Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τόμσεν: Μόνο με νέα μέτρα εφικτός ο στόχος του πλεονάσματος

Τόμσεν: Μόνο με νέα μέτρα εφικτός ο στόχος του πλεονάσματος

Εμμένει στις απόψεις του ο Π.Τόμσεν του ΔΝΤ ότι χωρίς επιπλέον μέτρα 8 δισ. ευρώ ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018 είναι ανέφικτος. Ζητά διεύρυνση της φορολογικής βάσης με κατάργηση εξαιρέσεων και φοροαπαλλαγών, ενώ επιμένει και στη μείωση του αφορολόγητου. Ανοιχτός εμφανίζεται σε ό,τι αφορά τους τρόπους που θα επιλεχθούν για ελάφρυνση του χρέους, η οποία -όπως λέει- θα μπορούσε να συνδεθεί με εφαρμογή προγράμματος.

Εμμένει στις απόψεις του ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ ότι χωρίς επιπλέον μέτρα 8 δισ. ευρώ (4,5% του ΑΕΠ) ο «μη ρεαλιστικός» στόχος του ελληνικού προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018 είναι ανέφικτος.

Ζητά διεύρυνση της φορολογικής βάσης με κατάργηση εξαιρέσεων και φοροαπαλλαγών, ενώ επιμένει και στη μείωση του αφορολόγητου.

Ανοιχτός εμφανίζεται σε ό,τι αφορά τους τρόπους που θα επιλεχθούν για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία -όπως λέει- θα μπορούσε να συνδεθεί με εφαρμογή ενός προγράμματος τα επόμενα δύο έτη.

Σημειώνει δε ότι το θέμα του χρέους δεν έχει ακόμη συζητηθεί επαρκώς, αφού οι διαπραγματεύσεις έχουν επικεντρωθεί στο δημοσιονομικό και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ότι μόνο όταν έχουν προχωρήσει και τα δύο θέματα (μεταρρυθμίσεις και χρέος) «θα πάμε πρόγραμμα στο ΔΣ του ΔΝΤ».

Πάντως στην ίδια συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον ο Τόμσεν δεν παρέλειψε να τονίσει ότι αναμένει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα σύντομα, αλλά και ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει η Ελλάδα είναι πρωτοφανής για τα παγκόσμια δεδομένα.

Η προσπάθεια του ελληνικού λαού είναι εντυπωσιακή σε κάθε σύγκριση, σημείωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ.

Ωστόσο, πρόσθεσε, η Ελλάδα δυσκολεύεται να διατηρήσει, την τελευταία διετία, αυτή την προσαρμογή.
Χαρακτηρίζοντας το ελληνικό πρόγραμμα μη ρεαλιστικό, είπε πως είναι αδύνατον η Ελλάδα με τις κοινωνικές πιέσεις που δέχεται εξαιτίας της υψηλής ανεργίας -και δη των νέων- να συνεχίσει και μετά το 2018 να εμφανίζει για πολλές δεκαετίες πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της. Δεν ξέρουμε αν το 2015 υπήρξε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα ή μικρό έλλειμμα, αλλά το 2016 θα καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ, αν δεν ληφθούν νέα μέτρα, είπε.

Αυτό που λέμε είναι ότι χρειάζονται δομικές μεταρρυθμίσεις για να διατηρηθούν τα πλεονάσματα. Διαφορετικά θα πρέπει σε λίγους μήνες να ζητήσουμε νέα μέτρα, σημείωσε.

Για το λόγο αυτό ο ίδιος υποστήριξε ότι εκτός από την λήψη των πρόσθετων μέτρων, τα οποία θα πρέπει το ΔΝΤ να τα θεωρεί αξιόπιστα, θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να προχωρήσουν σε ένα γενναίο πρόγραμμα μείωσης του Δημοσίου Χρέους. Όπως ανέφερε η συμφωνία για το χρέος μπορεί να είναι συνδεδεμένη με μία συμφωνία και να ολοκληρωθεί σε βάθος διετίας υπό την προϋπόθεση τήρησης των όρων που θα περιλαμβάνονται στη συμφωνία.

