Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μία απόπειρα δολοφονίας και φυλακή «εισέπραξε» ο διευθυντής της Cumhuriyet

Μία απόπειρα δολοφονίας και φυλακή «εισέπραξε» ο διευθυντής της Cumhuriyet

Ποινή φυλάκισης πέντε χρόνια και δέκα μήνες επεβλήθη στον διευθυντή της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, Τζαν Ντουντάρ. Λίγο πριν μπει στο δικαστήριο για να ακούσει την ποινή του, ο Τούρκος δημοσιογράφος έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονίας. Σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών καταδικάστηκε και ο συγκατηγορούμενός του, επικεφαλής του γραφείου της ίδιας εφημερίδας στην Αγκυρα, Ερντέμ Γκιουλ.

Ποινή φυλάκισης πέντε χρόνια και δέκα μήνες επεβλήθη στον διευθυντή της αντιπολιτευόμενης κεμαλικής εφημερίδας Cumhuriyet, Τζαν Ντουντάρ. Λίγο πριν μπει στο δικαστήριο για να ακούσει την ποινή του, ο Τούρκος δημοσιογράφος έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονίας. Σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών καταδικάστηκε και ο συγκατηγορούμενός του, επικεφαλής του γραφείου της ίδιας εφημερίδας στην Αγκυρα, Ερντέμ Γκιουλ.

Λίγο πριν εισέλθει στο δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, ένας ένοπλος πυροβόλησε εναντίον του 54χρονου δημοσιογράφου φωνάζοντας «προδότη». Ο άγνωστος κατά τα άλλα δράστης συνελήφθη και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν 40χρονο με που στο παρελθόν κατηγορήθηκε για εξύβριση και απειλές.

«Μέσα σε δύο ώρες δέχθηκα δύο δολοφονικές απόπειρες. Η μία ήταν ένοπλη και η άλλη νομική» δήλωσε ο Τζαν Ντουντάρ στο άκουσμα της καταδίκης του, ενώ για την εναντίον του απόπειρα είπε πως δεν γνωρίζει τον δράστη και πως απλώς είδε να του στρέφει το όπλο. «Γνωρίζουμε ποιοι μας στοχοποιούν. Ελπίζουμε να βγάλουν τα συμπεράσματά τους» τόνισε.

Οι δύο δημοσιογράφοι, Τζαν Ντουντάρ και Ερντέμ Γκιουλ, οι οποίοι μέσα από τις σελίδες της Cumhuriyet, είχαν αποκαλύψει τις μυστικές αποστολές όπλων της τουρκικής κυβέρνησης σε τζιχαντιστικές ομάδες της Συρίας, απαλλάχθηκαν από την κατηγορία απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης, καταδικάστηκαν όμως για αποκάλυψη κρατικών μυστικών.

Δείτε τα βίντεο από τη στιγμή της απόπειρας δολοφονίας:

Ντουντάρ και Γκιουλ έχουν γίνει σύμβολο της καταστολής εις βάρος των μέσων ενημέρωσης από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατηγορούμενοι για κατασκοπεία, αποκάλυψη κρατικών μυστικών, απόπειρα πραξικοπήματος και συνδρομή τρομοκρατικής οργάνωσης, οι δύο άνδρες, που αφέθηκαν πρόσφατα ελεύθεροι με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που επικρίνεται από την κυβέρνηση, απειλούνταν με ισόβια κάθειρξη.

Το έγκλημά τους: Η δημοσίευση ενός μεγάλου άρθρου, συνοδευόμενου από φωτογραφίες και ένα βίντεο, για την κατάσχεση, τον Ιανουάριο του 2014, φορτηγών των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών (MIT), γεμάτων όπλα που προορίζονταν για τους σύρους ισλαμιστές αντάρτες.

Η πληροφορία ήταν ήδη γνωστή, αλλά το άρθρο προκάλεσε την οργή του Ερντογάν, ο οποίος αρνείται ότι υποστηρίζει τα ριζοσπαστικά κινήματα που μάχονται εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού.
Ο Ερντογάν κατέθεσε προσωπικά μήνυση κατά του Τζαν Ντουντάρ. «Εκείνος που δημοσίευσε αυτή την πληροφορία θα πληρώσει βαρύ τίμημα, δεν θα τον αφήσω έτσι» προειδοποίησε οργισμένος.

Η προφυλάκιση των δύο δημοσιογράφων τον Νοέμβριο προκάλεσε κατακραυγή, κυρίως στο εξωτερικό όπου ερμηνεύθηκε ως μία ακόμη ένδειξη της αυταρχικής παρέκκλισης ενός καθεστώτος που κατηγορείται ότι θέλει να φιμώσει οποιαδήποτε επικριτική φωνή.

Η πολεμική που ακολούθησε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για λήξη της προφυλάκισής τους, το Φεβρουάριο, κατάφερε μόνο να επιβεβαιώσει τη μεγάλη ευαισθησία που υπάρχει για την υπόθεση αυτή και να εξοργίσει τον Ερντογάν.

Την παραμονή της έναρξης της δίκης, εκατοντάδες διάσημοι συγγραφείς, ανάμεσά τους οι νομπελίστες Μάριο Βάργκας Λιόσα από το Περού και Τζ.Μ. Κούτσι από τη Νότια Αφρική, έγραψαν στον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου προκειμένου να αποσύρει τις κατηγορίες» εναντίον των δύο δημοσιογράφων και να «αλλάξει τους νόμους που περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης».

Η αντίδραση του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου ήταν να κατηγορήσει τη «συμμαχία του κακού» που έχει σχηματιστεί από ορισμένα ΜΜΕ, πανεπιστημιακούς και πολιτικούς ηγέτες που «υποστηρίζουν τις επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024