Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς θα κινηθούν οι βάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ

Πώς θα κινηθούν οι βάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ

Σκληρός θα είναι εφέτος ο ανταγωνισμός στις Ιατρικές, Οδοντιατρικές Σχολές αλλά και γενικά στα παραϊατρικά επαγγέλματα, σε μια χρονιά με πτωτικές τις τάσεις των βάσεων και εκπλήξεις σε όλα τα επίπεδα. Οι βαθμολογίες των εφετινών εξεταζομένων στις πανελλαδικές εξετάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές του τελευταίου δεκαημέρου του μήνα.

Σκληρός θα είναι εφέτος ο ανταγωνισμός στις Ιατρικές, Οδοντιατρικές Σχολές αλλά και γενικά στα παραϊατρικά επαγγέλματα, σε μια χρονιά με πτωτικές τις τάσεις των βάσεων και εκπλήξεις σε όλα τα επίπεδα.

Έτσι είναι προφανές ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει εφέτος να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία με φόντο ένα καινούργιο εξεταστικό τοπίο καθώς όλα τα δεδομένα εφέτος έχουν αλλάξει, τα επιστημονικά πεδία έχουν διαφοροποιηθεί, τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι μόνο τέσσερα και η προφορική βαθμολογία απουσιάζει.

Προς το τέλος του μήνα οι βαθμοί

Οι απολυτήριες εξετάσεις έχουν ξεκινήσει ήδη στα σχολεία της χώρας, ενώ οι βαθμολογίες των εφετινών εξεταζομένων στις πανελλαδικές εξετάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές του τελευταίου δεκαημέρου του μήνα.

Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα της χώρας αναφέρουν ότι στα Μαθηματικά κάτω από τη βάση έχει γράψει περίπου το 60% των υποψηφίων, ενώ στη Νεοελληνική Γλώσσα περίπου το 70% των γραπτών κινείται στη βαθμολογική περιοχή από 10 ως 15, με τα άριστα γραπτά ελάχιστα.

Οι «τάσεις» των βαθμών

Συγκεκριμένα και ανά επιστημονική περιοχή:
Στις Ανθρωπιστικές Σπουδές ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων που επελέγησαν εφέτος είναι στο ίδιο επίπεδο με τα αντίστοιχα περυσινά, αναμένεται όμως πτώση των βάσεων στις Νομικές Σχολές που μπορεί να φτάσει και τα 400 μόρια στην επαρχία. Εδώ, όπως έχει ήδη επισημανθεί, τα θέματα σε Αρχαία και Λατινικά ήταν στο ίδιο επίπεδο δυσκολίας σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά. Στις μεσαίες σχολές του πεδίου η κίνηση των μορίων θα είναι γενικά στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα.

Στις περιζήτητες Πολυτεχνικές Σχολές και στα Οικονομικά Τμήματα επίσης αναμένεται πτώση των βάσεων. Μπορεί σε κάποια τμήματα δε η πτώση αυτή να φτάσει και τα 900 μόρια. Πάντως, όπως όλα δείχνουν, ο αριθμός των υποψηφίων για τις Οικονομικές Σχολές είναι εφέτος μικρότερος από τον αντίστοιχο περυσινό.

Στις Θετικές Σπουδές και στην Πληροφορική, στα μεσαία και χαμηλού ενδιαφέροντος τμήματα αναμένεται να καταγραφεί εντυπωσιακή πτώση των βάσεων που θα φτάσει ως και τα 1.500 μόρια στην επαρχία. Σε κάποια τμήματα δε υποψήφιοι μπορεί να εισαχθούν στα προγράμματά τους και μόλις με 10.000 μόρια.

Στις Σπουδές Υγείας ο ανταγωνισμός εφέτος θα είναι μεγάλος καθώς εκεί συγκεντρώνονται για άλλη μία χρονιά οι αριστούχοι, οι οποίοι άλλωστε διαγωνίστηκαν εφέτος σε λιγότερα μαθήματα. Οι βάσεις εισαγωγής στα περιζήτητα τμήματα των αστικών κέντρων θα είναι έτσι και εφέτος πολύ υψηλές.

Τα Παιδαγωγικά Τμήματα εφέτος έχουν μείνει στο 4ο επιστημονικό πεδίο και αυτό, με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο εργασιακό τοπίο, αποτελεί μια επιλογή που δεν είναι πλέον ελκυστική στα μάτια των υποψηφίων.

Η πρόσβαση σε αυτό το πεδίο εξασφαλίζεται με την επιλογή πέμπτου μαθήματος, των Μαθηματικών Γενικής Παιδείας για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών και της Ιστορίας Γενικής Παιδείας για τους υποψηφίους των άλλων προσανατολισμών, και αναμένεται ότι θα παρουσιάσουν εντυπωσιακή… κάθοδο. Κατ’ επέκταση, στο πεδίο αυτό αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων που μπορεί να ξεπεράσει τα 3.500 μόρια. Πάντως το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο έχει επιλέξει ένα μικρό ποσοστό των υποψηφίων.

Χωρίς σύγκριση

Το βέβαιο συμπέρασμα είναι ότι δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση ανάμεσα στα στοιχεία των βάσεων του 2015 και του 2016 καθώς ολόκληρο το εξεταστικό τοπίο έχει αλλάξει. Νέα δεδομένα έχουν έτσι δημιουργηθεί εφέτος με νέο αλγόριθμο υπολογισμού των μορίων αλλά και πιθανή διαφοροποίηση στις προτιμήσεις των υποψηφίων.

Μάρνυ Παπαματθαίου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024