Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Podemos: Η βάση απορρίπτει τη συνεργασία με PSOE-Ciudadanos
Ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας εξακολουθεί να πολιορκεί το PSOE

Podemos: Η βάση απορρίπτει τη συνεργασία με PSOE-Ciudadanos

Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που έγινε στη βάση των Podemos σχετικά με το κατά πόσο αποδέχονται τα μέλη το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας με τους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ και τους Ciudadanos του Άλμπερτ Ριβέρα. Όπως ήταν αναμενόμενο, η συντριπτική πλειοψηφία είπε «όχι».

Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που έγινε στη βάση των Podemos σχετικά με το κατά πόσο αποδέχονται τα μέλη το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας με τους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ και τους Ciudadanos του Άλμπερτ Ριβέρα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η συντριπτική πλειοψηφία είπε «όχι». Συγκεκριμένα, στη διαδικτυακή ψηφοφορία για τα μέλη ψήφισαν περίπου 150 χιλιάδες, το 40% των εγγεγραμμένων.

Στο ερώτημα για το αν γίνεται αποδεκτή η συμφωνία συνεργασίας με το PSOE και τους Ciudadanos, το 88% απάντησε «όχι», έναντι 11% που είπε «ναι». Υπενθυμίζεται ότι κατά της συμφωνίας είχε ταχθεί και ο ίδιος ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, κατά συνέπεια το αποτέλεσμα αποτελεί μια προσωπική νίκη για τον ίδιο.

Υπήρχε και ένα δεύτερο ερώτημα που είχε να κάνει με το αν τα μέλη αποδέχονται μια κυβέρνηση αλλαγής μόνο με τη συμμετοχή των κεντροαριστερών δυνάμεων. Όπως ήταν αναμενόμενο, το 91.8% είπε ότι την αποδέχεται, έναντι μόλις ενός 8,2% που την απέρριψε. Φυσικά μια τέτοια κυβέρνηση ακόμα και αν σχηματιζόταν θα ήταν μειοψηφίας.

Μάλιστα ο Ιγκλέσιας κάλεσε τον Σάντσεθ των σοσιαλιστών να απευθυνθεί και εκείνος στη βάση του κόμματός του με παρόμοιο ερώτημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιγκλέσιας είχε προτείνει στον Σάντσεθ να τον στηρίξει για πρωθυπουργό χωρίς ανταλλάγματα σε υπουργεία ή την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, όπως ήταν η αρχική του πρόταση. Και πάλι βέβαια θα επρόκειτο για μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο Σάντσεθ δεν είχε φανεί αρνητικός σε αυτό το ενδεχόμενο, όμως είχε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν είχε σκοπό να προδώσει τη συμφωνία-συνεργασία-καλό κλίμα που είχε ήδη δημιουργήσει με το κόμμα του Ριβέρα.

Τα περιθώρια συνεννόησης είναι εξαιρετικά στενά. Η χώρα οδεύει προς νέες εκλογές, στα τέλη Ιουνίου, και το μόνο που απομένει είναι μια τελευταία -τυπική όπως όλα δείχνουν- διαβούλευση υπό τον βασιλιά.

Ο Φίλιππος Στ’ έδωσε χρόνο στα κόμματα να σκεφτούν ξανά τη στάση τους, όμως φαίνεται ότι το κυριότερο μέλημα όλων ήταν το πώς δεν θα χρεωθούν το γεγονός ότι οδήγησαν τους πολίτες σε νέες κάλπες καλοκαιριάτικα.

Οι Podemos πλέον πήραν και τη νομιμοποίηση της βάσης τους, άρα διατηρούν βάσιμες ελπίδες ότι το εκλογικό σώμα δεν θα τους καταλογίσει αδιαλλαξία.

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν υποχώρηση των Podemos στην τέταρτη θέση, ακριβώς γιατί δεν έβαλαν πλάτη σε μια κυβέρνηση που θα έδιωχνε τον Μαριάνο Ραχόι από το πρωθυπουργικό μέγαρο.

Τις επόμενες μέρες ενδέχεται να πυκνώσουν οι πιέσεις των Podemos προς τους Σοσιαλιστές για να αφήσουν τους Ciudadanos και να προσέλθουν σε κυβέρνηση -έστω και μειοψηφίας- των κομμάτων της κεντροαριστεράς.

Όσο για τον Ραχόι, από την πρώτη στιγμή είχε τη δική του επιδίωξη και έμεινε ακλόνητος: κυβέρνηση ακόμα και μεγάλου συνασπισμού, ώστε να διατηρηθεί και ακεραιότητα της Ισπανίας, αλλά με τον ίδιο πρωθυπουργό.

Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο εμπόδιο στην οποιαδήποτε προσπάθεια για συνεργασία με τους Σοσιαλιστές, αλλά και τους Ciudadanos. Κανείς δεν τον ήθελε (και δεν τον θέλει) για πρωθυπουργό.

Πάντως, ακόμα και αν γίνουν νέες εκλογές στην Ισπανία, το αποτέλεσμα δεν θα είναι και πολύ διαφορετικό. Μπορεί να δοθεί μάχη -σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις- για την τρίτη θέση μεταξύ Podemos και Ciudadanos, ωστόσο το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι παραμένει πρώτο, παρά τα σκάνδαλα που εξακολουθούν να το κυνηγούν.

Για την αυτοδυναμία, ούτε λόγος.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024