Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ομπάμα: Η επόμενη μέρα της Λιβύης «το χειρότερο λάθος» μου

Ομπάμα: Η επόμενη μέρα της Λιβύης «το χειρότερο λάθος» μου

Ο Ομπάμα αναγνωρίζει ότι το μεγαλύτερο λάθος της θητείας του στον Λευκό Οίκο ήταν η αποτυχία προετοιμασίας για την επαύριο της ανατροπής του Μοαμάρ Καντάφι στη Λιβύη -η οποία βρίσκεται σήμερα βυθισμένη στο χάος. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι η διεθνής επέμβαση του 2011 ήταν η «σωστή» κίνηση.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναγνωρίζει ότι το μεγαλύτερο λάθος της θητείας του στον Λευκό Οίκο ήταν η αποτυχία προετοιμασίας για την επαύριο της ανατροπής του Μοαμάρ Καντάφι στη Λιβύη -η οποία βρίσκεται σήμερα βυθισμένη στο χάος. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι η διεθνής επέμβαση στη Λιβύη το 2011 ήταν «σωστή» κίνηση.

Λίγους μήνες πριν στηθούν οι κάλπες για τον διάδοχό του στον Λευκό Οίκο, Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε ερωτήσεις από το Fox News για τις καλύτερες και χειρότερες στιγμές της προεδρίας του.

«Το χειρότερο λάθος;» ρώτησε ο δημοσιογράφος για να απαντήσει ο Ομπάμα: «Πιθανότατα η αποτυχία να προετοιμαστούμε για την επόμενη ημέρα μετά από αυτό που νομίζω ότι ήταν το σωστό να κάνουμε, την επέμβαση στη Λιβύη».

Μετά το θάνατο του Μοαμάρ Καντάφι η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος με συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών και τη συγκρότηση δύο αντίπαλων Κοινοβουλίων και κυβερνήσεων. Το Ισλαμικό Κράτος έβαλε το «πόδι» του στη χώρα, και η Λιβύη μετατράπηκε σε βασικό σημείο αναχώρησης μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση εθνικής ενότητα έφθασε στην πρωτεύουσα Τρίπολη νωρίτερα τον Απρίλιο αλλά δεν έχει αναλάβει την εξουσία.

Ο ηγέτης της φράξιας που έχει τον έλεγχο στη δυτική Λιβύη έχει απειλήσει με διώξεις όποιον υπουργό του συνεργάτη με την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση, παρόλο που είχαν υπάρξει προγενέστερες ανακοινώσεις ότι οι υπουργοί θα παραιτούνταν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπαράκ Ομπάμα εκφράζει μεταμέλεια για τη Λιβύη, όπως επισημαίνει το BBC. Σε συνέντευξη που παραχώρησε τον περασμένο μήνα στο Atlantic Magazine ανέφερε πως η επιχείρηση εξελίχθηκε τόσο καλά όσο ήλπιζε, όμως η Λιβύη σήμερα είναι ένα «χάος».

Σε εκείνη τη συνέντευξη άσκησε κριτική στη Γαλλία και τη Βρετανία, λέγοντας ειδικά για τον Ντέιβιντ Κάμερον ότι η προσοχή του αποσπάστηκε μετά την επέμβαση. Ήταν μία σπάνια κριτική για χώρα στενή σύμμαχο, η οποία προκάλεσε οργή στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα της προεδρίας του είναι κατά τον Μπαράκ Ομπάμα «η διάσωση της οικονομίας από τη μεγάλη ύφεση», ενώ η καλύτερη ημέρα του στον Λευκό Οίκο ήταν όταν πέρασε τις μεταρρυθμίσεις για την υγειονομική περίθαλψη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024