Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν την ηλικία έναρξης της ερωτικής ζωής

Γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν την ηλικία έναρξης της ερωτικής ζωής

Η ηλικία έναρξης της σεξουαλικής ζωής, καθώς και της απόκτησης του πρώτου παιδιού, είναι τελικά γενετικά προκαθορισμένα, σύμφωνα με πολυεθνική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Genetics.

Η ηλικία έναρξης της σεξουαλικής ζωής, καθώς και της απόκτησης του πρώτου παιδιού, είναι τελικά γενετικά προκαθορισμένα, σύμφωνα με πολυεθνική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Genetics.

Ερευνητές από τη Μ. Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ιρλανδία, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο-παιδίατρο Κεν Ονγκ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, πραγματοποίησαν γενετική ανάλυση σε πάνω από 125.000 άτομα από τη Μ. Βρετανία, 40 – 69 ετών και εντόπισαν 38 γενετικούς παράγοντες που σχετίζονται με την ηλικία έναρξης της ερωτικής ζωής του ατόμου.

Στη συνέχεια, τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώθηκαν από μια δεύτερη ανάλυση σε 241.900 άτομα από την Ισλανδία και 20.200 από τις ΗΠΑ, όλα άνω των 45 ετών.

Ορισμένα από τα εμπλεκόμενα γονίδια, όπως το CADM2, το οποίο επιδρά στην εγκεφαλική δραστηριότητα, έχουν επίσης συσχετιστεί με την ριψοκίνδυνη προσωπικότητα (και προφανώς η ηλικία έναρξης της ερωτικής δραστηριότητας επηρεάζεται από μια τέτοια τάση). Άλλα γονίδια συσχετίζουν το πρώιμο σεξ με την απόκτηση περισσότερων παιδιών στη διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι, ότι όντως τόσο η ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής, όσο και η ηλικία γέννησης του πρώτου παιδιού επηρεάζονται σε μέτριο βαθμό από γενετικούς παράγοντες, οι οποίοι επίσης επηρεάζουν την ηλικία έναρξης της εφηβείας.

Όσο πιο πρώιμη είναι η εφηβεία σε αγόρια και κορίτσια, τόσο νωρίτερα είναι πιθανό να έχουν την πρώτη σεξουαλική επαφή τους, καθώς επίσης να γεννήσει μια γυναίκα το πρώτο παιδί της.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει την πρόωρη έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας με χειρότερες εκπαιδευτικές επιδόσεις, καθώς επίσης με χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία. Από την άλλη, παλαιότερες έρευνες έχουν συνδέσει την πρόωρη έναρξη της εφηβείας με αυξημένο κίνδυνο σε βάθος χρόνου για εκδήλωση χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια και μερικές μορφές καρκίνου.

Έως σήμερα, η ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής είχε συσχετιστεί κυρίως με διάφορους κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες (επιρροή οικογένειας, συνομηλίκων, εθίμων κ.α.).

Επίσης, προηγούμενες μελέτες είχαν προτείνει και μια γενετική «συνιστώσα», αγνώστου βαθμού επιρροής, που επηρεάζει και άλλα χαρακτηριστικά, όπως την έναρξη της εφηβείας και την ηλικία της γέννησης του πρώτου παιδιού στις γυναίκες.

Να σημειωθεί ότι, η μέση ηλικία έναρξης της εφηβείας έχει σταδιακά μειωθεί από τα 18 χρόνια το 1880 στα 12,5 χρόνια περίπου σήμερα και στα δύο φύλα.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024