Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέα στοιχεία για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία

Νέα στοιχεία για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία

Τρεις νέες επιστημονικές μελέτες τεκμηριώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η ατμοσφαιρική ρύπανση στην υγεία μας, καθώς συνδέεται με αύξηση του σακχάρου και της χοληστερόλης, καθώς και με επιτάχυνση της αθηροσκλήρωσης, ενώ σε περίπτωση κύησης αυξάνει τον κίνδυνο θνησιγένειας.

Τρεις νέες επιστημονικές μελέτες τεκμηριώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η ατμοσφαιρική ρύπανση στην υγεία μας, καθώς συνδέεται με αύξηση του σακχάρου και της χοληστερόλης, καθώς και με επιτάχυνση της αθηροσκλήρωσης, ενώ σε περίπτωση κύησης αυξάνει τον κίνδυνο θνησιγένειας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου «Μπεν Γκουριόν» του Ισραήλ και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Δρ Βίκτορ Νόβακ, η έκθεση των ανθρώπων σε αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα, αυξάνοντας έτσι τον καρδιαγγειακό κίνδυνό τους, ιδίως αν πάσχουν από διαβήτη.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Epidemiology and Metabolism, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 73.100 ανθρώπους στο νότιο Ισραήλ, όπου -λόγω της γειτνίασης με ερημοποιημένη ζώνη- υπάρχει εκτεταμένη ατμοσφαιρική ρύπανση. Η μελέτη συσχέτισε τα επίπεδα ρύπανσης με βάση δορυφορικές και μετεωρολογικές παρατηρήσεις, με αναλύσεις αίματος των συμμετεχόντων. Όλοι ήταν καπνιστές ή είχαν διαγνωστεί με διαβήτη, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία ή καρδιοπάθεια.

Όσο μεγαλύτερη ήταν η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση για ένα περίπου τρίμηνο, τόσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και τόσο χειρότερο το προφίλ της χοληστερόλης, δηλαδή μείωση της HDL και αύξηση της LDL, ενώ αυξημένα ήταν και τα τριγλυκερίδια.

«Μολονότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με σχετικά μικρές μεταβολές στους παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου, η συνεχής έκθεση στη ρύπανση και ο αριθμός των ανθρώπων που εκτίθενται, αποτελεί αιτία ανησυχίας, καθώς μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου», εξηγεί ο Δρ Νόβακ. Ο κίνδυνος αυτός, όπως διαπιστώθηκε, είναι μεγαλύτερος για τους πάσχοντες από διαβήτη, εκτός εκείνων που παίρνουν φάρμακα πλην ινσουλίνης.

Μια άλλη επιδημιολογική έρευνα, που έκανε ο Δρ Τζόελ Κάουφμαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, και δημοσιεύθηκε The Lancet, διαπίστωσε ότι η ρύπανση του αέρα ενισχύει τον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες και έτσι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Τα στοιχεία της δεκαετούς μελέτης δείχνουν ότι, όσοι ζουν σε περιοχές με μεγαλύτερη ρύπανση του αέρα από μικροσωματίδια (ΡΜ2,5), οξείδια του αζώτου ή αιθάλη και συνεπώς υφίστανται μακρόχρονη έκθεση σε αυτήν, συσσωρεύουν στις αρτηρίες τους δυνητικά επικίνδυνες εναποθέσεις ασβεστίου πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με όσους μένουν σε μέρη με μικρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Υπολογίσθηκε ότι για κάθε πέντε μικρογραμμάρια υψηλότερη συγκέντρωση μικροσωματιδίων (ΡΜ2,5) ανά κυβικό μέτρο αέρα ή για κάθε 35 μέρη ανά δισεκατομμύριο υψηλότερη συγκέντρωση οξειδίων αζώτου, αυξάνεται κατά 20% ο ρυθμός σχηματισμού πλάκας στις αρτηρίες.

Τέλος, αξιολόγηση 13 προηγούμενων μελετών που έκανε η καθηγήτρια Τζούνι Τζαάκολα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Όουλου, και δημοσιεύθηκε Occupational and Environmental Medicine, δείχνει ότι η έκθεση της εγκύου -ιδίως κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης- σε ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο θνησιγενούς νεογνού μετά την 24η εβδομάδα της κύησης.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024