Ο ίδιος έσπευσε να χαρακτηρίσει αξιοθαύμαστη και μοναδική για τα διεθνή δεδομένα τη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει η Ελλάδα από το 2010 και εντεύθεν. Ωστόσο, όπως προσέθεσε, από τις αρχές του 2014 και μετά εμφανίστηκε μία «κόπωση» εξέλιξη που την απέδωσε στην απουσία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η όλη προσπάθεια σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν στηρίχθηκε στην υπερφορολόγηση των υψηλότερων εισοδημάτων και δεν συνοδεύτηκε από δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις στο μέτωπο της φορολογικής διοίκησης και είσπραξης εσόδων.

Ζητά μείωση αφορολόγητου

Ο Τόμσεν υπογράμμισε πως ζητά διεύρυνση της φορολογικής βάσης, για να σταματήσει η συνεχής αύξηση των φορολογικών συντελεστών στο «πάνω σκέλος». Όπως είπε, υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις.

Η φοροδιαφυγή αυξάνει και τα έσοδα μειώνονται λόγω του φορολογικού συστήματος. Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά: η Ελλάδα εξαιρεί το 55% των φορολογουμένων.

Επανέλαβε δε την ανάγκη να μειωθεί το αφορολόγητο όριο σταδιακά. Το αφορολόγητο είναι μεγαλύτερο από πολλές άλλες χώρες, είπε.

Παράλληλα, πρόσθεσε, δεν μπορεί να συνεχιστεί η μείωση των δαπανών εκείνων που έχουν οδηγήσει σε φαινόμενα «νοσοκομεία να μην έχουν σύριγγες και τα λεωφορεία καύσιμα, για να κινηθούν».

Ανοικτός για τον τρόπο μείωσης του χρέους

Η ανακούφιση χρέους πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως, αν δεχτούμε ότι θα κινηθούμε με τον στόχο του 3,5% για το πλεόνασμα του 2018, σημείωσε ο Πολ Τόμσεν.

Μπορούμε να πετύχουμε ελάφρυνση χωρίς κούρεμα χρέους, είπε και πρόσθεσε ότι η ρύθμιση μπορεί να σχετίζεται με προαπαιτούμενα και να μην είναι εμπροσθοβαρής.

Η μείωση του δημοσίου χρέους δεν χρειάζεται κατ’ ανάγκη να γίνει όλη εφάπαξ, αλλά σταδιακά στη διάρκεια δύο ετών και η μείωση να συνδεθεί με ένα πρόγραμμα, εξήγησε.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως Ευρώπη και Ελλάδα έχουν συμφωνήσει πρώτα να οριστικοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και εν συνεχεία να υπάρξει συζήτηση για το χρέος. Διευκρίνισε δε πως εκείνος θα πάει προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου το αίτημα της Ελλάδος για νέο πρόγραμμα όταν έχει υπάρξει πρόοδος και στα δύο θέματα.

Το ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει με πολλούς τρόπους

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορεί να στηρίξει το ΔΝΤ μια χώρα εκτός από την χρηματοδότηση, υποστήριξε ο κ. Τόμσεν, κινούμενος και σε αυτό το θέμα στη γραμμή Λαγκάρντ.

Όπως τόνισε, το πρόγραμμα πρέπει να «βγαίνει» για να μπορεί να κατατεθεί στο Δ.Σ. του Ταμείου και να λάβει έγκριση.

Διευκρίνισε πάντως, πως αυτή την στιγμή το Ταμείο συζητά ακόμα συμμετοχή και στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Σχετικά με το πότε θα επιστρέψουν οι απεσταλμένοι του ΔΝΤ στην Αθήνα, ο ίδιος απάντησε πως είναι πιθανό να γίνει αυτό στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024