Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Μάχη και για την τελευταία ψήφο με χτυπήματα κάτω από τη μέση

Ισπανία: Μάχη και για την τελευταία ψήφο με χτυπήματα κάτω από τη μέση

Στα ύψη ανέβασε την πολιτική αντιπαράθεση στην Ισπανία το βίντεο, όπου ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ εμφανίζεται να δίνει το χέρι του σε μετανάστες και στη συνέχεια να το σκουπίζει. Τα κόμματα -πλην Λαϊκού- το καταδίκασαν, ωστόσο, προέκυψε ένα άλλο ζήτημα: ποιος το κυκλοφόρησε και πώς μπορούν τα κόμματα να ελέγχουν τα «φιλικά» accounts στα κοινωνικά δίκτυα;

Στα ύψη ανέβασε την πολιτική αντιπαράθεση στην Ισπανία το βίντεο, όπου ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ εμφανίζεται να δίνει το χέρι του σε μετανάστες και στη συνέχεια να το σκουπίζει.

Τα κόμματα -πλην Λαϊκού- το καταδίκασαν, ωστόσο, προέκυψε ένα άλλο ζήτημα: ποιος το κυκλοφόρησε και πώς μπορούν τα κόμματα να ελέγχουν τα «φιλικά» accounts στα κοινωνικά δίκτυα;

Από το κόμμα των Podemos γίνεται προσπάθεια να διαχωρίσουν τη θέση τους από το πόσο γρήγορα κυκλοφόρησε το βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα. Όπως παρατηρούν τα ισπανικά Μέσα Ενημέρωσης, κανένα κορυφαίο στέλεχος του κόμματος δεν το ανέβασε στο λογαριασμό του ούτε το προώθησε.

Αντίθετα, δεκάδες «φιλικοί» λογαριασμοί πρωτοστάτησαν στο να δουν όλοι οι χρήστες τον Πέδρο Σάντσεθ σε μια «ρατσιστική», όπως την χαρακτήρισαν, συμπεριφορά.

Ο Πέδρο Ιγκλέσιας ήταν ξεκάθαρος: «Μου φαίνεται τεράστιο λάθος να χρησιμοποιούν ένα βίντεο για να επιτεθούν στον Πέδρο Σάντσεθ. Έχει απόλυτο δίκιο ο ίδιος (σ.σ. ο Σάντσεθ) όταν λέει ότι στην πολιτική δεν έχουν όλα αξία».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι κανένα στέλεχος του κόμματός του δεν κυκλοφόρησε αυτό το βίντεο, σε αντίθεση με κορυφαία στελέχη του Λαϊκού Κόμματος, που το ανέβασαν στις σελίδες ή τους λογαριασμούς τους.

Τις επιθέσεις καταδίκασε και ο επικεφαλής των Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα, λέγοντας ότι η αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται με όρους πολιτικούς.

Ο ίδιος ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε άγνοια για το βίντεο, αλλά έσπευσε να αναρωτηθεί: «Εγώ φταίω για όλα;»

Οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν την ερχόμενη Κυριακή και το βλέμμα όλων είναι στις πιθανές συνεργασίες, ώστε η χώρα να μην περάσει ακόμα περισσότερους μήνες πολιτικής αβεβαιότητας. Υπενθυμίζεται ότι η Ισπανία λειτουργεί με υπηρεσιακή κυβέρνηση από τις 20 Δεκεμβρίου 2015.

Προς αυτή την κατεύθυνση, στους Podemos γίνεται προσπάθεια να μην εξαπολύονται επιθέσεις κατά του Σάντσεθ ή της Σουσάνα Ντίαθ (προέδρου της Ανδαλουσίας, και πιθανότερης διαδόχου στην ηγεσία των Σοσιαλιστών), καθώς αν τελικά επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και οι Σοσιαλιστές μείνουν στην τρίτη θέση, οι Podemos θα χρειαστούν τις ψήφους τους στην προσπάθεια να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Έτσι, οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων -επίσημοι ή απλά «φίλοι»- αποφεύγουν ακόμα και να απαντούν στις επιθέσεις των Σοσιαλιστών. Και δεν είναι λίγες, αφού δίνεται μάχη για τη δεύτερη θέση στις εκλογές.

Αντίθετα, στις τάξεις του Λαϊκού Κόμματος (PP), οι επιθέσεις γίνονται προς όλες τις κατευθύνσεις: οι Σοσιαλιστές υπήρξαν ανέκαθεν ο παραδοσιακός πολιτικός αντίπαλος για το PP και αυτό δύσκολα διαγράφεται από το «πολιτικό DNA» των στελεχών του κεντροδεξιού κόμματος.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Ραχόι έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του, ώστε να μην πετύχει η προσπάθεια του Σάντσεθ να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από την προηγούμενη Βουλή.

Φυσικά, από τα πυρά του κεντροδεξιού κόμματος δεν γλιτώνουν οι Podemos, τους οποίους περιγράφουν ως ένα ακραίο κόμμα που έχει δεσμούς με τη Βενεζουέλα του Τσάβες και «σιγοντάρει» την υπόθεση της καταλανικής ανεξαρτησίας. Αυτά, μεταξύ πολλών άλλων.

Πάντως, οι δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να αλλάζουν ιδιαίτερα τα δεδομένα ούτε για τον Ραχόι, ο οποίος δεν έχει εναλλακτικές στην αναζήτηση πολιτικών συμμάχων.

Μπορεί το κόμμα του να είναι σταθερά πρώτο στην πρόθεση ψήφου, ωστόσο, δεν φαίνεται να αυξάνονται ιδιαίτερα τα ποσοστά και οι έδρες. Αυτά τουλάχιστον λένε οι έρευνες.

Υπό αυτή την έννοια, η κάθε λεπτομέρεια μέχρι την ώρα που οι Ισπανοί θα προσέλθουν στις κάλπες, μετράει. Θετικά ή αρνητικά. Όπως η υπόθεση του συγκεκριμένου βίντεο. Που ως χτύπημα κάτω από τη μέση, μπορεί τελικά να δώσει πόντους στον Σάντσεθ την ερχόμενη Κυριακή.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024