Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Δεν είναι ο Καπιταλισμός ηλίθιε

Διαβάστε και λίγο Μαρξ σύντροφοι δεν κάνει κακό.

Το προηγούμενο ραντεβού του κουρέα μου τον καθυστέρησε πολύ οπότε μέχρι να έρθει η σειρά μου παρακολούθησα την συζήτηση που είχαν ανοίξει. Μιλούσαν για τους αδίστακτους καπιταλιστές που εκμεταλλεύονται τον λαό και δεν είχα καμία διάθεση να μπω στην κουβέντα τους. Με έβαλε σε σκέψεις όμως.

Ο Μαρξ μας λέει πως η καπιταλιστική κοινωνία διαδέχθηκε την φεουδαρχική. Δεν υπήρχαν αδίστακτοι πλούσιοι στις φεουδαρχίες; Φυσικά και υπήρχαν.

Πριν την φεουδαρχία ο Μαρξ ανέλυσε την δουλοκτητική κοινωνία. Δεν υπήρχε εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο την εποχή της δουλειάς; Φυσικά και υπήρχε.

Μπορεί ο Μαρξ να κήρυξε τον επιστημονικό σοσιαλισμό αλλά οι οπαδοί του δεν αντέχουν τέτοιες σοβαρές αναλύσεις. Έχουν ταυτίσει τον Καπιταλισμό με όλα τα ανθρώπινα ελαττώματα και νομίζουν πως μόλις αλλάξουν το σύστημα οι άνθρωποι θα γίνουν αγγελικά πλάσματα και το αρνί θα κοιμάται παρέα με το λιοντάρι.

Έτσι εξηγείται γιατί η προσγείωσή τους στην πραγματικότητα είναι τόσο επώδυνη. Και γιατί προσπαθούν να την αποφύγουν με τόσο μένος. Οι νόμοι της ιστορίας όμως είναι άτεγκτοι. Αν διάβαζαν λίγο πιο προσεκτικά τον Κάρολο θα το είχαν καταλάβει.

Γιώργος Επιτήδειος του Στεφάνου

Οικονομολόγος-προγραμματιστής

————-

Κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν έχει ανοσία στην ανικανότητα, τη βλακεία και την απάτη. Όποιος δεν το πιστεύει αυτό παρακαλώ να μην με διαβάζει.

Γιώργος Επιτήδειος

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024