Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ολάντ απειλεί να μπλοκάρει την TTIP χωρίς παραχωρήσεις από τις ΗΠΑ

Ο Ολάντ απειλεί να μπλοκάρει την TTIP χωρίς παραχωρήσεις από τις ΗΠΑ

Μετά τις αποκαλύψεις της Greenpeace με τη δημοσίευση εμπιστευτικών εγγράφων που αφορούν τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ (TTIP), η Γαλλία τάχθηκε την Τρίτη κατά του σχεδίου της συμφωνίας προειδοποιώντας διά στόματος του Φρανσουά Ολάντ ότι θα μπλοκάρει την επίμαχη συμφωνία εάν οι Βρυξέλλες δεν αποσπάσουν παραχωρήσεις από την Ουάσινγκτον.

Μετά τις αποκαλύψεις της Greenpeace με τη δημοσίευση εμπιστευτικών εγγράφων που αφορούν τις διαπραγματεύσεις για την επίμαχη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ (TTIP), η Γαλλία τάχθηκε την Τρίτη κατά του σχεδίου της συμφωνίας προειδοποιώντας ότι θα μπλοκάρει την επίμαχη συμφωνία εάν οι Βρυξέλλες δεν αποσπάσουν παραχωρήσεις από την Ουάσινγκτον.

«Ουδέποτε θα δεχτούμε να αμφισβητηθούν βασικές αρχές για τη γεωργία μας, τον πολιτισμό μας, την αμοιβαιότητα όσον αφορά την πρόσβαση στις δημόσιες αγορές» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

«Ως εκ τούτου, σε αυτό το στάδιο των διαπραγματεύσεων, η Γαλλία λέει ‘όχι’ στη διατλαντική συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών (ΤΤΙΡ ή TAFTA), καθώς δεν τάσσεται υπέρ του ελεύθερου εμπορίου χωρίς κανόνες» τόνισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, την επομένη της δημοσίευσης από την Greenpeace μυστικών εγγράφων σχετικά με τις συζητήσεις για την ΤΤΙΡ.

«Θέσαμε αρχές στο πλαίσιο των διεθνών εμπορικών διαπραγματεύσεων. Αναφέρομαι στους υγειονομικούς κανόνες, τους διατροφικούς, τους κοινωνικούς, τους πολιτιστικούς, τους περιβαλλοντικούς» επισήμανε.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας Ματιάς Φεκλ είχε προειδοποιήσει ότι η διακοπή των διαπραγματεύσεων είναι «η πιο πιθανή επιλογή» σήμερα.

Τη Δευτέρα η Greenpeace δημοσίευσε απόρρητα έγγραφα που αφορούν τις συνομιλίες, τα οποία εντείνουν, σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τον φόβο ότι αυτή η εμπορική συμφωνία θα οδηγήσει σε μια γενικευμένη απορρύθμιση προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων.

Ο Φεκλ κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνησή του θα μπλοκάρει την ΤΤΙΡ: «Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς τη Γαλλία και πόσο μάλλον εναντίον της Γαλλίας. Θέλουμε αμοιβαιότητα. Η Ευρώπη προσφέρει πολλά και λαμβάνει πολύ λίγα σε αντάλλαγμα. Αυτό δεν είναι αποδεκτό».

Για τον Βιβιάν Περτισό, διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (IFRI) στις Βρυξέλλες, οι γαλλικές δηλώσεις δεν θα εμποδίσουν, ωστόσο, τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. «Όταν η Επιτροπή εξετάζει ένα θέμα, συνήθως προχωρεί μέχρι τέλους. Είναι συνεπώς δύσκολο να εξετάσει μια ολοκληρωτική αναστολή των διαπραγματεύσεων κατά τους προσεχείς μήνες» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο η θέση του Παρισιού μπορεί να περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον Περτισό. «Είναι σαφές ότι χωρίς πολιτική στήριξη από τη Γαλλία, είναι δύσκολο να προβλεφθεί μια θετική και ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την ΤΤΙΡ».

Η κοινή γνώμη στη Γερμανία και τη Γαλλία καταγγέλλει την αδιαφάνεια των διαπραγματεύσεων.

Στις ΗΠΑ, οι υποψήφιοι στις προκριματικές εκλογές, όπως ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ και η Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον έχουν ήδη επικρίνει αυστηρά την ΤΤΙΡ.

Με τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ, τον Μάιο στη Γαλλία και στη Γερμανία το φθινόπωρο του 2017, «η πολιτική ατζέντα δείχνει ότι εάν οι διαπραγματεύσεις δεν ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους μήνες, τότε μπορεί να μην έχουν ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του 2017 ή αρχές του 2018» εκτιμά ο Περτισό.

Η Συμφωνία Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας (ΤΤΙΡ) που τελεί υπό διαπραγμάτευση από τα μέσα του 2013 με τη μέγιστη μυστικότητα, έχει στόχο την κατάργηση των εμπορικών και κανονιστικών φραγμών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ώστε να δημιουργηθεί μια τεράστια ζώνη ελευθέρων συναλλαγών για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024