Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελληνική φρεγάτα και αεροσκάφη αναζητούν το αεροσκάφος της EgyptAir

Ελληνική φρεγάτα και αεροσκάφη αναζητούν το αεροσκάφος της EgyptAir

Η ελληνική πλευρά συμμετέχει στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της EgyptAir που εξαφανίστηκε μεταξύ Κρήτης και Αλεξάνδρειας, αναπτύσσοντας στρατιωτικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και την φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς. Το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε Mayday, αναφέρει η Αθήνα. Καπετάνιος εμπορικού πλοίου φέρεται να είδε μια λάμψη στον ουρανό, 130 μίλια νοτιοδυτικά της Καρπάθου.

Η ελληνική πλευρά συμμετέχει στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της EgyptAir που εξαφανίστηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης μεταξύ Κρήτης και Αλεξάνδρειας, αναπτύσσοντας στρατιωτικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και την φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς.

Η πτήση με 66 επιβαίνοντες, που είχε απογειωθεί από το Παρίσι με προορισμό το Κάιρο, χάθηκε από τα ραντάρ λίγο μετά την είσοδο στον αιγυπτιακό ενάεριο χώρο.

Το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε Mayday, αναφέρει η ελληνική πλευρά, που είναι και η τελευταία που επικοινώνησε με τον πιλότο.

Καπετάνιος εμπορικού πλοίου φέρεται να είδε μία λάμψη στον ουρανό περίπου 130 μίλια νοτιοδυτικά της Καρπάθου. {{{ map }}}

Η Ελλάδα συμμετέχει στις έρευνες

Η πτήση με 66 επιβαίνοντες, που είχε απογειωθεί από το Παρίσι με προορισμό το Κάιρο, χάθηκε από τα ραντάρ λίγο μετά την είσοδο στον αιγυπτιακό ενάεριο χώρο τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, η Αθήνα συμμετέχει στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους, με στρατιωτικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς.

Ειδικότερα, τα μέσα που συμμετέχουν στην επιχείρηση είναι ένα αεροσκάφος C-130 και ένα αεροσκάφος εγκαίρου προειδοποιήσεως EMB-145H που ήδη επιχειρούν στην περιοχή. Επίσης, ένα C-130 βρίσκεται σε ετοιμότητα στο αεροδρόμιο Καστελλίου Κρήτης. Η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς βρίσκεται εν πλω κινούμενη προς το χώρο του συμβάντος, ενώ δύο ελικόπτερα (1 Super Puma και 1 S-70) έχουν μετασταθμεύσει στη Κάρπαθο σε ετοιμότητα.

Δεν υπήρξε εκπομπή «Mayday»

Σύμφωνα με τον διοικητή της Πολιτικής Αεροπορίας Κωνσταντίνο Λιντζεράκο, το αεροσκάφος εξήλθε του ελληνικού FIR στις 03:26 (ώρα Ελλάδας) κι ενώ πετούσε στα 37.000 πόδια και η ταχύτητά του ήταν 519 μίλια.

Όπως δήλωσε στο Mega ο κ. Λιντζεράκος, ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας είχε ήδη επικοινωνήσει με τον πιλότο του αεροσκάφους όταν εκείνο βρισκόταν στην Κέα, στις 02:55 (ώρα Ελλάδας) και ο πιλότος δεν ανέφερε κάποιο πρόβλημα.

Ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας προσπάθησε να επικοινωνήσει εκ νέου με τον πιλότο της EgyptAir, όταν το αεροσκάφος βγήκε από το ελληνικό FIR και πέρασε στο FIR της Αιγύπτου, προκειμένου να τον ενημερώσει για την αλλαγή FIR και πύργου ελέγχου. Ωστόσο, ο πιλότος δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις του ελεγκτή.

Στις 03:29 κι ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν επτά μίλια εντός FIR Αιγύπτου χάθηκε από το ραντάρ. Βρισκόταν νοτιοανατολικά της θέσης Κούμπι στην ανατολική Κρήτη, σύμφωνα με τον κ. Λιντζεράκο.

Αμέσως ενημερώθηκε το Κάιρο, που είχε άγνοια για τα δεδομένα του αεροσκάφους, ενώ παράλληλα επιχειρήθηκε να εντοπιστεί το αεροσκάφος από στρατιωτικά ραντάρ, σε περίπτωση που πετούσε πολύ χαμηλά. Ωστόσο, ούτε αυτή η προσπάθεια είχε αποτέλεσμα.

Έτσι, άμεσα ξεκίνησαν οι διαδικασίες έρευνας και διάσωσης από την πλευρά της Ελλάδας, όπως τόνισε ο διοικητής της Πολιτικής Αεροπορίας.

Από τις δηλώσεις του κ. Λιντζεράκο προκύπτει ότι ο πιλότος του αεροσκάφους δεν δήλωσε ότι βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς και ότι δεν ελήφθη εκπομπή σήματος Mayday, δηλαδή σήματος κινδύνου του αεροσκάφους, από την ελληνική πλευρά, που ήταν και η τελευταία που επικοινώνησε με τον πιλότο.

Σημειώνεται ότι καπετάνιος εμπορικού πλοίου φέρεται να είδε μία λάμψη στον ουρανό περίπου 130 μίλια νοτιοδυτικά της Καρπάθου, ωστόσο η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

Το αεροσκάφος της EgyptAir με 66 επιβαίνοντες έπρεπε να προσγειωθεί στο Κάιρο στις 03:15 τοπική ώρα (04:14 ώρα Ελλάδας). Αιγύπτιοι αξιωματούχοι εξέφραζαν, σε ανώνυμες αναφορές τους στις εφημερίδες της χώρας, την εκτίμησή τους το πρωί πως το αεροσκάφος συνετρίβη στη θάλασσα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024