Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
O Ετιέν Μπαλιμπάρ στην Ελλάδα μιλά για την ιδέα της επανάστασης

O Ετιέν Μπαλιμπάρ στην Ελλάδα μιλά για την ιδέα της επανάστασης

...

Mε έναν από τους κορυφαίους στοχαστές της εποχής μας, τον Ετιέν Μπαλιμπάρ, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 6 Μαΐου στις 19:00 ο νέος Κύκλος Θεωρία στο Μέγαρο, φιλοσοφία , κριτική, ιστορία του Megaron Plus που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ και υπό την επιμέλεια του διευθυντή του Ινστιτούτου και βουλευτή Α΄ Πειραιά Κώστα Δουζίνα, ο οποίος και θα προλογίσει την εκδήλωση .

Η διάλεξη του Ε. Μπαλιμπάρ έχει τίτλο «Η ιδέα της επανάστασης: χθες, σήμερα και αύριο» και θα γίνει στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τις 17:30.

Ο Ετιέν Μπαλιμπάρ είναι ομότιμος καθηγητής Πολιτικής και Ηθικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Paris-X Nanterre και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, (Irvine). Μετά τις σπουδές του στην École normale supérieure και στη Σορβόννη (Paris-I), δίδαξε φιλοσοφία στη Σορβόννη (1969-1994) και ακολούθως στο Paris-X Nanterre. Αρχικά, έγινε διεθνώς γνωστός για τις μελέτες του σχετικά με το φιλοσοφικό έργο του Μαρξ καθώς και για τη συμμετοχή του στο συλλογικό σύγγραμμα «Διαβάζοντας το Κεφάλαιο» .

Θεωρητικός του Ιστορικού Υλισμού, της Ηθικής, της Κριτικής Θεωρίας και της Πολιτικής Φιλοσοφίας, ο E. Μπαλιμπάρ −μαθητής του Λουί Αλτουσέρ− έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Από τη δεκαετία του 1980 και ύστερα εξέδωσε σημαντικά έργα πάνω στη νεότερη και σύγχρονη Πολιτική Φιλοσοφία όπως: Ο Σπινόζα και η πολιτική (1985), Φυλή, Έθνος, Τάξη. Οι διφορούμενες ταυτότητες (1988, σε συνεργασία με τον Immanuel Wallerstein), Γραπτά για τον Αλτουσέρ (1991), Τα σύνορα της δημοκρατίας (1992), Ο φόβος των μαζών. Πολιτική και φιλοσοφία πριν και μετά τον Μαρξ (1997). Τα τελευταία δέκα χρόνια η σκέψη του έχει επικεντρωθεί στις έννοιες της δημοκρατίας, της «ισοελευθερίας», της πολιτικής βίας, της διατομικότητας, της ταυτότητας, της καθολικότητας καθώς και στα ζητήματα της Ευρώπης. Τα γνωστότερα βιβλία του είναι: Εμείς, πολίτες της Ευρώπης; Τα σύνορα, το κράτος, ο λαός (2001), Η πολιτική και η άλλη σκηνή (2002), Η Ευρώπη, η Αμερική, ο Πόλεμος. Σκέψεις για την ευρωπαϊκή μεσολάβηση (2003). Βιβλία και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί και μεταφραστεί σε πλήθος γλωσσών. Ο Ε. Μπαλιμπάρ συμμετέχει, επίσης, σε συντακτικές επιτροπές διεθνών περιοδικών φιλοσοφίας.

entertainment.in.gr

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024