Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Πάσχα των Ορθοδόξων σε όλο τον κόσμο

Το Πάσχα των Ορθοδόξων σε όλο τον κόσμο

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε το Πάσχα από τους απανταχού ορθοδόξους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, από τη Ρωσία, μέχρι τη Βουλγαρία και την Αίγυπτο. Εκατομμύρια ορθόδοξοι χριστιανοί γιόρτασαν τη μεγάλη θρησκευτική εορτή, όπως προστάζουν τα έθιμα και οι τοπικές παραδόσεις. Φωτορεπορτάζ...

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε το Πάσχα από τους απανταχού ορθοδόξους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, από τη Ρωσία, μέχρι τη Βουλγαρία και την Αίγυπτο.

Εκατομμύρια ορθόδοξοι χριστιανοί γιόρτασαν τη μεγάλη θρησκευτική εορτή, όπως προστάζουν τα έθιμα και οι τοπικές παραδόσεις.

Κατάμεστοι ήταν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι καθεδρικοί ναοί της Μόσχας με χιλιάδες πιστούς να δίνουν το παρών στις λειτουργίες.

Μεγάλη ήταν η προσέλευση στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα, όπου χοροστάτησε ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας, Κύριλλος. Στο Καθεδρικό Ναό ήταν ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Αφήστε τη φωτιά να ζεστάνει τις ψυχές, τα σπίτια και τις οικογένειές σας» είπε στο μήνυμά του ο Κύριλλος.

Νωρίτερα οι εκκλησίες σε όλη τη χώρα είχαν ανοίξει τις πύλες τους για τον αγιασμό των εδεσμάτων του πασχαλινού τραπεζιού.

Το ορθόδοξο Πάσχα γιορτάστηκε και απ’ άκρη σ’ άκρη της Σερβίας, όπου ο πατριάρχης Ειρηναίος άναψε με το Άγιο Φως τα 33 κεριά που συμβολίζουν τα χρόνια του Χριστού, παρουσία του σέρβου προέδρου, Νίκολιτς.

Στο Κάιρο οι χριστιανοί κόπτες συγκεντρώθηκαν στο ναό του Αγίου Μάρκου.

Πανηγυρική ήταν η υποδοχή του αναστάσιμου φωτός και στη Βηθλεέμ. Εκατοντάδες χριστιανοί παλαιστίνιοι το συνόδευσαν στα στενά σοκάκια της πόλης μέχρι τον τελικό του προορισμό, το Ναό της Γέννησης.

Τα μηνύματα των Προκαθήμενων των Ορθοδόξων Εκκλησιών

Στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκανε λόγο μεταξύ άλλων για την τρομοκρατία και τους πολέμους.

«Ατυχώς, σήμερον ἡ τρομοκρατία, οι πόλεμοι και γενικώτερον η αφαίρεσις της ζωής ανθρώπων συνεχίζονται. Ο θρήνος και η αγωνία των θυμάτων, διαδιδόμενοι μάλιστα ταχύτατα δια των συγχρόνων τεχνολογικών μέσων, διασχίζουν την ατμόσφαιραν και σπαράσσουν την καρδίαν μας. Δια τούτο οι ηγέται της ανθρωπότητος, πολιτικοὶ και πνευματικοὶ και εκκλησιαστικοί, έχομεν καθήκον και χρέος αγάπης να ενεργώμεν παν ό,τι ενδείκνυται δια την αποφυγήν αυτών των εκρύθμων καταστάσεων. Εν μέσω αυτού του σημερινού «κόσμου του παραλόγου», ημείς οι Ορθόδοξοι χριστιανοί καλούμεθα νὰ δώσωμεν την καλὴν μαρτυρίαν της αγάπης και της προσφοράς προς τον συνάνθρωπον, αγάπης και μόνον….. Αυτὸ είναι το μήνυμα ημών προς πάντας τους πολιτικοὺς και πνευματικούς ηγέτας του κόσμου τούτου» αναφέρει, μεταξύ άλλων.

O Πάπας Φραγκίσκος ευχήθηκε για το Πάσχα των Ορθοδόξων Χριστιανών μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

«Απευθύνω τις εγκάρδιες ευχές μου στους πιστούς των Ανατολικών Εκκλησιών που γιορτάζουν το Πάσχα σήμερα. Χριστός Ανέστη» έγραψε.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’ στο μήνυμά του για το Πάσχα επισημαίνει ότι η Εκκλησία θεραπεύει τα τραύματα και τις πληγές των ανθρώπων: «Η Εκκλησία κηρύττει συνδιαλλαγήν, συμφιλίωσιν και ειρήνην, θεραπεύει τα τραύματα του ανθρώπου, αγιάζει και σώζει αυτόν, παραμυθεί αυτόν πνευματικώς και ανακουφίζει υλικώς, μοιράζεται τον άρτον αυτής μετά των πτωχών και ενδεών και συμπαρίσταται εμπράκτως εις ναυαγούς, πρόσφυγας και εις τα θύματα της βίας και της τρομοκρατίας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος μιλά για την απογοήτευση, την αδικία, το μίσος, τη συκοφαντία που απλώνεται στις ψυχές των ανθρώπων. «Τα νέφη της απογοητεύσεως έρχεται να διαλύσει η εορτή του Πάσχα και να μας ελευθερώσει από τη ροπή να μένουμε «βραδείς τη καρδία του πιστεύειν». Έρχεται να τονώσει την ικεσία μας: «Μείνον μεθ’ ημών, ότι προς εσπέραν εστὶ» και να μας βοηθήσει να αναγνωρίζουμε προσωπικά τον Αναστάντα Κύριο» αναφέρει, μεταξύ άλλων.

«Μας κατακλύζουν κάθε μέρα εικόνες φτώχειας και βίας, τρομοκρατικών επιθέσεων, αδικιών και καταπιέσεων. Μας τρομάζει η μαζική μετακίνηση και οι φοβερές κακουχίες των προσφύγων και η κακοποίηση και απώλεια ανυπεράσπιστων παιδιών και γυναικών» τονίζει στο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος. «Φοβερά τα αδιέξοδα. Αλλά ιδού η Ανάσταση του Χριστού που μας παρέχει την μεγάλη και μοναδική έξοδο από την κατάθλιψη της καθημερινότητος στην αγαλλίαση της ζωής, από την άκρατη ιδιοτέλεια στην αγάπη και αλληλεγγύη, από την ταραχή και αγωνία στην ειρήνη του Χριστού, από το σκοτάδι της πλάνης και της συγχύσεως στο φως της αλήθειας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024