Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παγκόσμιο σοκ και αποτροπιασμός για το μακελειό στο Ορλάντο

Παγκόσμιο σοκ και αποτροπιασμός για το μακελειό στο Ορλάντο

Ο Πύργος του Άιφελ φωτισμένος στα χρώματα του ουράνιου τόξου, αγρυπνίες από το Λονδίνο μέχρι το Σίδνεϊ: ο πλανήτης θρηνεί για το μακελειό στο Ορλάντο και εκδηλώνει την αλληλεγγύη του προς την LGBT κοινότητα. Ο δήμαρχος της πόλης, Μπάντι Ντάιερ χαρακτήρισε την χθεσινή ημέρα ως «την πιο φρικιαστική ημέρα στην ιστορία της πόλης». Βίντεο από τη στιγμή των πυροβολισμών, συγκλονιστικές οι μαρτυρίες των επιζώντων.

Ο Πύργος του Άιφελ φωτισμένος στα χρώματα του ουράνιου τόξου, αγρυπνίες από το Λονδίνο μέχρι το Σίδνεϊ: ο πλανήτης θρηνεί για το μακελειό στο Ορλάντο και εκδηλώνει την αλληλεγγύη του προς την LGBT κοινότητα.

Ο δήμαρχος της πόλης, Μπάντι Ντάιερ χαρακτήρισε την χθεσινή ημέρα ως «την πιο φρικιαστική ημέρα στην ιστορία της πόλης».

«Δεν θα μας καθορίσει η πράξη ενός δειλού που εκδηλώνει μίσος. Θα μας καθορίσει η απάντησή μας» τόνισε ο δήμαρχος του Ορλάντο.

Σοκ προκαλεί βίντεο που ανήρτησε μία κοπέλα στο Snapchat το οποίο είναι από τη στιγμή κατά την οποία αρχίζουν οι πυροβολισμοί. Το βίντεο δείχνει ανθρώπους να χορεύουν και στη συνέχεια ακούγονται τα πυρά. Η κοπέλα μοιάζει τρομοκρατημένη. Το βίντεο ανήρτησε η 25χρονη Αμάντα Αλβεάρ, η οποία είναι ανάμεσα στους νεκρούς.


Λεπτομέρειες για την επίθεση

Ο ένοπλος Ομάρ Ματίν εισέβαλε στο κλαμπ Pulse στο Ορλάντο τα ξημερώματα της Κυριακής, σκοτώνοντας 49 άτομα και τραυματίζοντας 53, στη διάρκεια μιας τρίωρης επίθεσης. Πέντε από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Αστυνομικός που βρισκόταν στο κλαμπ αντάλλαξε πυρά με τον δράστη.

Η αστυνομία διέσωσε αρχικά «δεκάδες και δεκάδες άτομα», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Ορλάντο, την ώρα που ο Ματίν είχε ταμπουρωθεί σε μπάνιο στο κλαμπ, κρατώντας όμηρους τέσσερα ή πέντε άτομα.

Οι Αρχές ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τον διοικητή της αστυνομίας, ο Ματίν «ήταν ψύχραιμος και ήρεμος» και «δεν είχε πολλές απαιτήσεις».

Γύρω στις 05:00 τα ξημερώματα δόθηκε η εντολή να πραγματοποιηθεί έφοδος στο κλαμπ. Πραγματοποιήθηκε μία ελεγχόμενη έκρηξη, η οποία υπήρξε εν μέρει αποτελεσματική. Στη συνέχεια, τεθωρακισμένο κατάφερε να ανοίξει τρύπα στον τοίχο, από όπου δεκάδες άτομα κατάφεραν να βγουν έξω.

Από την τρύπα βγήκε και ο δράστης, κρατώντας αυτόματο όπλο και περίστροφο. Ο Ματίν έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Ο Ματίν αγόρασε νόμιμα τα όπλα που χρησιμοποίησε στην επίθεση την προηγούμενη εβδομάδα. Ερωτηματικά έχουν προκύψει για το πώς ο δράστης της επίθεσης κατάφερε να αγοράσει τα όπλα ενώ βρισκόταν «στο μικροσκόπιο» του FBI. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Σκηνές φρίκης στο κλαμπ

Συνολικά, έχουν δημοσιοποιηθεί τα ονόματα 39 εκ των 49 θυμάτων της επίθεσης της Κυριακής -αν και η πλειοψηφία των θυμάτων έχει ταυτοποιηθεί. Νωρίτερα, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι ο απολογισμός των 50 θυμάτων που ανακοινώθηκε αρχικά, περιελάμβανε και τον δράστη.

Στην επίθεση τραυματίστηκαν 53 άτομα.

