Κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου και στεφανιαίας νόσου λόγω μοναξιάς
Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση αυξάνουν κατά 30% περίπου τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου ή στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMJ Heart.
Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση αυξάνουν κατά 30% περίπου τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου ή στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMJ Heart.
Συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Υόρκης, με επικεφαλής την Δρ Νικόλ Βαλτόρτα, αξιολόγησε στοιχεία από 23 δημοσιευμένες μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά πάνω από 181.000 ανθρώπους.
Η ανάλυση έδειξε ότι η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση σχετίζονται με κατά 29% αυξημένο κίνδυνο στηθάγχης και καρδιοπάθειας, καθώς επίσης με 32% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η αύξηση του κινδύνου λόγω μοναξιάς είναι ανάλογη με άλλους ήδη αναγνωρισμένους παράγοντες κινδύνου, όπως το άγχος και το εργασιακό στρες. Επίσης, προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει την μοναξιά με εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, υπέρταση και πρόωρο θάνατο.
Συνεπώς, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι επειδή τα επίπεδα μοναξιάς και κοινωνικής απομόνωσης εμφανίζουν αυξητική τάση διαχρονικά στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, αυτό συνεπάγεται και αυξημένο πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Καλλιθέα: Βίντεο ντοκουμέντο με την 43χρονη τραυματισμένη μετά τους πυροβολισμούς στο μπαρ – Πώς συνέβη το επεισόδιο
- Αλλαγές στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ: Παρελθόν οι Βεζυρτζής, Οικονομίδης, Μπουντούρης
- Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν παρέμβαση της Κομισιόν για αρχειοθέτηση Τζαβέλλα και Κράτος Δικαίου
- Η ΕΕ ενέκρινε κυρώσεις κατά των βίαιων εποίκων στη Δυτική Όχθη – Και στη Χαμάς για την 7η Οκτωβρίου
- Πρώτη προσφυγή μεγάλων εκδοτικών οίκων για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας από την ΑΙ – H Meta στο στόχαστρο
- Μπαρτσελόνα: Με Φλικ μέχρι το 2028 οι Καταλανοί (pic)
- Χωρίς κράνος 6 στους 10 οδηγούς με ηλεκτρικό πατίνι – Νέοι σαρωτικοί έλεγχοι της Τροχαίας στην Αττική
- Φορολογικές δηλώσεις: Πότε γίνεται συμψηφισμός με οφειλές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442