Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απεβίωσε ο Σινέ, διάσημος σκιτσογράφος του Charlie Hebdo

Απεβίωσε ο Σινέ, διάσημος σκιτσογράφος του Charlie Hebdo

O Γάλλος σκιτσογράφος Σινέ, πρώην συνεργάτης της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, απ' όπου είχε απολυθεί καθώς κατηγορήθηκε για αντισημιτισμό, απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών την Πέμπτη σε νοσοκομείο του Παρισιού έπειτα από επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, ανακοίνωσε η εφημερίδα που είχε ιδρύσει, η Siné Mensuel, στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

O Γάλλος σκιτσογράφος Σινέ, πρώην συνεργάτης της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, απ’ όπου είχε απολυθεί καθώς κατηγορήθηκε για αντισημιτισμό, απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών την Πέμπτη σε νοσοκομείο του Παρισιού έπειτα από επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, ανακοίνωσε η εφημερίδα που είχε ιδρύσει, η Siné Mensuel, στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

«Επρόκειτο να υποβληθεί απόψε σε μια σοβαρή επέμβαση στον πνεύμονα» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος της οικογένειας, Ντομινίκ Τρικόντ.

«Αν και ήταν σοβαρά άρρωστος, σχεδίασε ο ίδιος το τελευταίο εξώφυλλο του Siné Mensuel» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μορίς Σινέ, γνωστός με το προσωνύμιο Σινέ, ήταν βαριά άρρωστος εδώ και μήνες, όμως συνέχισε να ασχολείται με το περιοδικό του ακόμα κι από το κρεβάτι του νοσοκομείου.

Στο τελευταίο χρονογράφημά του αυτήν την εβδομάδα, ο Σινέ αναφερόταν «στον θάνατο που παραμονεύει και σκαλίζει ασταμάτητα γύρω από εμένα σαν γουρούνι που αναζητά τρούφες».

«Είναι τρομακτικά εκνευριστικό να μην σκέφτεσαι ψυχωτικά τίποτα άλλο από τον θάνατό σου που προσεγγίζει, τους μελλοντικούς επικήδειούς σου και την θλίψη των συγγενών σου» συνέχισε ο ίδιος.

«Να πεθαίνεις; Μάλλον να ψοφάς» έγραψε ο ίδιος με σκωπτική διάθεση.

Φίλος του ποιητή Ζακ Πρεβέρ, ο Σινέ ήταν ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους μιας γενιάς Γάλλων γελοιογράφων της δεκαετίας του 1970, που ενώθηκαν γύρω από το περιοδικό Charlie Hebdo, όπως ο Βολίνσκι και ο Καμπού, οι οποίοι δολοφονήθηκαν στην επίθεση των τζιχαντιστών που αποδεκάτισαν την ομάδα σύνταξης της εφημερίδας τον Ιανουάριο του 2015.

Ιστορική προσωπικότητα του Charlie Hebdo, απολύθηκε το 2008 έπειτα από 20 χρόνια συνεργασίας, καθώς κατηγορήθηκε για αντισημιτικές θέσεις, μια κατηγορία που αρνήθηκε.

Εκείνη την εποχή, η απόλυσή του είχε προκαλέσει σάλο, καθώς αποφασίσθηκε έπειτα από ένα χρονογράφημα που είχε γράψει ειρωνευόμενος το ενδεχόμενο προσηλυτισμού στον ιουδαϊσμό ενός από τους γιους του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Αντιμέτωπος με την κατηγορία της «υποκίνησης σε φυλετικό μίσος» ο Σινέ απαλλάχθηκε από το δικαστήριο που έκρινε ότι οι δηλώσεις του έγιναν κυρίως στο πλαίσιο μιας σάτιρας παρά υποκινήθηκαν από τις αντισημιτικές θέσεις που υιοθετούσε.

Ο Σινέ κατόπιν δημιούργησε το δικό του περιοδικό, το Siné Hebdo, που μετονομάστηκε σε Siné Mensuel.

Το 2010 η διεύθυνση του περιοδικού Charlie Hebdo καταδικάστηκε διότι καταχρηστικώς διέκοψε τη συνεργασία μαζί του λύνοντας το συμβόλαιό του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024