«Ελλείψεις ακόμη» στα ελληνικά σύνορα πριν η ΕΕ αποφασίσει για τους ελέγχους
Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει ακόμα να αντιμετωπίσει «κάποιες ελλείψεις» στα εξωτερικά της σύνορα έτσι ώστε να είναι «δυνατή η προοδευτική κατάργηση των συνοριακών ελέγχων μέχρι τον Νοέμβριο» εξέφρασε η Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται πριν τα μέσα Μαΐου να απαντήσει στα αιτήματα έξι χωρών (Γαλλίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Σουηδίας, Δανίας, Βελγίου) για παράταση ή εισαγωγή ελέγχων εντός Σένγκεν.
Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει ακόμα να αντιμετωπίσει «κάποιες ελλείψεις» στα εξωτερικά της σύνορα έτσι ώστε να είναι «δυνατή η προοδευτική κατάργηση των συνοριακών ελέγχων μέχρι τον Νοέμβριο» εξέφρασε η Κομισιόν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται πριν τα μέσα Μαΐου να απαντήσει στα αιτήματα έξι χωρών (Γαλλίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Σουηδίας, Δανίας, Βελγίου) για παράταση ή εισαγωγή ελέγχων εντός Σένγκεν.
Όπως ανακοίνωσε η ίδια εκπρόσωπος, η Επιτροπή είναι έτοιμη να παρουσιάσει στις 12 Μαΐου το τελικό της πόρισμα για τη διατήρηση των ελέγχων που έχουν επιβάλει κάποιες χώρες στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ για τουλάχιστον έξι μήνες ακόμα.
Ερωτηθείσα κατά πόσον η Ελλάδα διαχειρίζεται πλέον σωστά τα εξωτερικά της σύνορα ανέφερε πως «εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες ελλείψεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν και χρειάζεται να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις». Συμπλήρωσε δε πως «αυτή ακριβώς είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να γίνει κάτι τέτοιο ώστε να καταστεί δυνατή η προοδευτική κατάργηση των συνοριακών ελέγχων μέχρι τον Νοέμβριο».
Εξάλλου, η Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει την ερχόμενη Τετάρτη την πρότασή της για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου. Τον περασμένο μήνα η Επιτροπή είχε παρουσιάσει εναλλακτικές επιλογές για ένα πιο «δίκαιο» και «βιώσιμο» σύστημα κατανομής των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ από τις οποίες πηγάζει η τελική της πρόταση.
«Η Επιτροπή θα συζητήσει τις προτάσεις της αναθεώρησης και θα καταλήξει σε μια απόφαση» ανέφερε χαρακτηριστικά η Μ. Αντρέεβα κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες.
Την ίδια ημέρα, αναμένεται να δημοσιεύσει η Επιτροπή και την έκθεση προόδου για την Τουρκία αναφορικά με την εκπλήρωση των προϋποθέσεων για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες. Σύμφωνα με τη Μ. Αντρέεβα η Τουρκία καταβάλλει «προσπάθειες» για την εκπλήρωση των εν λόγω προϋποθέσεων, ενώ «περαιτέρω πρόοδος» σημειώθηκε τον τελευταίο καιρό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΣΥΡΙΖΑ: Ξανά στον «αέρα» η Κεντρική Επιτροπή – Παρόντες οι «κομμένοι» – Εν αναμονή αποφάσεων
- Θεσσαλονίκη: Στα δικαστήρια οι συλληφθέντες για τη φονική επίθεση στο σπίτι της Βάγιας Νέστορα
- Πώς να προστατέψετε τις καταθέσεις από κατασχέσεις
- Θεσπρωτία: Για εμπρησμό από αμέλεια συνελήφθη άνδρας που έβαλε φωτιά στο Καστρί
- Πάολα Ρεβενιώτη: Φίλοι και αγαπημένα πρόσωπα της είπαν σήμερα το τελευταίο αντίο
- Η γήρανση του πληθυσμού ίσως να μην κοστίζει όσο φοβόμαστε
- Το μήνυμα του Παπανικολάου μετά την ανανέωση: «Να δημιουργήσουμε νέες θρυλικές στιγμές για τον Ολυμπιακό μας» (vid)
- «ΠΑΣΟΚ… άρα on air»: Το πρώτο επεισόδιο του vidcast «ΠΑΣΟΚ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442