Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολιτική στη Βραζιλία: Όλοι σε ρόλο ωτακουστή και... Ιούδα

Πολιτική στη Βραζιλία: Όλοι σε ρόλο ωτακουστή και… Ιούδα

Το πολιτικό σκηνικό στη Βραζιλία εξακολουθεί να είναι εκρηκτικό και ας διαβεβαίωσε ο προσωρινός πρόεδρος Τεμέρ ότι στόχος του είναι η επιστροφή στην κανονικότητα. Φαίνεται ότι όλοι ακούν και κατασκοπεύουν τους πάντες και όλοι είναι έτοιμοι να δώσουν το φιλί του Ιούδα στον διπλανό τους...

Το πολιτικό σκηνικό στη Βραζιλία εξακολουθεί να είναι εκρηκτικό και ας διαβεβαίωσε ο προσωρινός πρόεδρος Τεμέρ ότι στόχος του είναι η επιστροφή στην κανονικότητα.

Φαίνεται ότι όλοι ακούν και κατασκοπεύουν τους πάντες και όλοι είναι έτοιμοι να δώσουν το φιλί του Ιούδα στον διπλανό τους…

Πριν από λίγα 24ωρα, ο Ρόμερο Ζούκα, γερουσιαστής που είχε επιλεγεί από τον Τέμερ ως υπουργός Σχεδιασμού «άκουσε» τον εαυτό του σε συνομιλία που δημοσίευσε η Folha de Sao Paolo: συνομιλούσε με τον επικεφαλής της κρατικής Transpetro Σέρζιου Μασάντου τον Μάρτιο, όταν ακόμη η Ρουσέφ πάλευε να μην αποπεμφθεί.

Στο τηλεφώνημα, ο Ζούκα καλούσε σε «συμφωνία» ώστε να «σταματήσει η αιμορραγία» που προκαλεί η έρευνα για το σκάνδαλο της Petrobras. Στόχος της συμφωνίας εκείνης θα έπρεπε να είναι «να σταματήσουν τα πάντα και να μπει ένα όριο».

Αρχικά, ο υπουργός απέρριψε τις φωνές για παραίτηση ισχυριζόμενος πως τα λεγόμενά του είχαν ληφθεί «εκτός συμφραζομένων», και ότι απλώς εξέφραζε άποψη για την οικονομία.

Στη συνέχεια, όταν δημοσιεύτηκε ολόκληρη η συνομιλία (στην οποία δεν αναφέρει ούτε μία φορά την κατάσταση της οικονομίας), οι αντιδράσεις έγιναν ισχυρότερες και τελικά παραιτήθηκε.

Η ίδια η Ρουσέφ υποστήριξε πως η ηχογράφηση «αποδεικνύει» πως η διαδικασία σε βάρος της είναι «πολιτικό πραξικόπημα» με στόχο να «μπει κάτω από το χαλί η υπόθεση Petrobras».

Τώρα αποκαλύφθηκε νέα συνομιλία. Αυτή τη φορά πρωταγωνιστής είναι ο πρόεδρος της Γερουσίας, ο οποίος επίσης ελέγχεται για διαφθορά. Ακούγεται να μιλά στο τηλέφωνο με ένα πρώην στέλεχος εταιρείας που έκανε «δουλειές» με την Petrobras, που επίσης ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας, Ρενάν Καλιέιρος ακούγεται να λέει ότι μετά την αποπομπή της Ρουσέφ, η δικαστική εξουσία πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί.

Αυτό που φαίνεται να υπονοεί ο Καλιέιρος είναι ότι πρέπει να αλλάξει το σύστημα που επιτρέπει σε κατηγορούμενο σε τέτοιες υποθέσεις μείωση ποινής, αν συνεργαστεί και δώσει ονόματα άλλων εμπλεκομένων. Με αυτό τον τρόπο άλλωστε, προχωρούν πολλές ανάλογες υποθέσεις σε όλο τον κόσμο.

Φαίνεται μάλιστα ότι ο φόβος και ο τρόμος όλων, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα αποκαλύπτονται στις συνομιλίες, είναι όταν αν ανοίξει το στόμα του ο μεγαλύτερος «παίκτης» στα συμβόλαια με την Petrobras (σήμερα στη φυλακή), ώστε να μειωθεί η ποινή του, δεν θα γλιτώσει κανείς…

Ίσως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της νέας συνομιλίας είναι το σημείο που το στέλεχος της εταιρείας ρωτά τον πρόεδρο της Γερουσίας, γιατί η Ρουσέφ δεν μίλησε με τους ανώτατους δικαστές, ώστε να αποφύγει την αποπομπή.

Ο Καλιέιρος τού απαντά: «Έχουν θυμώσει μαζί της. Η ίδια μου είπε: ‘Ρενάν, κάλεσα εδώ τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου να βρούμε τρόπο να βγούμε από αυτή την κατάσταση και να γίνει το Ανώτατο Δικαστήριο ο θεματοφύλακας του Συντάγματος. Και εκείνος το μόνο που ήθελε ήταν να συζητήσουμε αύξηση μισθού, απίστευτα πράγματα.»

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024