Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ακυρώθηκαν οι εκλογές στο Πάντειο λόγω επεισοδίων

Ακυρώθηκαν οι εκλογές στο Πάντειο λόγω επεισοδίων

Ακυρώθηκαν οι φοιτητικές εκλογές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έπειτα από επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα στο χώρο του Πανεπιστημίου. Κουκουλοφόροι εισέβαλαν στις αίθουσες, όπου γίνονταν οι εκλογές, έσπασαν τραπεζάκια και έκλεψαν κάλπες και σφραγίδες, με αποτέλεσμα οι εκλογές να κηρυχθούν άκυρες και να σταματήσει η διαδικασία. Επεισόδια σε Νομική, Χημικό και ΑΠΘ.

Ακυρώθηκαν οι φοιτητικές εκλογές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έπειτα από επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα στο χώρο του Πανεπιστημίου. Κουκουλοφόροι εισέβαλαν στις αίθουσες, όπου γίνονταν οι εκλογές, έσπασαν τραπεζάκια και έκλεψαν κάλπες και σφραγίδες, με αποτέλεσμα οι εκλογές να κηρυχθούν άκυρες και να σταματήσει η διαδικασία.

Επεισόδια έγιναν και στα κτήρια της Νομικής και του Χημείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως και στο ΑΠΘ, όπου όμως η εκλογική διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά.

Συγκεκριμένα, 15 περίπου κουκουλοφόροι μπήκαν στο κτήριο της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και διέλυσαν τα τραπεζάκια των φοιτητικών παρατάξεων της ΔΑΠ (ΝΔ) και της ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ).

Οι ταραξίες στην συνέχεια αποχώρησαν χωρίς να προκαλέσουν άλλα επεισόδια, ενώ η εκλογική διαδικασία συνεχίζεται.

Στο Χημείο, ομάδες αγνώστων πέταξαν πέτρες, αλλά τα επεισόδια δεν επεκτάθηκαν.

Στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε με λοστούς εναντίον φοιτητών της ΔΑΠ και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.

Κατά τα άλλα, οι φοιτητικές εκλογές του 2016 εξελίχθηκαν χωρίς μεγάλα συνθήματα, ενώ αναμένονται μεγάλα ποσοστά αποχής.

Τα μηνύματα, στα οποία αναφέρονται οι φοιτητικές παρατάξεις είναι εκείνα που αφορούν τις επικείμενες αλλαγές στην παιδεία, ωστόσο λιγοστά είναι τα «τραπεζάκια» στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Οι φοιτητικές εκλογές πέρυσι είχαν πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου με πρώτη δύναμη την ΔΑΠ, ενώ η συμμετοχή είχε κυμανθεί περίπου στο 50%, ενώ περίπου 100.000 φοιτητές και σπουδαστές συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία.

Ευθύνες στην κυβέρνηση

Επίθεση στην κυβέρνηση για τα επεισόδια εξαπολύει, με ανακοίνωσή της, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Η φοιτητική οργάνωση που πρόσκειται στη ΝΔ καταγγέλλει ότι στο Πάντειο, το Χημικό της Αθήνας και τη Νομική Σχολή Αθηνών, εισέβαλαν «παρακρατικές ομάδες κουκουλοφόρων, οι οποίες επιτέθηκαν, τραυματίζοντας φοιτητές, διαλύοντας τις φοιτητικές εκλογές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο».

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φέρει ακέραια την ευθύνη, όχι μόνο για την ανοχή της απέναντι στο φαινόμενο της αναρχικής βίας, αλλά γιατί υποθάλπει και υποκινεί τις ομάδες αυτές, προκειμένου να εισπράξει μικροπολιτικά οφέλη.

» Η διάλυση των φοιτητικών εκλογών εμποδίζει το πιο δυναμικό κομμάτι της ελληνικής νεολαίας, τους φοιτητές και σπουδαστές, να καταδικάσουν την κυβέρνηση-νεκροθάφτη των ονείρων τους. Όμως, όση βία και αν υποθάλψει, όση λάσπη και αν χρησιμοποιήσει, δεν μπορεί να σταματήσει τη ροή των γεγονότων. Αυτοί που με ψέματα κέρδισαν την εξουσία, αυτοί που χωρίς ντροπή άλλαξαν θέσεις και αξίες, αυτοί που δεν διστάζουν να ασκήσουν βία» τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΔΑΠ.

Παράλληλα, καταδικάζει τέτοιες πρακτικές και καλεί όλους τους φοιτητές να συμμετέχουν στη διαδικασία, για να αποφασίσουν οι ίδιοι με την ψήφο τους τι ανώτατη εκπαίδευση επιθυμούν.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, δήλωσε: «Η εισβολή κουκουλοφόρων και ροπαλοφόρων γνωστών – αγνώστων σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, με στόχο την κατατρομοκράτηση των φοιτητών και την ακύρωση των φοιτητικών εκλογών, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την κυβερνητική ανοχή στη βία. Το γεγονός ότι δεν θρηνήσαμε θύματα είναι μόνον θέμα τύχης.

» Μετά την ηθική επιβράβευση της ανομίας, με την αποποινικοποίηση των καταλήψεων που υπερψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την έρευνα, η εκκωφαντική σιωπή της Κυβέρνησης, είναι τουλάχιστον ύποπτη. Η όποια ανοχή σε αυτά τα φαινόμενα συνιστά πλέον συνενοχή.

» Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εγκλωβισμένη σε παρωχημένες ιδεοληψίες, στέλνει λάθος μηνύματα.»

Το περιστατικό σχολίασε και ο Σταύρος Θεοδωράκης στο Facebook:

«Κάποιος πρέπει να σταματήσει τα κόμματα που καταστρέφουν τα πανεπιστήμια. Για να ψαρεύουν φτηνό εργατικό κομματικό δυναμικό σπρώχνουν τους φοιτητές σε ανούσιους εμφυλίους.

» Μισθοδοτούν φοιτητοπατέρες που ο μόνος τους ρόλος είναι να δημιουργούν κομματικούς στρατούς, με ρουσφέτια, υποσχέσεις και ‘διευκολύνσεις’…

» Πέρυσι οι περισσότεροι φοιτητές δεν πήγαν καν να ψηφίσουν. Αλλά η λύση δεν είναι η αποχή. Οι φοιτητές πρέπει να δείξουν την πόρτα στους κομματικούς υπαλλήλους και να φτιάξουν τους δικούς τους συλλόγους, τις δικές τους ομάδες που θα αγωνισθούν, θα συνεργασθούν και τελικά θα δημιουργήσουν ένα νέο πανεπιστήμιο.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια στο παιχνίδι με την Άστον Βίλα

«Εισιτήρια μόνο από την επίσημη ιστοσελίδα, τα εκδοτήρια και το ticketmaster», αναφέρει η ΠΑΕ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024