Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα 12 προβλήματα των ζευγαριών που ακούνε συνέχεια οι θεραπευτές

Τα 12 προβλήματα των ζευγαριών που ακούνε συνέχεια οι θεραπευτές

Με βασικό γνώμονα το σεξ πάντα.

Κέλλυ Κουναλάκη

Σ’ έναν ιδανικό κόσμο τα ζευγάρια κάνουν σεξ, το απολαμβάνουν και δεν υπάρχουν προβλήματα προς επίλυση. Όμως όλοι ξέρουμε πως αυτό δεν ισχύει στην πραγματική ζωή. Όλα τα ζευγάρια έχουν αντιμετωπίσει κάποια στιγμή κάποιο θέμα στην σεξουαλική τους ζωή. Οι θεραπευτές υποστηρίζουν πως υπάρχουν δώδεκα πιο συχνά προβλήματα που ακούνε από τα ζευγάρια και είναι αυτά που ακολουθούν.
1. «Το μυαλό μου δεν σταματά να σκέφτεται»
Η Julie Binderman, υποδιευθύντρια του Interactive Therapy of Greater Washington λέει πως είναι σύνηθες οι γυναίκες πελάτες της να αναφέρουν ότι συχνά παρατηρούν πως είναι αφηρημένες τις στιγμές του σεξ. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τις γυναίκες που είναι μητέρες, δεδομένου ότι η πίεση της μητρότητας μπορεί να εμποδίσει οποιαδήποτε σεξουαλική σκέψη. Μπορεί να μοιάζει αντιφατικό, αλλά ο προγραμματισμός του σεξ μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι. Από εκεί κι έπειτα η εισαγωγή κάποιων νέων παιχνιδιών ή στάσεων στο σεξ μπορεί να τονώσει επιπλέον την διαδικασία.

2. «Είμαι άντρας, δεν μπορώ να είμαι θερμός και αγαπησιάρης»
«Όταν μιλάω με ζευγάρια, οι άντρες συχνά αισθάνονται εγκλωβισμένοι στην αντίληψη ότι είναι συναισθηματικά Νεάντερταλ», λέει ο Gary Brown, ένας σύμβουλος γάμου και σχέσεων στο Λος Άντζελες. Πολλοί άντρες υποστηρίζουν ότι θα ήθελαν να είναι πιο κοντά στη σύντροφο τους μέσα και έξω από την κρεβατοκάμαρα, απλά δεν μπορούν να βρουν τον τρόπο να το επιτύχουν αυτό. Οι γυναίκες μπορούν να το κάνουν πιο εύκολο για τους άντρες, με το να δείχνουν με έναν πιο δημιουργικό τρόπο πως όλοι είμαστε ευάλωτοι και μια πλευρά μας είναι τρυφερή. Επίσης οι γυναίκες μπορούν να ενισχύσουν με επιπλέον στοργικότητα, όταν οι άντρες κάνουν το βήμα και παρουσιάζουν κάποιες ευαισθησίες τους. Όλα έχουν να κάνουν με τη θετική ενίσχυση.

