Πούτιν: Ξεκινά νέα κούρσα εξοπλισμών ΗΠΑ – Ρωσίας
Νέα κούρσα εξοπλισμών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας φαίνεται πως ξεκινά μετά την λειτουργία τμήματος της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ρουμανία. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε την Παρασκευή να προσαρμόσει τον προϋπολογισμό των δαπανών κατά τρόπο ώστε να εξουδετερωθούν οι απειλές προς τη Ρωσία.
Νέα κούρσα εξοπλισμών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας φαίνεται πως ξεκινά μετά την λειτουργία τμήματος της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ρουμανία.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε την Παρασκευή να προσαρμόσει τον προϋπολογισμό των δαπανών κατά τρόπο ώστε να εξουδετερωθούν οι απειλές προς τη Ρωσία.
Ο Πούτιν είπε ότι η έναρξη της λειτουργίας της αντιπυραυλικής ασπίδας αποτελεί βήμα προς μία νέα κούρσα εξοπλισμών.
Την Πέμπτη στη βάση Ντεσεβέλου ξεκίνησε η λειτουργία της αντιπυραυλικής ασπίδας -παρουσία του γγ του ΝΑΤΟ, αμερικανών και ρουμάνων αξιωματούχων-, την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά της.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η αντιπυραυλική ασπίδα συνιστά κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας.
«Λαμβάνονται μέτρα ώστε να διασφαλιστεί το αναγκαίο επίπεδο ασφάλειας για τη Ρωσία. Ο ίδιος ο πρόεδρος (Βλαντιμίρ Πούτιν), επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω, έχει επανειλημμένως θέσει το ερώτημα: Κατά ποίου λειτουργεί το σύστημα;» αναρωτήθηκε ο Πεσκόφ.
Το αντιπυραυλικό σύστημα του ΝΑΤΟ, βασισμένο σε αμερικανική τεχνολογία, ξεκίνησε το 2010 και έχει ως στόχο τη σταδιακή εγκατάσταση μονάδων αντιπυραυλικής άμυνας στην Ανατολική Ευρώπη και την Τουρκία.
Η βάση του Ντεσεβέλου, η κατασκευή της οποίας κόστισε περί τα 800 εκατομμύρια δολάρια, αποτελείται κυρίως από πυραύλους τύπου SM-2.
Θα περιληφθεί επισήμως στο ΝΑΤΟϊκό αντιπυραυλικό σύστημα κατά τη Σύνοδο Κορυφής στην Βαρσοβία τον Ιούλιο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ψηφιακό Πελατολόγιο: Σειρά παίρνουν ξενοδοχεία, catering και δεξιώσεις
- Καρπούζι ή πεπόνι; Το μεγάλο καλοκαιρινό δίλημμα
- Ισχυρός σεισμός 6,2 Ρίχτερ στην Ινδονησία
- Δύο μήνες μετά τη δολοφονία του Νικήτα: «Δεν τον πρόλαβα ζωντανό να του δώσω μία αγκαλιά»
- Βενεζουέλα: Αυξάνεται ο αιματηρός απολογισμός από τους σεισμούς – Στους 2.595 οι νεκροί
- Το σημερινό πρόγραμμα του Μουντιάλ: Αγώνες για τα τρία τελευταία εισιτήρια που οδηγούν στους «16»
- Συνταγή: Μεσογειακή ομελέτα με φέτα
- «Φάρος σταθερότητας»: Μαζί με την αβεβαιότητα για τον κόσμο, αυξάνεται και η πίστη των Ευρωπαίων στην ΕΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 03.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/trevor-mckinnon-FxNbwRDvWnY-unsplash-1-315x220.jpg)













































![Διαδηλωτής αυτοπυρπολήθηκε έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/tibet-315x220.jpg)












Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442