Το νεότερο σε ηλικία θύμα ήταν 19 ετών, ενώ το μεγαλύτερο 50. Μεταξύ άλλων, περιελάμβανε έναν φαρμακοποιό, έναν εργαζόμενο στον κόσμο του Χάρι Πότερ, φοιτητή νοσηλευτικής.

Σοκαριστικές είναι οι μαρτυρίες των επιζώντων που περιγράφουν τον τρόμο που έζησαν στο κλαμπ.

Η Μίνα Τζάστις έδωσε στη δημοσιότητα τα μηνύματα που της έστειλε ο γιος της στο κινητό της τηλέφωνο, από την τουαλέτα του κλαμπ όπου βρισκόταν παγιδευμένος.

Παγκόσμια αλληλεγγύη

Από το Λονδίνο μέχρι το Σίδνεϊ, η διεθνής κοινότητα εκφράζει τον αποτροπιασμό της για την επίθεση και την αλληλεγγύη της με τα μέλη της LGBT κοινότητας.

«Το Παρίσι είναι αλληλέγγυο με το Ορλάντο. Απόψε ο Πύργος του Άιφελ θα φωταγωγηθεί στα χρώματα των LGBT» ανακοίνωσε μέσω Twitter η δήμαρχος της πόλης Αν Ινταλγκό, αναφερόμενη στα χρώματα του ουράνιου τόξου. «Θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να μη σιωπήσουμε, να ζήσουμε και να αγωνιστούμε κατά των σκοταδιστών και της τρομοκρατίας» είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Η ίδια αποφασιστικότητα να κρατήσουν ψηλά το κεφάλι διακρίνει τις LGBT κοινότητες στο Λονδίνο, το Χονγκ Χονγκ, τη Σεούλ, ακόμη και το Χονγκ Κονγκ, όπου οργανώνονται συγκεντρώσεις στη μνήμη των θυμάτων της χειρότερης επίθεσης από έναν και μόνο δράστη στην ιστορία των ΗΠΑ.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης, η γέφυρα του λιμανιού του Σίδνεϊ φωταγωγήθηκε με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, ενώ το δημαρχείο έλαβε μια έντονη ροζ απόχρωση. Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, κρατώντας κεριά, για να ζητήσουν να σταματήσουν οι διακρίσεις σε βάρος τους.

Αυθόρμητες, μικρές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή το βράδυ σε Παρίσι, Μαδρίτη και στη Γκουανταλαχάρα του Μεξικού. Στο Ορλάντο, περίπου 300 άνθρωποι προσευχήθηκαν και τραγούδησαν στη μνήμη των θυμάτων.

Τη Δευτέρα, ένα χαλί από λουλούδια στρώθηκε κοντά στην Πύλη του Βραδεμβούργου, στο Βερολίνο, ενώ στην Ουάσινγκτον οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες.

Οι πολιτικοί ηγέτες απ’ όλον τον κόσμο καταδίκασαν την «πράξη τρόμου και μίσους», όπως την χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Για «βάρβαρο έγκλημα» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε αναστατωμένος, ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την οδύνη του.

Για «πολύ σοβαρή τραγωδία» έκανε λόγο ο Δαλάι Λάμα.

Όλοι τους απηύθυναν συλλυπητήρια μηνύματα και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους συγγενείς των θυμάτων και στον αμερικανικό λαό. «Αυτή η βάρβαρη επίθεση στόχευε τις θεμελιώδεις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν.

Παρά τη θλίψη «είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε» έναν τρόπο ζωής ανοικτό και όχι μισαλλόδοξο, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας από την Κίνα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Στο Twitter, στο χάσταγκ #loveislove, πολλοί χρήστες εξέφρασαν παρόμοιες απόψεις, δημοσιεύοντας μηνύματα κατά της ομοφοβίας και αναρτώντας φωτογραφίες ανδρών και γυναικών που αγκαλιάζονται μεταξύ τους.

Την ίδια ώρα, οι οργανώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων δήλωναν αποφασισμένες να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

«Η αγάπη μας θα είναι πάντα ισχυρότερη από το μίσος τους» σημείωσε η Inter-LGBT, μια ομοσπονδία στην οποία μετέχουν περίπου 60 γαλλικές οργανώσεις, υποσχόμενη «να συνεχίσει ακούραστα τον αγώνα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τα έβαλε με την διαιτησία ο Αταμάν…

Για αυτό έχασε το πλεονέκτημα ο ΠΑΟ σύμφωνα με τον Τούρκο προπονητή που πάντως δήλωσε σίγουρος για την πρόκριση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024