3. «Πρέπει να κάνω πάντα εγώ την πρώτη κίνηση»
Η δυσαρέσκεια έρχεται όταν ο ένας από τους δύο νιώθει ριγμένος, πως εκείνος κάνει πάντα την πρώτη κίνηση και ο άλλος απλά περιμένει πότε αυτό θα προκύψει. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν και τα δύο άτομα μέσα σε μια σχέση είναι πως όποτε έρχεται σε έναν από τους δύο η επιθυμία για σεξ, θα πρέπει να το εκδηλώσει και να μην αφήσουν άσχημες ανταγωνιστικές διαθέσεις (του ποιος έκανε πρώτος το βήμα) να τους χαλάσει τη στιγμή, υποστηρίζει η θεραπεύτρια του σεξ Jane Greer. Και αν είστε από την πλευρά που κάνετε διαρκώς εσείς την κίνηση, αυτό που θα πρέπει να καταλάβει ο σύντροφος σας είναι πως το να θέλετε να δείτε από εκείνον είναι ότι είστε επιθυμητή.
4. «Τι απέγιναν τα ερωτικά παιχνίδια;»
Σίγουρα το έχετε ακούσει και οι ίδιες από κάποιον, ειδικά αν αυτός ο κάποιος είναι πολλά χρόνια σε μια σχέση. Στην περίπτωση που υπάρχει αυτή η απορία μεταξύ ενός ζευγαριού, η λύση είναι πάρα πολύ πρακτική και απλή, λέει η Fran Walfish (παιδική ψυχολόγος και σύμβουλος σχέσεων στο Μπέβερλι Χιλς). Απλά τη στιγμή που έχετε ανάγκη από ένα συγκεκριμένο άγγιγμα, μην περιμένετε από το σύντροφο σας να μαντέψει, απλά καθοδηγήστε τον εσείς εκεί που θέλετε. Αν φτάσετε στο σημείο να μιλήσετε γι’ αυτό που θέλετε να συμβεί ή να συμβαίνει πιο συχνά, μην πλατειάσετε, μιλήστε συγκεκριμένα γι’ αυτό που σας απασχολεί, πάντα με θετικότητα στο λόγο, κάτι που θα φαίνεται λιγότερο σαν κριτική και περισσότερο σαν ενθάρρυνση για κάτι που ήδη συμβαίνει.
5. «Μακάρι να είμασταν πιο στοργικοί ο ένας με τον άλλο»
Ευτυχώς, αυτό έχει έναν ευχάριστο τρόπο διόρθωσης. «Κάθε μέρα πρέπει να λέτε κάτι όμορφο ο ένας στον άλλο, κάτι το οποίο εκτιμάτε», λέει η Nikki Martinez, σύμβουλος του Betterhelp.com. Αν αυτό είναι πάρα πολύ μηχανικό για τα γούστα σας η Martinez συνιστά την ένταξη μικρών κινήσεων ευγνωμοσύνης και αγάπης στην κοινή καθημερινότητα του ζευγαριού. Απλές, μικρές κινήσεις που περιλαμβάνουν απλά αγγίγματα, σωματική επαφή χωρίς σεξ και οπτική επαφή.
6. «Πάσχουμε από συναισθηματικό δέσιμο»
Όταν υπάρχει καλό σεξ αλλά ο ένας από τους δύο διώχνει αποκομμένος συναισθηματικά, τότε είναι που υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν περιπτώσεις που και οι δύο νιώθουν πως τα συναισθήματα που έχουν να μοιραστούν είναι φτωχά και τότε είναι αυτό που λέμε «κενό σεξ», λέει ο Gary Brown. Για να εξορίσετε αυτό το συναίσθημα εργαστείτε στην προώθηση της οικειότητας εκτός της κρεβατοκάμαρας. Περάστε περισσότερο χρόνο μαζί κάνοντας πράγματα, αποκτήστε κοινές δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να σχηματίσετε επιπλέον δεσμούς και εξερευνήστε αυτά που αρέσουν στο σύντροφο σας.
7. «Η απόκτηση ενός μωρού μας ασκεί τρομερή ψυχολογική πίεση»
Όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί να αποκτήσει μωρό, μπορεί και να αισθάνεται πως η αυτόβουλη αυτή απαίτηση καταπιέζει οτιδήποτε άλλο όμορφο υπάρχει στη διαδικασία. Θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ της ανάγκης για σύλληψη και του αυθορμητισμού. Η επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού είναι αυτή που θα καθορίσει αυτή τη νοητή γραμμή, δεδομένου ότι ορισμένοι άντρες θέλουν να ξέρουν τα πάντα για τον κύκλο της γυναίκας τους, ενώ άλλοι προτιμούν να μη μπαίνουν σε τέτοιες λεπτομέρειες. Σε όποια κατηγορία και αν βρίσκεται ο άντρας, δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η αίσθηση του ενθουσιασμού στο σεξ αναζωπυρώνεται εύκολα και τι πιο όμορφο από το ο απώτερος σκοπός της πράξης να είναι η σύλληψη; Η απόκτηση ενός μωρού πρέπει να μοιάζει με διασκέδαση και όχι με αγγαρεία.
