Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Με λαμπρότητα η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Με λαμπρότητα η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, εκπροσώπων της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Ολυμπιακού κινήματος, πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Αγώνες «Ρίο 2016».

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, εκπροσώπων της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του Ολυμπιακού κινήματος, πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Αγώνες «Ρίο 2016».

Φέτος συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την πρώτη τελετή Αφής, αφού για πρώτη φορά η Φλόγα άναψε το 1936 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου.

Το ιερό Φως του Ολυμπισμού από τα χέρια της Πρωθιέρειας Κατερίνας Λέχου, παραδόθηκε στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο, τον παγκόσμιο πρωταθλητή της γυμναστικής, Λευτέρη Πετρούνια, με τη φράση «Τήνελλα ω Καλλίνικε, Τήνελλα!!!», ο οποίος την παρέδωσε με τη σειρά του συμβολικά στον Βραζιλιάνο, πρώην Ολυμπιονίκη του βόλεϊ, Ζιοβάνι Γκάβιο, στο ύψος του μνημείου του Πιερ Ντε Κουμπερτέν.

Μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, την τελετή Αφής παρακολούθησαν ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ και οι αντιπρόεδροι της ΔΟΕ, Ναουάλ Ελ Μουταβακέλ και Ζαϊκίνγκ Γιου, στελέχη της βραζιλιάνικης αποστολής, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «Ρίο 2016» Κάρλος Νούζμαν (παρέστησαν επίσης ο υπουργός Αθλητισμού, Ρικάρδο Λεϊσέρ με τον δήμαρχο του Ρίο Εδουάρδο Παές), οι δήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας, Ευθύμιος Κοτζιάς, Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, πρεσβευτές ξένων κρατών, βουλευτές και πολλοί άλλοι.

Η Φλόγα άναψε στον Ναό της Ήρας από τις αχτίδες του ήλιου, στα χέρια της Πρωθιέρειας Κατερίνας Λέχου, με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου, κάτω από καλές καιρικές συνθήκες και την παρουσία στο αρχαίο στάδιο χιλιάδων θεατών, Ελλήνων και ξένων, οι οποίοι θέλησαν να παρακολουθήσουν από κοντά την τελετή. Προηγήθηκαν ο σχηματισμός των Ολυμπιακών Κύκλων από μαθητές, η ανάκρουση του ολυμπιακού ύμνου και των εθνικών ύμνων Βραζιλίας και Ελλάδας από τη χορωδία της ΔΕΗ και η απαγγελία αποσπάσματος του ποιήματος «Το Φως της Ολυμπίας» του Τάκη Δόξα από τον ηθοποιό Γιάννη Στάκογλου.

Ακολούθησε το χορευτικό μέρος της τελετής που έχει εμπνευστεί η χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου σε μουσική του Γιάννη Ψειμάδα και το οποίο εκτέλεσαν οι 29 Ιέρειες, ενώ για πρώτη φορά συμμετείχαν και 13 χορευτές από το Λύκειο Ελληνίδων αλλά και τέσσερις κορασίδες.

Το τελετουργικό της Αφής αποτελείτο από δύο μέρη. Στο πρώτο, το θέμα του ήταν «Κούροι και Κόρες» και στο δεύτερο οι «Νηριίδες» που εμπνεύστηκε η Άρτεμις Ιγνατίου από την ελληνική μυθολογία, ενώ από φέτος υπήρξαν στην τελετή αρκετές καινοτομίες και εκπλήξεις. Μάλιστα το τύμπανο της χορογράφου χτύπησε για πρώτη φορά δύο φορές, μία στο Ναό της Ήρας και μία μέσα στο στάδιο, προς τιμήν της Μαρίας Χορς, που υπηρέτησε γι’ όλη σχεδόν τη ζωή της το ολυμπιακό κίνημα (την Τετάρτη η ΕΟΕ μαζί με την Άρτεμις Ιγνατίου για να την τιμήσουν φύτεψαν μια ελιά στον αρχαιολογικό χώρο στη μνήμη της).

