Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Trafficking: SOS από την ΕΕ για τα «αόρατα» παιδιά των προσφυγικών ροών

Trafficking: SOS από την ΕΕ για τα «αόρατα» παιδιά των προσφυγικών ροών

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που πέφτουν συχνά θύματα εμπορίας κρούει η ΕΕ στην πρώτη της έκθεση για το human trafficking. Την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες για την τύχη ασυνόδευτων προσφυγόπουλων τα οποία έχουν εξαφανιστεί κατά την άφιξή τους στην Ευρώπη, η έκθεση χτυπά το καμπανάκι για τα κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων. Tο διάστημα 2013-2014, 15.846 γυναίκες, άνδρες, κορίτσια και αγόρια καταγράφηκαν ως θύματα trafficking στις χώρες της ΕΕ. Το 15% αυτών ήταν παιδιά.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που πέφτουν συχνά θύματα εμπορίας κρούει η ΕΕ στην πρώτη της έκθεση για το human trafficking.

Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι τα παιδιά είναι ο εύκολος στόχος εγκληματικών συμμοριών που εκμεταλλεύονται τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη για να οδηγήσουν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στη σεξουαλική εκμετάλλευση και σε άλλες μορφές δουλείας.

Την ώρα που αυξάνονται οι ανησυχίες για την τύχη ασυνόδευτων προσφυγόπουλων τα οποία έχουν εξαφανιστεί κατά την άφιξή τους στην Ευρώπη, η έκθεση χτυπά το καμπανάκι για τα κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.

Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την ψήφιση της Οδηγίας κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, το διάστημα 2013-2014, 15.846 γυναίκες, άνδρες, κορίτσια και αγόρια καταγράφηκαν ως θύματα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 15% αυτών ήταν παιδιά (τουλάχιστον 2.375).

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία βασίζεται σε στοιχεία που έδωσαν τα κράτη-μέλη, αλλά και οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα, η εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση εξακολουθεί να αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μορφή (το 67% των καταγεγραμμένων θυμάτων).

Ακολουθεί η εμπορία ανθρώπων για εργασιακή εκμετάλλευση (21% των καταγεγραμμένων θυμάτων). Πάνω από τα τρία τέταρτα των καταγεγραμμένων θυμάτων είναι γυναίκες (76%), ενώ τουλάχιστον το 15% είναι παιδιά. Τα 2/3 των θυμάτων (65%) έχουν ευρωπαϊκή υπηκοότητα.

Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του 12% των θυμάτων, που κατήγγειλαν άλλου τύπου εκμετάλλευση: βίαιη απόσπαση ζωτικών οργάνων (πχ. νεφρού), «υποχρεωτικές» λοχείες και τοκετοί κατά παραγγελίαν για αγοραπωλησίες βρεφών, παιδιά που αποσπάστηκαν από τους γονείς τους με τη βία για να πουληθούν.

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των αναγνωρισμένων θυμάτων εμπορίας ήταν υπήκοοι της ΕΕ. Οι περισσότεροι προέρχονται από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία και την Πολωνία, ενώ κρούσματα υπήρχαν σε Νιγηρία, Κίνα και Αλβανία.

Σχεδόν 96.000 ασυνόδευτα παιδιά έχουν ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη το 2015, δηλαδή περίπου το 1/5 του συνολικού αριθμού των προσφυγόπουλων. Άλλα τουλάχιστον 10.000 ασυνόδευτα παιδιά έχουν χαθεί από τα «ραντάρ» των επίσημων οργανισμών, αφού φτάνουν στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, τα παιδιά που διακινούνται συνήθως είναι ηλικίας μεταξύ έξι μηνών και 10 ετών και πωλούνται για ποσά που κυμαίνονται από 4.000 ευρώ έως 8.000 ευρώ, ενώ έχουν αναφερθεί ακόμη και ποσά που αγγίζουν τις 40.000 ευρώ.

Επιμέλεια: Κική Μαργαρίτη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024