Μπορούμε να μάθουμε στους υπολογιστές να ζωγραφίζουν ή να συνθέτουν μουσική τόσο καλά ώστε οι δημιουργίες τους να θεωρούνται έργα τέχνης; Σε αυτό το ερώτημα θα επιχειρήσουν να απαντήσουν όσοι συμμετέχουν στο πρότζεκτ Magenta -από την ομάδα «Google Brain» με επικεφαλής τον Δρ Ντάγκλας Εκ, αλλά και από την κοινότητα του ανοικτού λογισμικού, μοιραζόμενοι τον κώδικα στο αποθετήριο του Github.

Για το Magenta, αξιοποιείται η μηχανή τεχνητής νοημοσύνης της Google, το TensorFlow, μια μηχανή που χρησιμοποιείται ήδη για την αναγνώριση ομιλίας, την αναγνώριση εικόνων ή την μετάφραση σε πραγματικό χρόνο. Σε αυτό το πρότζεκτ, οι μηχανές θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση να αποκτήσουν τον τίτλο του ζωγράφου ή του μουσικοσυνθέτη. Για να το επιτύχουν, τροφοδοτούνται από προηγούμενα έργα, αληθινών καλλιτεχνών -όπως άλλωστε συμβαίνει και στην πραγματικότητα- για να συνθέσουν νέα.

Πάντως, η συζήτηση για το ρόλο που μπορούν ή δεν μπορούν να αναλάβουν οι μηχανές έχει ήδη ξεκινήσει στη διεύθυνση https://groups.google.com/a/tensorflow.org/forum/#!forum/magenta-discuss

Εν τω μεταξύ, Το Facebook προσπαθεί να καταλάβει τι γράφετε σε post και σχόλια

Διαβάστε επίσης:

tech.in.gr