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, αφού έκανε αναφορά στο μοναδικό δώρο των αρχαίων Ελλήνων στην ανθρωπότητα που είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αναφέρθηκε σε μια φράση του Πιερ ντε Κουμπερτέν: «Οι Αγώνες αποτελούν προσκύνημα στο παρελθόν και μία πράξη εμπιστοσύνης στο μέλλον» και προσέθεσε:

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα στα ιερά εδάφη της Ολυμπίας, όπου πριν από χιλιάδες χρόνια, ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός πρώτος γιόρτασε την παράδοση των Ολυμπιακών Αγώνων. Σε αυτό ακριβώς το σημείο, που πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες, γεννήθηκε το μοναδικό δώρο των αρχαίων Ελλήνων στην ανθρωπότητα.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ένωσαν διαφορετικές ελληνικές πόλεις-κράτη με την άμιλλα και τον εορτασμό του αθλητισμού κάθε τέσσερα χρόνια. Ο κόσμος ετοιμάζεται να συρρεύσει στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, για να γιορτάσει τους ΧΧΧΙ Ολυμπιακούς Αγώνες, υπενθυμίζοντας τη δύναμη του αθλητισμού να ενώνει τους ανθρώπους. Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής σε αυτήν την κληρονομιά και τιμούμε το δώρο των αρχαίων Ελλήνων στην ανθρωπότητα. Σήμερα, όπως και τότε, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα μήνυμα ελπίδας και ειρήνης.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος με τη σειρά του είπε:

«Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια σας καλωσορίζουμε στην ιερή γη της Αρχαίας Ολυμπίας, σε αυτή τη μοναδική στιγμή του ολυμπιακού κινήματος, που είναι η γέννηση της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

» Σε λίγο, θα έχουμε τη χαρά να γίνουμε μάρτυρες της Αφής του Ολυμπιακού Φωτός, 80 χρόνια από τότε που άναψε για πρώτη φορά στη σύγχρονη Ελλάδα, για να χαρίσει απλόχερα τους συμβολισμούς του, στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση στον πλανήτη μας.

» Αυτή η Φλόγα είναι ο ομφάλιος λώρος των αγώνων της αρχαιότητας με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και ο αποστολέας μηνυμάτων από την αρχαία εποχή, μηνυμάτων που παραμένουν επίκαιρα και σήμερα.

Στα χιλιάδες χρόνια στην πορεία της ανθρωπότητας, αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η απήχηση του αθλητισμού και οι διαχρονικές αξίες του Ολυμπισμού.

Οι αξίες αυτές υπερβαίνουν τους ανθρώπους, την ιστορία τους και τα σύνορα των κρατών και που στις ημέρες μας, έχουν μεγαλύτερη σημασία, ιδιαίτερα στους νέους, που αποτελούν την ελπίδα μας και στους οποίους εσείς απευθύνεσθε, αγαπητέ Πρόεδρε της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, με την ανανέωση του Ολυμπιακού κινήματος μέσω της Ατζέντας 2020.

Θέλω να τονίσω το γεγονός ότι είμαστε τυχεροί, που για μία ακόμα φορά, θα ζήσουμε τη γέννηση της Φλόγας, στον ίδιο χώρο που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα.

Αν αφήσετε το βλέμμα σας να περιπλανηθεί στο αρχαίο στάδιο και το μυαλό σας να ταξιδέψει στην εποχή εκείνη, ίσως να συναντήσετε τον Κόροιβο από την Ηλεία, τον Διαγόρα τον Ρόδιο, τον Μίλωνα από τον Κρότωνα και πολλούς άλλους σπουδαίους Ολυμπιονίκες που έτρεχαν ή πάλευαν για ένα στεφάνι ελιάς, τον περίφημο Κότινο. Οι νικητές θα γίνονταν Αθάνατοι μέσα από τα ποιήματα που μίλαγαν για εκείνους και από τα αγάλματα που θα λαξευόντουσαν προς τιμήν τους.

Αυτή τη βαριά και πολύτιμη κληρονομιά από την αρχαιότητα, μεταφέρει η Ολυμπιακή Φλόγα στη σύγχρονη εποχή μας, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα φιλίας, ειρήνης μεταξύ των λαών, υπενθυμίζοντας στους ανθρώπους τις αιώνιες αξίες του Ολυμπιακού κινήματος που όλοι μοιραζόμαστε. Ειδικά τώρα με τις συνθήκες που επικρατούν παγκοσμίως, υπάρχει άμεση ανάγκη να γκρεμίσουμε τους τοίχους που μας χωρίζουν και να χτίσουμε γέφυρες που θα ενώσουν τους λαούς σε μια ειρηνική συνύπαρξη.

