Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενώπιος ενωπίω Ομπάμα και βασιλιάς Σαλμάν με το Ιράν στην ατζέντα

Ενώπιος ενωπίω Ομπάμα και βασιλιάς Σαλμάν με το Ιράν στην ατζέντα

Στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας έφθασε την Τετάρτη ο Μπαράκ Ομπάμα στην τέταρτη και τελευταία κατά τα φαινόμενα επίσκεψή του στον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως ενόσω βρίσκεται στην προεδρία των ΗΠΑ. Ο Ομπάμα ήλθε ενώπιος ενωπίω με τον βασιλιά Σαλμάν στη σκιά της έντασης που έχει πυροδοτήσει στις σχέσεις των ΗΠΑ με το σουνιτικό βασίλειο το άνοιγμα στο Ιράν. Ακολουθεί την Πέμπτη η σύνοδος Ομπάμα και χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας έφθασε την Τετάρτη ο Μπαράκ Ομπάμα στην τέταρτη και τελευταία κατά τα φαινόμενα επίσκεψή του στον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως ενόσω βρίσκεται στην προεδρία των ΗΠΑ. Ο Ομπάμα ήλθε ενώπιος ενωπίω με τον βασιλιά Σαλμάν στη σκιά της έντασης που έχει πυροδοτήσει στις διμερείς σχέσεις το άνοιγμα στο Ιράν και η αμερικανική προσέγγιση στη Συρία.

Ακολουθεί την Πέμπτη η σύνοδος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Κατά τη διήμερη επίσκεψη στο Ριάντ, ο Αμερικανός πρόεδρος θα επιχειρήσει να κατευνάσει τα πνεύματα με τη χώρα-ιστορικό σύμμαχο της Ουάσινγκτον, καθώς και να δώσει διαβεβαιώσεις προς τις άλλες χώρες του Κόλπου για τη δέσμευση της Ουάσινγκτον στην ασφάλειά τους, αναζητώντας επίσης τρόπους μείωσης των σεκταριστικών εντάσεων στην περιοχή, σημειώνει το Reuters.

Το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One προσγειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο διεθνές αεροδρόμιο Βασιλιάς Χάλεντ του Ριάντ. Ο βασιλιάς Σαλμάν, με τον οποίο συναντήθηκε εν συνεχεία στο παλάτι ο Ομπάμα, δεν ήταν στο αεροδρόμιο για να τον υποδεχθεί.

Η άφιξη, κάτω από τον δυνατό ήλιο, του Αμερικανού προέδρου δεν μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση, όπως συνήθως συμβαίνει κατά τις επισκέψεις ξένων ηγετών.

Το ταξίδι, το οποίο η Ουάσινγκτον θέλει να επικεντρώσει στην καταπολέμηση των τζιχαντιστικών οργανώσεων και στην παύση των συγκρούσεων στην περιοχή (Συρία, Ιράκ, Υεμένη) είναι η τέταρτη επίσκεψη του Ομπάμα στο σουνιτικό βασίλειο μετά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η θητεία του οποίου λήγει τον Ιανουάριο του 2017, αναμένεται να μετάσχει την Πέμπτη σε σύνοδο με τις έξι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Κατάρ και Ομάν).

Πρόκειται κυρίως για σουνιτικές μοναρχίες, με εξαίρεση το Ομάν, οι οποίες εκλαμβάνουν το σιιτικό Ιράν ως απειλή για την ασφάλειά τους και τονίζουν ότι η ανάμειξή του στο Ιράκ, τη Συρία, το Λίβανο και την Υεμένη έχει πυροδοτήσει συγκρούσεις και επιδεινώσει τις σεκταριστικές διαιρέσεις.

Τον Μάιο του 2015, εν μέσω των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ο Ομπάμα είχε συγκεντρώσει τους ηγέτες των χωρών του Κόλπου στο Καμπ Ντέιβιντ σε Σύνοδο Κορυφής με τις ΗΠΑ.

Ο βασιλιάς Σαλμάν δεν είχε μεταβεί, αλλά είχε στείλει τους πρίγκιπες διαδόχους, τον υπουργό Εσωτερικών Μοχάμεντ μπιν Νάγιεφ, και τον γιο του και υπουργό Άμυνας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024