Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επίσκεψη Ολάντ στη Γερμανία μετά το βρετανικό δημοψήφισμα

Επίσκεψη Ολάντ στη Γερμανία μετά το βρετανικό δημοψήφισμα

Στη Γερμανία θα μεταβεί ο Φρανσουά Ολάντ την ερχόμενη εβδομάδα -μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία για παραμονή ή όχι στην ΕΕ-, σε μία επίσκεψη αφιερωμένη στην «αναγέννηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Στη Γερμανία θα μεταβεί ο Φρανσουά Ολάντ την ερχόμενη εβδομάδα -μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία για παραμονή ή όχι στην ΕΕ-, σε μία επίσκεψη αφιερωμένη στην «αναγέννηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

«Ό,τι κι αν γίνει, θα βρίσκομαι στη Γερμανία την επόμενη εβδομάδα για να εργαστούμε μαζί για […] την αναγέννηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», είπε ο γάλλος πρόεδρος υποδεχόμενος στο Παρίσι τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν.

Λίγο πριν το δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, αυξάνονται οι πιέσεις και οι εκκλήσεις από τη Δύση προς τη Βρετανία.

Ο γγ του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ είναι κρίσιμης σημασίας για την διατλαντική ασφάλεια και τις προσπάθειες καταπολέμησης του βίαιου εξτρεμισμού.

Ο γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε νωρίτερα ότι εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν έξοδο της χώρας από την ΕΕ, αυτή η απόφαση θα είναι μη αναστρέψιμη και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την πρόσβαση της χώρας στην ενιαία αγορά.

«Εάν η επιλογή είναι να φύγει από την ΕΕ, αυτή θα είναι μη αναστρέψιμη» είπε ο Φρανσουά Ολάντ.

«Θα υπήρχε πολύ σοβαρός κίνδυνος να χάσει η Βρετανία την πρόσβαση στην ενιαία αγορά και όλα τα προνόμιά της» είπε ο γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «όλοι πρέπει να το συνειδητοποιήσουν αυτό».

Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε ότι επιθυμεί την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την πολωνή πρωθυπουργό Μπεάτα Σίντλο, η Μέρκελ είπε: «Προφανώς, εύχομαι […] η Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά η απόφαση αυτή επαφίεται στους πολίτες της Βρετανίας».

«Κάτι για το οποίο συμφωνήσαμε στη συνομιλία μας (με την πολωνή πρωθυπουργό), είναι πως επιθυμούμε να δεσμευθούμε υπέρ μιας ισχυρής Ευρώπης» πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.

«Αύριο θα αποφασιστεί το μέλλον της Ευρώπης, θα αποφασιστεί με τι θα μοιάζει στο μέλλον η ΕΕ» είπε από την πλευρά της η Σίντλο και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε πολύ πως οι Βρετανοί θα θελήσουν να παραμείνουν στην ΕΕ».

Νωρίτερα, η γερμανική κυβέρνηση είπε ότι επιθυμεί τη Μεγάλη Βρετανία ως ενεργό και προσηλωμένο εταίρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ επισήμανε ότι η θέση του Βερολίνου δεν έχει αλλάξει.

Κληθείσα να σχολιάσει πληροφορίες που θέλουν, σε περίπτωση επικράτησης του Brexit, να πραγματοποιείται το Σάββατο στο Βερολίνο συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των έξι ιδρυτών κρατών της ΕΟΚ – Βελγίου, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας – και συνάντηση της Μέρκελ με τον πρόεδρο της Γαλλίας, η κυρία Ντέμερ παρέπεμψε σε σχετικές ανακοινώσεις που θα γίνουν την Παρασκευή.

Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Μάρτιν Σέφερ διευκρίνισε ότι η αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τόνισε ότι δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει, αλλά ούτε και να διαψεύσει το ενδεχόμενο μιας συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των ιδρυτικών χωρών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024