Η δραστική ουσία νιβολουμάμπη συμβάλλει στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των ασθενών με προηγμένου σταδίου μελάνωμα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα του Καρκίνου, στη Νέα Ορλεάνη.

Η δραστική ουσία νιβολουμάμπη συμβάλλει στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των ασθενών με προηγμένου σταδίου μελάνωμα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα του Καρκίνου, στη Νέα Ορλεάνη.

Η νιβολουμάμπη που έχει λάβει έγκριση για την θεραπεία του προηγμένου μελανώματος, είχε ήδη δείξει από το 2012 ότι έχει αποτελέσματα διαρκείας και τα νέα δεδομένα αφορούν κλινική μελέτη του 2008 σε 107 ασθενείς που ετέθησαν υπό μακροχρόνια ιατρική παρακολούθηση.

Να σημειωθεί ότι, μόνο το 16,6% των ασθενών διαγνώστηκαν με προηγμένου σταδίου μελάνωμα την περίοδο 2005-2011 κατάφεραν να επιβιώσουν πέντε ή και περισσότερα χρόνια.

Το 2014, η Δρ Σούζαν Τοπαλιαν, καθηγήτρια Χειρουργικής και Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου «Johns Hopkins» της Βαλτιμόρης, σε άρθρο που είχε δημοσιεύσει στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology είχε δείξει ότι ορισμένοι ασθενείς είχαν αποτελέσματα διαρκείας που ήταν ορατά ακόμα και μετά το τέλος της θεραπείας.

Έναν χρόνο μετά την έναρξη της θεραπείας, σχεδόν το 65% των ασθενών εξακολουθούσε να είναι εν ζωή. Μετά από 48 μήνες, η επιβίωση είχε πέσει στο 35%, όπου και σταθεροποιήθηκε.

Η νιβολουμάμπη απελευθερώνει την ανοσοποιητική αντίδραση ενάντια στον καρκίνο, μπλοκάροντας το μόριο PD-1. Έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να εξοντώσει τον καρκίνο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι ερευνητές συνέκριναν την νιβολουμάμπη με την επίσης εγκεκριμένη δραστική ουσία ιπιλιμουμάμπη. Περίπου το 21% των ασθενών που είχαν πάρει ιπιλιμουμάμπη ήταν εν ζωή δέκα χρόνια μετά την θεραπεία.

Να σημειωθεί ότι οι δυο δραστικές ουσίες έχουν εγκριθεί για συνδυαστική χορήγηση και το ποσοστό ανταπόκρισης στην περίπτωση αυτή ξεπερνά το 50%.

Όμως, η συνδυαστική χρήση έχει και τοξικές παρενέργειες γι’ αυτό οι έρευνες τώρα έχουν εστιάσει σε νέους τρόπους χορήγησης των δύο ουσιών.

Στις παρενέργειες της νιβολουμάμπης περιλαμβάνονται η φλεγμονή του φυσιολογικού ιστού και άλλων οργάνων του σώματος, λόγω της επίδρασης της στο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή. Όμως, οι παρενέργειες αυτές εντοπίζονται εγκαίρως και αντιμετωπίζονται.

Η νιβολουμάμπη εκτός από το προηγμένο μελάνωμα, μελετάται επίσης και σε άλλες μορφές καρκίνου, όπως ο προχωρημένος καρκίνος του πνεύμονα και των νεφρών.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr