Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στις 6.600 οι αιτήσεις ασύλου μετά τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας

Στις 6.600 οι αιτήσεις ασύλου μετά τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας

Από τις 20 Μαρτίου, οπότε ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, η Υπηρεσία Ασύλου «μετράει» 6.605 προκαταγεγραμμένες αιτήσεις ασύλου στα νησιά, από τις οποίες μέχρι σήμερα έχει καταγράψει πλήρως το ένα έκτο. Στο μεταξύ, 2.597 μετανάστες εξέφρασαν το πρώτο τετράμηνο του 2016 την επιθυμία να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα εθελοντικής επιστροφής.

Από τις 20 Μαρτίου, οπότε ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, η Υπηρεσία Ασύλου «μετράει» 6.605 προκαταγεγραμμένες αιτήσεις ασύλου στα νησιά, από τις οποίες μέχρι σήμερα έχει καταγράψει πλήρως το ένα έκτο.

Τον περασμένο μήνα σημειώθηκαν 3.700 πλήρεις καταγραφές και άλλες 6.600 απλές καταγραφές (αιτήσεις ασύλου ή καταγραφή της πρόθεσης να ζητήσει κάποιος άσυλο στα ελληνικά νησιά).

Από τις αιτήσεις που καταγράφηκαν μετά την εφαρμογή της συμφωνίας 489 εξετάστηκαν στη βάση του παραδεκτού – απαράδεκτου μέχρι τις 5 Μαΐου και οι 89 από αυτές κρίθηκαν απαράδεκτες, οπότε οι αιτούντες μπορούν να επιστραφούν με ασφάλεια πίσω στην Τουρκία.

Με βάση τις εκτιμήσεις της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου Μαρίας Σταυροπούλου, η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ενδοχώρα επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο.

Την ίδια ώρα, για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου, η Υπηρεσία προσβλέπει στη δημιουργία μικτών κλιμακίων αποτελούμενων από Έλληνες και Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες της διαδικασίας ασύλου.

Τα πρώτα μικτά κλιμάκια τοποθετήθηκαν τον περασμένο μήνα στη Λέσβο, ενώ έχουν ξεκινήσει και πιλοτικά κλιμάκια στην Σάμο και την Χίο.

Γύρω στις 20 Μαΐου υπολογίζεται η πλήρης ανάπτυξη κλιμακίων στα δύο αυτά νησιά και στο τέλος Ιουνίου η πλήρης ανάπτυξη κλιμακίων σε Κω και Λέρο.

Τελικός στόχος της Υπηρεσίας Ασύλου είναι στα τέλη Ιουνίου να εξετάζονται καθημερινά 640 αιτήσεις ασύλου στα νησιά, αριθμός 30 φορές πάνω από τον αντίστοιχο αριθμό του 2014.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, χαρακτήρισε την Υπηρεσία Ασύλου «την αιχμή του δόρατος».

«Το αν θα μπορέσει να εφαρμοστεί η συμφωνία θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα της Υπηρεσίας Ασύλου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις», τόνισε και εκτίμησε ότι ο αριθμός της εξέτασης αιτήσεων ασύλου από την Υπηρεσία θα πρέπει να αυξηθεί από περίπου 4.000 το μήνα που είναι σήμερα σε 6.000.»

Περίπου 2.000 μετανάστες επέστρεψαν

Στο μεταξύ, 2.597 μετανάστες εξέφρασαν το πρώτο τετράμηνο του 2016 την επιθυμία να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εθελοντικής επιστροφής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ, από αυτούς οι 2.026 έχουν επιστρέψει και η πλειονότητα είναι Μαροκινοί (983), Αφγανοί (619) και Ιρανοί (343).

Επίσης, ο ΔΟΜ σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής παρέχει στέγαση και ψυχολογική και ιατρική βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες μεταναστών που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους στο Ανοιχτό Κέντρο Υποδοχής στο Αττικό Αλσος στην Αθήνα.

Μέχρι σήμερα, το κέντρο έχει φιλοξενήσει συνολικά 644 μετανάστες, εκ των οποίων οι 505 επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

Επιπλέον, ο ΔΟΜ διενεργεί διαδικασίες αξιολόγησης στα νέα κέντρα φιλοξενίας στη Βόρειο Ελλάδα και την Αττική, προκειμένου να καταγράψει τι είδους υποστήριξη και παροχές χρειάζονται από την κυβέρνηση με σκοπό την ομαλή λειτουργία τους.

Ο ΔΟΜ παρέχει σε πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν σε αυτά τα κέντρα, εξοπλισμό και είδη πρώτης ανάγκης, εκτός από τρόφιμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024