
Τροφές αυξάνουν την επιθετικότητα του καρκίνου του προστάτη
Τα λιπαρά κρέατα και το τυρί μπορεί να επηρεάσουν την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα του Καρκίνου, στη Νέα Ορλεάνη.
Τα λιπαρά κρέατα και το τυρί μπορεί να επηρεάσουν την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα του Καρκίνου, στη Νέα Ορλεάνη.
Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας «Gillings» στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 1.800 άνδρες από την Βόρεια Καρολίνα και τη Λουιζιάνα. Όλοι είχαν διαγνωστεί με καρκίνο προστάτη την περίοδο 2004-2009. Οι συμμετέχοντες είχαν ερωτηθεί για τις διατροφικές τους συνήθειες και άλλους παράγοντες υγείας την περίοδο της διάγνωσης του καρκίνου.
Όσο μεγαλύτερη η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών από τροφές, όπως τυριά και κρέατα, τόσο επιθετικότερος ήταν ο καρκίνος του προστάτη.
Όμως, παρατήρησαν επίσης ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά, που εμπεριέχονται σε τροφές, όπως τα ψάρια και οι ξηροί καρποί, σχετίζονται με μικρότερη επιθετικότητα του καρκίνου του προστάτη.
«Μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά συντελεί σε αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα. Ωστόσο, παρατηρήσαμε ότι η σχέση μεταξύ των δύο παραγόντων ήταν πιο αδύναμη στους άνδρες που έπαιρναν στατίνες» εξήγησε η Δρ Έμμα Αλλοτ, επίκουρη καθηγήτρια στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο και συγγραφέας της μελέτης.
Αυτή η παρατήρηση ίσως υποδεικνύει ότι οι στατίνες μειώνουν, δεν αναστρέφουν, την επίδραση των κορεσμένων λιπαρών στον καρκίνο του προστάτη.
Σε κάθε περίπτωση, η Δρ Αλλοτ υπογράμμισε ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του θέματος ώστε να εντοπιστεί ο υποκείμενος μηχανισμός που συνδέει τα κορεσμένα λιπαρά με την επιθετικότητα του συγκεκριμένου καρκίνου.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Μουντιάλ 2026: Αλλαγή στο τελετουργικό έναρξης των αγώνων – Με 52 ποδοσφαιριστές η ανάκρουση των εθνικών ύμνων
- «Κολυμπώ για τη Ζωή»
- Πάτρα: Έφοδος του Ελληνικού FBI στις φυλακές Αγίου Στεφάνου
- Αγία Παρασκευή: Αυτοκτόνησε στις φυλακές Κορυδαλλού η πρώην σύζυγος και ηθική αυτουργός στη δολοφονία του Πολωνού καθηγητή
- Ο Σρέντερ απάντησε στα σενάρια για Παναθηναϊκό: «Ποτέ μη λες ποτέ… αλλά ποτέ»
- Σταύρος Φλώρος: Η επίσκεψη του Ατζούν Ιλιτζαλί στο κέντρο αποκατάστασης του παίκτη που ακρωτηριάστηκε