Η Φλόγα διαχρονικά έχει περίοπτη θέση στην καρδιά των Ελλήνων. Νιώθουμε ότι μεταφέρει κάθε φορά στο μακρινό της ταξίδι κι ένα κομμάτι της πατρίδας μας.

Τα ξεχωριστά μηνύματά της θα σταλούν και με τη Λαμπαδηδρομία που ξεκινά σε λίγο από στην Ελλάδα και θα συνεχίσει στη Βραζιλία.

Κύριε Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής Ρίο 2016 και καλέ μου φίλε Κάρλος Νούζμαν, να γνωρίζετε ότι εκτός από τη Φλόγα, θα σας παραδώσουμε και την αγάπη των Ελλήνων για τη Βραζιλία.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο λαός της Βραζιλίας θα κάνει υπέροχους αγώνες.

Τόσο εγώ προσωπικά όσο και τα μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και όλοι οι Έλληνες, σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων σε περίπου 100 μέρες από σήμερα. Σας ευχαριστώ πολύ».

Ο οικοδεσπότης, δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμης Κοτζάς τόνισε στον χαιρετισμό του:

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα, ως δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, να σας καλωσορίζω και να απευθύνω αυτό το χαιρετισμό.

Η Αρχαία Ολυμπία, η κοιτίδα και το λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων, έχει το προνόμιο να είναι η αφετηρία κάθε παγκόσμιας γιορτής συναδέλφωσης, κάθε Ολυμπιάδας.

Όλοι όσοι βρίσκεσθε εδώ σήμερα, αλλά και όσοι πάτησαν την ήρεμη κοιλάδα του Αλφειού και του Κλαδέου έχουν αισθανθεί το μοναδικό μήνυμα που εκπέμπει αυτό το τοπίο, τη διαχρονική πίστη στην άμιλλα, την ειρήνη και τη συναδέλφωση ανάμεσα στους λαούς.

Πριν από χιλιάδες χρόνια, φωτισμένοι άνθρωποι άκουσαν την προσταγή αυτή και δημιούργησαν το Ολυμπιακό θαύμα, μια γοητευτική πραγματικότητα χωρίς προηγούμενο.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, σε μια εποχή όπου πόλεμοι εξακολουθούν να αφήνουν ανθρώπους χωρίς πατρίδα και αθλητές χωρίς σημαία, το μήνυμα της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών που εκπέμπουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι πιο επίκαιρο και επιτακτικό.

Οι δοκιμασίες της ιστορίας δεν έσβησαν την Ολυμπιακή Φλόγα. Η αναβίωση των αγώνων περίπου πριν από 120 χρόνια άνοιξε μια νέα σελίδα για την ανθρωπότητα, μια ελπιδοφόρα προοπτική για κάθε άνθρωπο στον πλανήτη.

Με δέος θα παρακολουθήσουμε σε λίγο τη λαμπρή τελετή της αφής της αυθεντικής Ολυμπιακής Φλόγας, που φέτος συμπληρώνει 80 χρόνια από την πρώτη αφή του 1936. Ανανεώνουμε έτσι το πανάρχαιο μήνυμα αυτού του τόπου και το απευθύνουμε με την ευκαιρία των ΧΧΧΙ Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Rio De Janeiro σε κάθε χώρα, σε κάθε λαό, σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Τους καλούμε να παραμερίσουν τα πάθη και τις έριδες, να συμμετάσχουν στην Ολυμπιακή Εκεχειρία, να ζήσουν το μεγαλείο των Αγώνων και να γίνουν μέλη της μεγάλης Ολυμπιακής οικογένειας.

Αγαπητέ Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων “ΡΙΟ 2016”, κύριε Carlos Nuzman,σας εμπιστευόμαστε την ιερή μοναδικότητα της φλόγας και των ιδανικών που ακτινοβολεί. Είμαστε βέβαιοι ότι ο φίλος λαός της μεγάλης χώρας, της Βραζιλίας, θα την υποδεχτεί και θα την τιμήσει όπως της αξίζει.

Εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στη διεξαγωγή των ΧΧΧΙ Ολυμπιακών Αγώνων».

Ο επικεφαλής του «Ρίο 2016» Κάρλος Νούζμαν επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το Ρίο είναι έτοιμο να φιλοξενήσει τη διοργάνωση και θα κάνει όλη τη Βραζιλία υπερήφανη.

»Για τους Βραζιλιάνους, θα είναι στιγμή εθνικής υπερηφάνειας. Για τη Νότια Αμερική, θα είναι ιστορία. Και για το Ολυμπιακό Κίνημα, θα είναι μια ευκαιρία να νιώσει τη θέρμη των ανθρώπων μας και την πληθωρικότητα του πολιτισμού μας.

» Θα στείλει επίσης ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο: οι Ολυμπιακοί Αγώνες ανήκουν σε όλους τους λαούς, σε όλες τις ηπείρους, στην ανθρωπότητα.

Εμείς στην Βραζιλία αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη, ως φρουροί της Ολυμπιακής Φλόγας. Υποσχόμαστε ότι θα την παραδώσουμε και θα διοργανώσουμε Αγώνες που θα ενώσουν και θα εμπνεύσουν τον κόσμο, σε ένα μοναδικό εορτασμό που θα αφήσουν στη Βραζιλία μια κληρονομιά θετικής αλλαγής και ένταξης.»

Η Λαμπαδηδρομία, που ξεκίνησε ήδη επί ελληνικού εδάφους, θα έχει διάρκεια επτά ημέρες και η παράδοση της Ιερής Φλόγας στους Βραζιλιάνους διοργανωτές θα γίνει σε ειδική τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 27 του μήνα. Η λαμπαδηδρομία θα συνεχιστεί στη Βραζιλία και η Φλόγα στο Ρίο θα ανάψει στο στάδιο «Μαρακανά» στις 5 Αυγούστου, που είναι και η επίσημη ημερομηνία έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στη Λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν πόλεις και τόποι απ’ όπου δεν έχει ξαναπεράσει η Φλόγα, ενώ κατά την τελευταία στάση της στην Αθήνα (26/4) θα διέλθει και από τον Ελαιώνα, όπου τη δάδα θα κρατήσει και ένας πρόσφυγας, σε ένδειξη συμπαράστασης στα δεινά που έχουν υποστεί με τον ξεριζωμό τους.

Φέτος η Αφή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο πέρα από τη διαχρονική σημασία που έχει για τη χώρα μας, συμπίπτει με τη συμπλήρωση 80 ετών από τότε που η φλόγα άναψε για πρώτη φορά στην ιερή γη της Αρχαίας Ολυμπίας, για να φωτίσει τους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Αφή της Φλόγας συνδέει τον αρχαίο με τον σύγχρονο πολιτισμό και παρουσιάζει, σε κάθε γενιά, τα ιδανικά και τις αξίες που γεννήθηκαν στην Αρχαία Ελλάδα και, στη συνέχεια, ταξίδεψαν σε ολόκληρο τον κόσμο, δίνοντας πραγματική υπόσταση στην έννοια του πολιτισμού και της ειρήνης.

Για πρώτη φορά η Φλόγα άναψε στις 20 Ιουλίου 1936, στις 12:00 στην Αρχαία Ολυμπία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου και Πρωθιέρεια την χορογράφο Κούλα Πράτσικα και ιέρειες, μαθήτριές της από την ομάδα χορού που διηύθυνε η ίδια, μεταξύ των οποίων και η νεαρή τότε Μαρία Χορς, η μετέπειτα και επί σαράντα χρόνια χορογράφος της τελετής.

Η φωτιά, σύμβολο της νίκης του ανθρώπου, του ορθολογισμού, της ελευθερίας και της ανθρώπινης εφευρετικότητας, σύμφωνα με το μύθο του Προμηθέα, φλέγεται εις ανάμνηση της φλόγας που έκαιγε κατά την αρχαιότητα, στο Βωμό της Εστίας στο Πρυτανείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024