Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κάλπες στην Κύπρο λίγο μετά την έξοδό της από το μνημόνιο

Κάλπες στην Κύπρο λίγο μετά την έξοδό της από το μνημόνιο

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή, οι Κύπριοι για τις βουλευτικές εκλογές που γίνονται σχεδόν ενάμισι μήνα μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο. Τις 56 έδρες της Βουλής διεκδικούν υποψήφιοι από 12 κόμματα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πολυκομματική Βουλή με πρώτο κόμμα τον ΔΗΣΥ.

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή, οι Κύπριοι για τις βουλευτικές εκλογές που γίνονται σχεδόν ενάμισι μήνα μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο.

Τις 56 έδρες της Βουλής διεκδικούν υποψήφιοι από 12 κόμματα και το σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είναι 542.915.

Το νέο στοιχείο των εκλογών της Κυριακής είναι η αύξηση από το 1,8% στο 3,6% του εκλογικού μέτρου, που ίσχυε από το 1981, για τη συμμετοχή ενός κόμματος στην δεύτερη κατανομή εδρών.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 6:00 το απόγευμα με ενδιάμεσο διάλειμμα από τις 12.00 μ. μέχρι τις 1.00 μ.μ.

Το τελικό αποτέλεσμα σε ποσοστά ψήφων κάθε κόμματος και τον αριθμό εδρών, που εξασφαλίζουν, αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις 11 το βράδυ.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι επτά από τα δώδεκα κόμματα-σχηματισμούς που κατέρχονται στις βουλευτικές εκλογές εξασφαλίζουν την είσοδό τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η πρόθεση ψήφου αναδεικνύει πρώτο κόμμα τον ΔΗΣΥ με ποσοστό 24,5%, με δεύτερο το ΑΚΕΛ με 20%. Το ΔΗΚΟ εξασφαλίζει ποσοστό 9%, η ΕΔΕΚ, η Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα «Αλληλεγγύη» 3,5%, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών 3% και το ΕΛΑΜ 1,5%.

Η αποχή ανέρχεται στο 14%, 12,5% των ερωτηθέντων δηλώνουν αναποφάσιστοι, ενώ 2% των ερωτηθέντων δεν απάντησε.

Στα τελευταία τους μηνύματα προς τους ψηφοφόρους όλα τα κυπριακά κόμματα δηλώνουν ότι προσέρχονται με αισιοδοξία στις βουλευτικές εκλογές.

Σημειώνεται ότι στο προεδρικό σύστημα της Κύπρου, παρότι η κυβέρνηση δεν χρειάζεται ψήφο εμπιστοσύνης, πρέπει στη Βουλή το κυβερνών κόμμα να σχηματίσει πλειοψηφία με άλλο ή άλλα κόμματα για να μπορούν να περάσουν τα νομοσχέδια.

Η προεκλογική εκστρατεία επικεντρώθηκε στην οικονομία, τα σκάνδαλα και την εσωτερική διακυβέρνηση, και το τελευταίο διάστημα στο Κυπριακό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024