8. «Δεν υπάρχει στοματικό σεξ»
Αν επιθυμείτε το στοματικό σεξ και ο σύντροφος σας δεν σας το προσφέρει, μπορεί να νιώσετε απόρριψη. Αυτό μπορεί μετέπειτα να οδηγήσει στο χάσιμο του ενδιαφέροντος και στο να νιώθει το άτομο σεξουαλικά οικεία, υποστηρίζει η Greer. O διάλογος είναι πάλι μια επιλογή, καθώς και η καθοδήγηση που θα υποδεικνύει να συμβαίνει μια φορά στο τόσο που θα υποδηλώνει πως υπάρχει μια επένδυση στην απόλαυση και κατ’ επέκταση και στο νοιάξιμο.
9. «Η απόκτηση της οικογένειας μας κατέστρεψε τη σεξουαλική ζωή»
Το άγχος και η στέρηση ύπνου που οδηγεί στην εξοντωτική κούραση μπορεί να ρίξει τις στροφές στην ερωτική σας ζωή (σε ποσότητα, διάρκεια και ποιότητα), αλλά δεν έχουν χαθεί όλα. Πολλά ζευγάρια έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν την κρίση του πρώτου καιρού που η οικογένεια τους άρχισε να δημιουργείται, επαναλαμβάνοντας μια ικανοποιητικά ρομαντική ζωή. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να ξεκαθαρίσετε τι είναι αυτό που σας ρίχνει τη διάθεση (μπορεί να είναι από τη σωματική κούραση που συσσωρεύεται μέσα στη μέρα, μέχρι τα άσχημα οικονομικά). Έπειτα θα πρέπει να εκδηλωθεί μεταξύ του ζευγαριού όποια ανέκφραστη και ανεκπλήρωτη ανάγκη έχει ο καθένας για συναισθηματική σύνδεση και οικειότητα, λέει ο Brown. Ένας θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά.
10. «Νομίζω ότι ο/η σύντροφος μου με θεωρεί δεδομένο/η»
Ο διάλογος είναι η μόνη οδός για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Το βασικό πρόβλημα για το άτομο που νιώθει δεδομένο είναι ότι έχει την αίσθηση πως το έτερον του ήμισυ δεν το εκτιμά. «Στη θεραπεία λέω στα ζευγάρια να επικοινωνούν άμεσα μεταξύ τους όταν ένας από τους δύο νιώθει έτσι και να μην υπεκφεύγουν του θέματος», λέει η Martinez.
11. «Εκσπερματώνει γρήγορα»
Πρόκειται για ένα κοινό πρόβλημα μεταξύ πολλών ζευγαριών και ένα θέμα που αν έχει ξεκινήσει από την αρχή της σχέσης το μόνο σίγουρο είναι πως στην πορεία της, διογκώνεται και αναδύεται σε διάφορες φάσεις. Ένα υπάρχει μια περιοδικότητα στην γρήγορη εκσπερμάτιση θα πρέπει να ενθαρρύνετε το σύντροφο σας να επισκεφθεί έναν ειδικό προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχει κάποιο ιατρικό αίτιο και να λάβει κάποιες συμβουλές για να το καταπολεμήσει, αναφέρει η Walfish.
12. «Απλά δεν κάνουμε πολύ σεξ!»
Πάλι ο διάλογος είναι το βασικό εργαλείο σε αυτό το ζήτημα, αφού το άτομο που νιώθει πως δεν αρκούν οι σεξουαλικές επαφές είναι και αυτό που νιώθει και την περισσότερη μοναξιά και το έτερον ήμισυ μπορεί να μην το καταλάβει αυτό χωρίς μια καθοδήγηση. Ο συμβιβασμός είναι μια λύση, αλλά προφανώς δεν είναι το ιδανικό. Μια συζήτηση για την επιθυμία της συχνότητας θα ρίξει φως στα σκοτεινά σημεία αυτού του θέματος, λέει η Greer. «‘Η ορίστε φορές που είστε και οι δύο πρόθυμοι να δοκιμάσετε νέα πράγματα και αφεθείτε στους πειραματισμούς που θα σας φέρουν πιο κοντά. Ο πειραματισμός μπορεί να σας φέρει πάλι κοντά στο καλό και συχνό σεξ», συμπληρώνει η Martinez.

woman.in.gr

Sports in

Σόου Ντόντσιτς και Γουεμπανιαμά, «buzzer» Ίρβινγκ και Αντεμπάγιο, ρεκόρ Χάρντεν και Χάουζερ

Χωρίς τον δύο φορές MVP Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις στο μηριαίο, το Μιλγουόκι νίκησε με 140-129 τους Σανς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024