμε μια καλύτερη και εξυπνότερη Ευρώπη. Πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους και να φέρουμε την Ευρώπη πίσω σε εκείνους. Οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο εντός δύο ετών. Έξοδος σημαίνει έξοδος», γράφει ο κ. Βέμπερ.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Μέρκελ, Έλμαρ Μπροκ, κάνει λόγο για «νίκη των συναισθημάτων επί των γεγονότων».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Βιτολντ Βαστσικόφσκι δήλωσε ότι το Brexit
καταδεικνύει ότι υπάρχει ανάγκη για αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της
Ευρώπης. Τόνισε επιπλέον ότι αν η Ευρωζώνη εμβαθύνει την ολοκλήρωση μετά το Brexit και θέσει την υπόλοιπη ΕΕ σε δεύτερη μοίρα, τότε η ιδέα της ΕΕ θα καταλήξει σε καταστροφή.

H Ευρώπη πρέπει να αλλάξει γρήγορα, όχι μόνο λόγω του βρετανικού δημοψηφίσματος, αλλά και γιατί χρειάζεται ισχυρότερη υποστήριξη από τους πολίτες της, ήταν το μήνυμα του Τσέχου πρωθυπουργού Μπ.Σόμποτκα.

«Εφιάλτη» χαρακτηρίζει την επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ της
αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας
Αλεξάντερ Στουμπ.

«Σας παρακαλώ πείτε μου ότι κοιμάμαι ακόμη και ότι όλο αυτό είναι απλώς
ένας εφιάλτης!» σημείωσε και πρόσθεσε: «Συνήθως έπονται τρία στάδια: 1.
Κρίση, 2. Χάος, 3. Μια λύση του μη χείρον βέλτιστον. Δεν ξέρω που
βρισκόμαστε τώρα».

Η.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr