Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κομισιόν: Ξεμπλοκάρει τρία κεφάλαια για την Τουρκία

Κομισιόν: Ξεμπλοκάρει τρία κεφάλαια για την Τουρκία

Ενεργοποίηση της διαδικασίας για ξεπάγωμα τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία εγκαινίασε, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», η Κομισιόν, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έναντι της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ενεργοποίηση της διαδικασίας για ξεπάγωμα τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία εγκαινίασε, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», η Κομισιόν, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έναντι της κυβέρνησης Ερντογάν.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν προχώρησε πριν από μερικές μέρες στην επικαιροποίηση των εγγράφων επί τριών κεφαλαίων, συστήνοντας το άνοιγμα του κεφαλαίου 26 «Παιδεία-Πολιτισμός» και την προώθηση των κεφαλαίων 15 «Ενέργεια», καθώς και 31 «Εξωτερική Πολιτική, Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας».

Η Κομισιόν έχει ήδη κοινοποιήσει τα έγγραφα επί των δύο πρώτων προαναφερθέντων κεφαλαίων σε όλα τα κράτη-μέλη, ενώ επιδιώκει την πρόκληση συζήτησης στο Συμβούλιο, με προφανή στόχο το ξεπάγωμα των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων.

Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η μια όψη του νομίσματος, καθώς η Λευκωσία έχει ήδη ξεκαθαρίσει τόσο προς τις Βρυξέλλες, όσο και προς την ολλανδική προεδρία, σε όλα τα επίπεδα, ότι δεν προτίθεται να συναινέσει στο ξεπάγωμα των κεφαλαίων, ότι δεν πρόκειται να άρει το βέτο της και ότι «οι λόγοι που έχουν οδηγήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στην απόφαση να τα μπλοκάρει μονομερώς (σ.σ. Δεκέμβριος 2009) δεν έχουν εκλείψει, αλλά εξακολουθούν να υφίστανται».

Η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει απαντήσει στην κίνηση της Κομισιόν, ότι τα τουρκικά διαπραγματευτικά κεφάλαια θα παραμείνουν μπλοκαρισμένα όσο η Αγκυρα δεν υλοποιεί τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις, όπως αυτές απορρέουν από την αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005. Κοινοτική πηγή ανέφερε ότι τόσο η Χάγη όσο και οι Βρυξέλλες έχουν λάβει πλήρη γνώση των θέσεων της Λευκωσίας, η οποία θα ενεργήσει αναλόγως της στάσης που θα τηρήσει η Προεδρία:
•Εάν η προεδρεύουσα Ολλανδία επιλέξει να εγγράψει το θέμα του ξεπαγώματος των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου για συζήτηση και λήψη αποφάσεων, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα διατυπώσει ένσταση ενώπιον των 27 εταίρων της, ασκώντας βέτο στην προώθησή τους. Σε μια τέτοια περίπτωση, η συζήτηση θα τερματιστεί εκ των πραγμάτων, καθώς το ξεπάγωμα ή/και η προώθηση κεφαλαίων απαιτούν ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών-μελών.
•Σε περίπτωση που η προεδρεύουσα Ολλανδία επιλέξει να μη φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Συμβούλιο, αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να σχηματισθεί η απαραίτητη ομοφωνία (σ.σ. αυτή είναι η συνήθης διαδικασία και έτσι οφείλει να πράξει η Χάγη), τότε η Λευκωσία δεν πρόκειται να προβεί σε οποιανδήποτε περαιτέρω ενέργεια, καθώς οι προτάσεις της Κομισιόν θα παραπεμφθούν εκ των πραγμάτων στις καλένδες. Οι ίδιοι κοινοτικοί κύκλοι ανέφεραν στον «Φιλέλευθερο» ότι «με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται ως αποτέλεσμα της τοποθέτησης της Λευκωσίας, η πρόταση της Κομισιόν για ξεπάγωμα των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων δεν θα έχει ουσιαστική κατάληξη».

Σε κάθε όμως περίπτωση, ο ρόλος που διαδραματίζουν οι Βρυξέλλες και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκαλεί, αν μη τι άλλο για τη Λευκωσία έντονο προβληματισμό. Πληροφορίες αναφέουν ότι ο λουξεμβούργιος κοινοτικός αξιωματούχος, σε συνεννόηση με την Ανγκελα Μέρκελ, απέστειλε επιστολή προς τον απερχόμενο πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, διά της οποίας τον διαβεβαιώνει για την πρόθεση της Κομισιόν να ξεπαγώσει πέντε εκ των έξι διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία.

Κατόπιν απαίτησης της κυβέρνησης Ερντογάν, ο κ. Γιούνκερ προέβη μάλιστα και σε ονομαστική αναφορά των πέντε κεφαλαίων. Πρόκειται για τα τρία κεφάλαια που αναφέρονται πιο πάνω (26, 15 και 31), τα οποία, έχουν προωθηθεί εκ μέρους της Κομισιόν, καθώς και για τα κεφάλαια 23 για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και 24 για τη Δικαιοσύνη, τα οποία αναμένεται να προωθήσει η Κομισιόν, τις προσεχείς βδομάδες.

Η Κομισιόν δεν διστάζει να προτείνει, μεταξύ άλλων, την προώθηση του τουρκικού κεφαλαίου για την Ενέργεια, παρά τις προκλήσεις και τις απειλές της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και την επίσημη εξαγγελία διεκδικήσεων από την κυβέρνηση Ερντογάν στη θαλάσσια περιοχή Κύπρου, με την υποβολή και συντεταγμένων «32° 16’18» E».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024