Νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης ζητούν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Την εκπόνηση εθνικού σχεδίου για την ιατρική κάνναβη ζητούν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι καλούν τον υπουργό Υγείας να παρουσιάσει τις προθέσεις της κυβέρνησης και ξεκινήσει διάλογο σε ανώτερο θεσμικό επίπεδο.
Την εκπόνηση εθνικού σχεδίου για την ιατρική κάνναβη ζητούν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι καλούν τον υπουργό Υγείας να παρουσιάσει τις προθέσεις της κυβέρνησης και ξεκινήσει διάλογο σε ανώτερο θεσμικό επίπεδο.
Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με επικεφαλής τον Γεράσιμο Μπαλαούρα, εκτιμούν ότι «τα οικονομικά οφέλη από την καλλιέργεια κάνναβης
για ιατρική/θεραπευτική και ερευνητική χρήση θα είναι πολλαπλά».
Εκτιμούν συγκεκριμένα ότι με τη νομιμοποίηση θα επιτευχθεί αναζωογόνηση
της αγροτικής οικονομίας και της μεταποίησης, επανέναρξη εξαγωγών
προϊόντων κάνναβης έπειτα από πολλές δεκαετίες παύσης, καθώς και ενίσχυση των
ασφαλιστικών ταμείων «που θα γλιτώσουν την επιβάρυνση από τα ακριβά
συνταγογραφούμενα προϊόντα της φαρμακοβιομηχανίας».
Η χρήση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς επιτρέπεται πλέον σε πολλές χώρες, αν και μέχρι σήμερα μελετηθεί επαρκώς. Η κάνναβη μπορεί για παράδειγμα να μειώσει τη ναυτία σε ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία, να αυξήσει την όρεξη σε ασθενείς με HIV/AIDS και να αντιμετωπίσει τον χρόνιο πόνο σε άλλους ασθενείς.
Οι 36 βουλευτές επισημαίνουν ότι η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης, η οποία δεν είναι ψυχοτρόπος χρησιμοποιείται σε υφάσματα και σχοινιά, ξανάρχισε πρόσφατα στην Ελλάδα έπειτα από κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, με την οποία η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Στο κείμενο της ερώτησής τους, οι βουλευτές επισημαίνουν ακόμ,α ότι το Ισραήλ έχει νομιμοποιήσει την ιατρική χρήση της κάνναβης από το 2007, και πολλές εταιρείες που λειτουργούν με αποκλειστική άδεια από το κράτος παράγουν κάνναβη για 22.000 εγγεγραμμένους ασθενείς και για σημαντικές εξαγωγές σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιταλία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αριζόνα: Παιδί 18 μηνών βρέθηκε ζωντανό σε νεκροτομείο αφού γιατρός το κήρυξε νεκρό
- Σκύλος και σεισμός: Τι νιώθει πραγματικά και πώς μπορούμε να τον προστατεύσουμε
- ΝΑΤΟ: Εκτόξευση των αμυντικών δαπανών – Ιλιγγιώδη τα ποσά για το 2026 – Πόσα πληρώνει η Ελλάδα
- «Επιτέλους είμαι εδώ»: Πέντε μήνες μετά τον σοκαριστικό τραυματισμό της, η Λίντσεϊ Βον μπήκε στο γυμναστήριο (vid)
- Άβα Γαλανοπούλου: Στο νοσοκομείο η ηθοποιός – Τι συνέβη
- Δυτική Ευρώπη: Δυναμώνουν τα κύματα καύσωνα – Θερμοκρασίες 3 βαθμοί Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο
- Έξι τραυματίες από τη φωτιά στον Ασπρόπυργο, διασωληνωνένοι τρεις – Αναφορές για δεξαμενή προπανίου στον χώρο
- Μένει στην ΑΕΚ ο Γιόβιτς – Συμφώνησε ως το 2029
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442