Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ύποπτη για συγγενείς ανωμαλίες σε νεογνά η πρεγκαμπαλίνη

Ύποπτη για συγγενείς ανωμαλίες σε νεογνά η πρεγκαμπαλίνη

Η πρεγκαμπαλίνη, ένα φάρμακο που συνταγογραφείται συχνά κατά της επιληψίας, της ινομυαλγίας, του νευροπαθητικού πόνο και διαφόρων ψυχικών διαταραχών, μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για τη γέννηση παιδιών με σοβαρές συγγενείς ανωμαλίες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Η πρεγκαμπαλίνη, ένα φάρμακο που συνταγογραφείται συχνά κατά της επιληψίας, της ινομυαλγίας, του νευροπαθητικού πόνο και διαφόρων ψυχικών διαταραχών, μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για τη γέννηση παιδιών με σοβαρές συγγενείς ανωμαλίες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ούρσουλα Βίντερφελντ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λωζάνης, ανέλυσαν στοιχεία από επτά χώρες για 820 γυναίκες, από τις οποίες οι 164 έπαιρναν
πρεγκαμπαλίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι έγκυες που λάμβαναν πρεγκαμπαλίνη κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, είχαν τριπλάσια πιθανότητα (6%) να γεννήσουν παιδί με σοβαρές συγγενείς ανωμαλίες, σε σχέση με όσες δεν έπαιρναν την δραστική ουσία (2%). Οι ανωμαλίες αφορούσαν την καρδιά, το κεντρικό νευρικό σύστημα (εξαπλάσιος κίνδυνος) ή άλλα όργανα.

«Δεν μπορούμε να εξάγουμε οριστικά συμπεράσματα από την μελέτη, επειδή πολλές γυναίκες έπαιρναν κι άλλα φάρμακα, τα οποία μπορεί να έπαιξαν ρόλο στις συγγενείς ανωμαλίες και επειδή η μελέτη ήταν μικρή και τα ευρήματά της πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες έρευνες. Όμως τα ευρήματα όντως δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για σοβαρές συγγενείς ανωμαλίες μετά τη λήψη πρεγκαμπαλίνης κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης», σύμφωνα με την Δρ Βίντερφελντ.

«Το φάρμακο αυτό θα πρέπει να συνταγογραφείται για τις εγκύους μόνο αφού βεβαιωθεί ο γιατρός ότι τα οφέλη του υπεραντισταθμίζουν τους κινδύνους. Στις περιπτώσεις που οι γυναίκες έχουν πάρει πρεγκαμπαλίνη κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να χρειάζεται πρόσθετος έλεγχος της κατάστασης του εμβρύου», προσθέτει.

«Τα ευρήματα πρέπει να ληφθούν με επιφύλαξη. Είναι μια προειδοποίηση, αλλά όχι μια βεβαιότητα. Δεν πρέπει να ανησυχήσουμε άδικα τις μελλοντικές μητέρες ότι ο κίνδυνος είναι δεδομένος. Πρόκειται απλώς για μια προειδοποίηση ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με αυτό το φάρμακο», συμπληρώνει ο Δρ Τιερί Μπουκλέν του Τμήματος Κλινικής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λωζάνης, και υπενθυμίζει ότι πειράματα σε ζώα έχουν επίσης συνδέσει την πρεγκαμπαλίνη με συγγενείς ανωμαλίες.

Η πρεγκαμπαλίνη έχει παρόμοια δομή με τον νευροδιαβιβαστή γ-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA). Ο ακριβής τρόπος δράσης της δεν είναι πλήρως κατανοητός, αλλά θεωρείται ότι επιδρά στον τρόπο με τον οποίο το ασβέστιο εισέρχεται στα νευρικά κύτταρα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η δραστηριότητα ορισμένων νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό και, έτσι, ελαττώνεται η απελευθέρωση άλλων νευροδιαβιβαστών, που ευθύνονται για τον πόνο, την επιληψία και το άγχος. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες τηςπρεγκαμπαλίνης είναι ζάλη και υπνηλία.

Εκπρόσωπος της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer που κυκλοφορεί την πρεγκαμπαλίνη, δήλωσε ότι «η μελέτη έχει σοβαρούς περιορισμούς και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024