Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισλαμισμός που εφορμά ρίχνει την σκιά του στην Τουρκία του Ραμαζανιού

Ισλαμισμός που εφορμά ρίχνει την σκιά του στην Τουρκία του Ραμαζανιού

Τα δακρυγόνα επέστρεψαν γύρω από την πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη σε διαμαρτύρια για επίθεση ισλαμιστών σε... δισκοπωλείο με αφορμή τη διανομή νέου δίσκου των Radiohead -την ώρα που ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προαναγγέλλει επιστροφή στην ανάπλαση του Πάρκου Γκεζί, το οποίο είχε ανάψει πριν από τρία χρόνια τη φωτιά των σαρωτικών διαδηλώσεων εναντίον του. Τα σημάδια (μετά και την απαγόρευση της παρέλασης ομοφυλοφίλων) πληθαίνουν πως το ισλαμιστικό στρατόπεδο προχωρά σε κινήσεις για κατάκτηση του δημόσιου χώρου.

Τα δακρυγόνα επέστρεψαν γύρω από την πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη σε διαμαρτύρια για επίθεση ισλαμιστών σε… δισκοπωλείο με αφορμή τη διανομή νέου δίσκου των Radiohead -την ώρα που ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προαναγγέλλει επιστροφή στην ανάπλαση του Πάρκου Γκεζί, το οποίο είχε ανάψει πριν από τρία χρόνια τη φωτιά των σαρωτικών διαδηλώσεων εναντίον του.

Τα σημάδια -μετά και την απαγόρευση της παρέλασης ομοφυλόφιλων- πληθαίνουν πως το ισλαμιστικό στρατόπεδο προχωρά σε κινήσεις για κατάκτηση του δημόσιου χώρου. H σύγκρουση γύρω από το Πάρκο Γκεζί είχε πάρει ξεκάθαρα τη μορφή αντιπαράθεσης μεταξύ της ισλαμικής ηγεσίας του AKP και του κοσμικού ρεύματος στην τουρκική κοινωνία, και τώρα ο Ερντογάν επαναφέρει το σχέδιο λέγοντας πως «πρέπει να δείξουμε σθένος».

Τα δακρυγόνα που έπεφταν το Σάββατο το βράδυ γύρω από την Ταξίμ, με στόχο νεαρούς διαδηλωτές με ροκ μπλούζες, ήταν η συνέχεια μίας σύγκρουσης που είχε ξεκινήσει για φαινομενικά ασήμαντη αφορμή: Το βράδυ της Παρασκευής, ομάδα περίπου 20 ισλαμιστών είχε μπει στο δισκοπωλείο Velvet Indieground, όπου «γιορταζόταν» η άφιξη του νέου δίσκου των Radiohead.

Την οργή των ισλαμιστών είχε προκαλέσει η… κατανάλωση αλκοόλ, και μάλιστα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Σε βίντεο της εφόδου που έχει διαδοθεί στο Διαδίκτυο, οι επιτιθέμενοι ακούγονται, εξαγριωμένοι, να φωνάζουν στους θαμώνες «βγειτε έξω, τι κάνετε, πίνετε στο Ραμαζάνι».

Το Σάββατο, οι διαδηλωτές που βγήκαν στο κέντρο στράφηκαν εναντίον των ισλαμιστών και συγκεκριμένα της ισλαμοσυντηρητικής διακυβέρνησης του Ερντογάν με συνθήματα που θύμιζαν το καλοκαίρι του 2013.

Οι αύρες της αστυνομίας και τα δακρυγόνα με τα οποία τους αντιμετώπισε η αστυνομία είχαν επίσης το άρωμα εκείνου του καλοκαιριού. Τα συνθήματα το βράδυ του Σαββάτου κατηγορούσαν την κυβέρνηση του ΑΚΡ πως «υποθάλπει» και ουσιαστικά προωθεί κινήσεις όπως η επίθεση στο δισκοπωλείο.

Επιστροφή στο Πάρκο Γκεζί…

Ενδιαμέσα, γνωστοποιήθηκε επίσης πως η τουρκική κυβένρηση σκοπεύει να επαναφέρει τα αμφιλεγόμενα σχέδια ανάπλασης του Πάρκου Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη, που είχε γίνει η θρυαλλίδα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που είχαν σαρώσει την Τουρκία πριν από τρία χρόνια.

Η αναφορά ήρθε από τα χείλη του ίδιου του προέδρου Ερντογάν το Σάββατο: «Πρέπει να αφιερωθούμε με σθένος» στο σχέδιο της ανάπλασης του Γκεζί, είπε, λέγοντας πως «εκεί υπήρχε ένα ιστορικό κτίριο, και αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ιστορία μας πρέπει να το ξαναχτίσουμε».

Ο Ερντογάν αναφερόταν σε οθωμανικό κτίριο στρατώνα που υπήρχε στο σημείο, λέγοντας πως θα μπορούσε ακόμη και να ανοικοδομηθεί ως μουσείο. Ο στρατώντας του Γκεζί έχει για κάποιους στην Τουρκία ιδιαίτερο συμβολικό βάρος, καθώς θεωρείται τόπος γέννησης το 1909 αποτυχημένης στρατιωτικής εξέγερσης από φιλοϊσλαμιστές.

Από το 1940 και έπειτα, απόπειρες ανοικοδόμησής του θεωρούνταν ότι υποκινούνταν από «νοσταλγία» εκείνου του παρελθόντος.

Μετά τις ταραχές του 2013, το Πάρκο είχε γίνει σύμβολο του κινήματος εναντίον της ΑΚΡ και τα σχέδια ανάπλασής του είχαν μπει στον πάγο. Η ίδια η πλατεία Ταξίμ παραμένει ο «θερμότερος» χώρος στην Κωνσταντινούπολη για κινητοποιήσεις με αντικυβερνητικό πρόσημο και, τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει συνήθης η απαγόρευση συγκεντρώσεων στο σημείο.

Bίντεο από την «έφοδο» στο δισκοπωλείο:

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024