Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο αγωγός IGB θα αιτηθεί ευρωπαϊκής χρηματοδότησης μόλις ολοκληρωθεί το market test

Ο αγωγός IGB θα αιτηθεί ευρωπαϊκής χρηματοδότησης μόλις ολοκληρωθεί το market test

Η κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB θα μπορέσει να λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις ολοκληρωθεί το market test τον Σεπτέμβριο, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούσκα Πέτκοβα. Στόχος είναι να εγκριθεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 21 δισ. ευρώ, ώστε το έργο να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια 15 φορές περισσότερα σε διάστημα τριετίας.

Η κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB θα μπορέσει να λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις ολοκληρωθεί το market test τον Σεπτέμβριο, δήλωσε την Παρασκευή η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούσκα Πέτκοβα, όπως αναφέρει το Reuters.

Η τελική επενδυτική απόφαση για τον αγωγό, στον οποίο συμμετέχουν με ποσοστό 50% η βουλγαρική κρατική εταιρία φυσικού αερίου BEH και η ΔΕΠΑ σε συνεργασία με την ιταλική Edison, ελήφθη πέρυσι.

Ο IGΒ, με εκτιμώμενο κόστος 220 εκατ. ευρώ, έχει ήδη προσελκύσει εννέα ενδιαφερόμενους για την μεταφορά φυσικού αερίου. Η δυναμικότητά του θα ανέρχεται στα 4,3 δις κυβικά μέτρα. Η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο και να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2018.

Οι τρεις μέτοχοι του IGB, καθώς και η Gastrade, η αμερικανική Noble Energy και η αζέρικη SOCAR είναι ανάμεσα σε αυτούς που έχουν εκφράσει αρχικό ενδιαφέρον, ανέφερε η BEH.

Η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας δήλωσε σε επιχειρηματικό φόρουμ στη Σόφια ότι μόλις επιβεβαιωθεί το ενδιαφέρον, ο IGB θα μπορέσει να αιτηθεί χρηματοδότησης βάσει του ευρωπαϊκού επενδυτικού σχεδίου που ξεκίνησε το 2015.

«Η επιτυχής ολοκλήρωση του δεύτερου μέρους του market test θα επιβεβαιώσει τη βιωσιμότητα του έργου και θα επιτρέψει τη διεκδίκηση χρηματοδότησης υπό το σχέδιο Juncker» είπε.

Στόχος είναι να εγκριθεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 21 δισ. ευρώ, ώστε το έργο να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια 15 φορές περισσότερα σε διάστημα τριετίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024