Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Δικαίωμά μας να επιλέγουμε τα μέσα για την επίτευξη των στόχων

Τσίπρας: Δικαίωμά μας να επιλέγουμε τα μέσα για την επίτευξη των στόχων

Αυτό που κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει από μια δημοκρατική χώρα είναι η δυνατότητα να επιλέγει τα μέσα της πολιτικής που θα εφαρμόσει για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων, σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα. Οι πολιτικές λιτότητας δεν δίνουν λύση, σημείωσε ο πορτογάλος πρωθυπουργός.

Αυτόπου κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει από μια δημοκρατική χώρα είναι η δυνατότητα να επιλέγει τα μέσα της πολιτικής που θα εφαρμόσει για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων, σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στη διαδικασία της αξιολόγησης,κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.

«Η Δημοκρατία είναι το τελευταίο αγαθό που οφείλει να υπερασπιστεί η Ευρώπη με νύχια και με δόντια», τονίζοντας ότι «η Ευρώπη βγήκε σοφότερη από αυτή την κρίση» και ότι «δεν χρειάζεται συμβουλάτορες».

Επισήμανε, μάλιστα, ότι οι συμβουλές των συμβούλων έπεσαν έξω και πρόσθεσε ότι πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας. Η Ευρώπη μπορεί από μόνη της, τόνισε.

Βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης εποχής και ελπίζουμε στην αρχή μιας νέας πιο αισιόδοξης, σημείωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ανάπτυξη έναντι της λιτότητας.

Σε Ελλάδα και Πορτογαλία εφαρμόστηκαν προγράμματα ακραίας λιτότητας, που όχι δεν μόνο δεν πέτυχαν τον στόχο τους, αλλά αποσταθεροποίησαν την κοινωνική συνοχή, αύξησαν την ανεργία και το δημόσιο χρέος, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, αυτές οι πολιτικές είχαν ως αποτέλεσμα και τη δημιουργία αντανακλαστικών φόβου και ξενοφοβίας και αυτό σήμερα είναι ο πραγματικός κίνδυνος της Ευρώπης.

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι οι δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης έχουν χρέος να συνεργαστούν και να ορθώσουν ένα δημοκρατικό ανάχωμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με δύο παράλληλες κρίσεις: με τις συνέπειες των πολυετών προγραμμάτων λιτότητας και με την προσφυγική κρίση.

Σημείωσε ότι η Κοινή Διακήρυξη, την οποία υπέγραψαν Ελλάδα και Πορτογαλία αναδεικνύει την προσήλωσή τους να συνεργαστούν σε όλα τα επίπεδα -και κυρίως στην ΕΕ- για να προωθηθεί το κοινό όραμα των εναλλακτικών πολιτικών για να ξαναγυρίσει η Ευρώπη στις ιδρυτικές της αξίες.

Συμφώνησαν πως απέναντι στον εφιάλτη της ακροδεξιάς οι δημοκρατικές, προοδευτικές και αριστερές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, «έχουμε χρέος να συνεργαστούμε, να ορθώσουμε δημοκρατικό ανάχωμα».

«Η Ελλάδα και η Πορτογαλία μπορεί να είναι πυλώνες για να ξαναβρεί η Ευρώπη τις αξίες και τον προσανατολισμό της» υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι έχοντας υποστεί η Ελλάδα την μεγαλύτερη καταστροφή χρειάζεται και η μεγαλύτερη πίστωση χρόνου για να μπορέσουμε να ξαναβρεθούμε σε μια κατάσταση κανονικότητας, να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των αγορών.

Σημείωσε, όμως, ότι τη διεκδικούμε με μια εναλλακτική στρατηγική από εκείνη της συσσώρευσης χρέους και λιτότητας. Υπογράμμισε δε ότι «για εμάς έχει ιδιαίτερη σημασία να γνωρίζουμε ότι αυτόν τον δίκαιο αγώνα δεν τον διεξάγουμε μόνοι, αλλά έχουμε μια σειρά από κυβερνήσεις-συμμάχους».

Κόστα: Οι πολιτικές λιτότητας δεν δίνουν λύση

Οι πολιτικές λιτότητας δεν δίνουν λύση, θα πρέπει να θέσουμε στόχους ανάπτυξης, καταπολέμησης της φτώχιας, είπε από την πλευρά του ο πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

«Καταφέραμε να δείξουμε στην Πορτογαλία ότι είναι δυνατόν οι πολίτες να αλλάξουν την κυβέρνηση και η κυβέρνηση τις πολιτικές. Ξέρουμε ότι υπάρχουν κοινοί κανόνες και προσπαθούμε να τους πετύχουμε, ακολουθώντας όμως διαφορετικές πολιτικές από ό,τι η προηγούμενη κυβέρνηση», είπε ο πορτογάλος πρωθυπουργός.

«Μεταξύ των βασικών αρχών της Ευρώπης είναι η αλληλεγγύη. Δεν έχουμε την προσφυγική ροή που έχει η Ελλάδα, αλλά κάθε πρόσφυγας που φτάνει στην Ελλάδα είναι πρόσφυγας που φτάνει στην Ευρώπη και συνεπώς και στην Πορτογαλία» είπε, εξηγώντας ότι «γι’ αυτό δείξαμε από την πρώτη στιγμή την προθυμία και τη διάθεση μας να συνεργαστούμε ενεργά ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».

«Εμείς θα αποδεχτούμε την μετεγκατάσταση προσφύγων που θέλουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, στην Πορτογαλία» τόνισε και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να σταθεί στο ύψος των υποχρεώσεων της και να διασφαλίσει τη διαχείριση της κρίσης χωρίς να υπάρχει μεγαλύτερο βάρος μιας χώρας εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης.

Εμείς, είπε, βρισκόμαστε μακριά αλλά θέλουμε να είμαστε κοντά στην Ελλάδα όσον αφορά στη λύση αυτού του προβλήματος.

Ποτάμι: Νέα διεθνής επιτυχία

«Νέα διεθνής επιτυχία της κυβέρνησης. Υπέγραψε σύμφωνο εναντίον της λιτότητας με την Πορτογαλία» σχολίασε το Ποτάμι.

«Προφανώς λιτότητα δεν θεωρείται το πογκρόμ έμμεσων και άμεσων φόρων, ούτε οι νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ούτε η ασφυξία στην αγορά. Πόλεμος εναντίον της λιτότητας σημαίνει, προφανώς, το δικαίωμα κάθε ανεπάγγελτου «αγωνιστή» σε μια θέση σε υπουργικά και πρωθυπουργικά γραφεία. Κάθε θεατρική παράσταση κάποτε τελειώνει» συμπλήρωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024