Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η Μητρόπολη Γλυφάδας «προσεύχεται» να μην έρθει ο Πάπας
Ο Πάπας θα βρίσκεται το Σάββατο στην Μυτιλήνη μαζί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Η Μητρόπολη Γλυφάδας «προσεύχεται» να μην έρθει ο Πάπας

Επικαλούμενη το γεγονός ότι η απόφαση για την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο είναι μείζονος σημασίας και θα έπρεπε να είχε ληφθεί κατόπιν σύγκλησης του Σώματος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, η Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας ανακοινώνει ότι «προσεύχεται» ώστε να αναβληθεί η προγραμματισμένη για το Σάββατο άφιξη του ποντίφικα.

Επικαλούμενη το γεγονός ότι η απόφαση για την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο είναι μείζονος σημασίας και θα έπρεπε να είχε ληφθεί κατόπιν σύγκλησης του Σώματος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, η Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας ανακοινώνει ότι «προσεύχεται» ώστε να αναβληθεί η προγραμματισμένη για το Σάββατο άφιξη του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Η Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης, Βάρης (Βάρκιζας) αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποδέχθηκε την πρόταση για την επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο, προσκαλώντας επίσης τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Χαρακτηρίζει μείζονες σημασίας τις αποφάσεις αυτές, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να έχει προηγηθεί σύγκληση του σώματος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Και σημειώνει ότι «προσεύχεται» για την αναβολή της επίσκεψης έως ότου συνεδριάσει η Ιεραρχία.

Η ανακοίνωση:

«Ὅπως πληροφορηθήκαμε ἀπό τό Δελτίο Τύπου τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, τῆς Τρίτης 5ης Ἀπριλίου 2016, ἡ Διαρκής Ἱερά Σύνοδος, ἀποδέχθηκε τήν πρόταση, νά ἀφιχθεῖ τό προσεχές διάστημα στήν Ἑλλάδα ὁ Πάπας Φραγκῖσκος, πραγματοποιώντας μιά «ἀνθρωπιστικοῦ καί συμβολικοῦ χαρακτῆρα ἐπίσκεψη». Προσκάλεσε, ἐπίσης ἡ Δ.Ι.Σ., τόν Οἰκουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαῖο, γιά νά παραστεῖ στήν προγραμματιζόμενη γιά τό νησί τῆς Λέσβου συνάντηση.

»Ἐπειδή θεωροῦμε πώς οἱ παραπάνω Ἀποφάσεις τῆς Δ.Ι.Σ. εἶναι μείζονος σημασίας καί ὅτι θά ἔπρεπε νά ληφθοῦν ἔπειτα ἀπό σύγκληση τοῦ Σώματος τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, προσευχόμαστε ὥστε νά ἀναβληθεῖ ἡ ἐπίσκεψη, μέχρι νά συνεδριάσει ἡ Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος τό ταχύτερο δυνατόν καί τό Σῶμα νά ἀποφασίσει σχετικά».

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναμένεται να φθάσει στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου στη Μυτιλήνη, όπου θα τον υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα βρίσκεται από το βράδυ της Παρασκευής στη Μυτιλήνη, όπου θα γίνει επίσης δεκτός από τον πρωθυπουργό μαζί με τον μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.

Το Σάββατο ο Πάπας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος θα επισκεφθούν το hot spot της Μόριας και στη συνέχεια την Επάνω Σκάλα. Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου θα έχει ολοκληρωθεί στις 3:00 το μεσημέρι.

Όσον αφορά το πρόγραμμα της επίσκεψης Φραγκίσκου-Βαρθολομαίου, εξετάστηκε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο και η τέλεση της προσευχής των δυο ηγετών του χριστιανισμού στο αρχαίο βόρειο λιμάνι της Μυτιλήνης την Επάνω Σκάλα.

Εκεί όπου υπολογίζεται ότι στις 16-17 Απριλίου του 58 μ.Χ. αποβιβάσθηκε ο Απόστολος των Εθνών Παύλος συνοδευόμενος από τον ευαγγελιστή Λουκά, τους Μακεδόνες Σώπατρο, γιο του Πύρου από τη Βέροια, Αρίσταρχο και Σεκούνδο από τη Θεσσαλονίκη και τους Μικρασιάτες Γάιο από τη γαλατική Δέρβη, Τιμόθεο από τα Λύστρα της Λυκαονίας και Τρόφιμο και Τυχικό από την Έφεσο.

Στο σημείο όπου θεωρείται το σημείο αποβίβασης του Αποστόλου Παύλου και όπου πριν χρόνια ανασκάφηκε το ακρομώλιο του αρχαίου Ευρίπου που ένωνε το βόρειο αρχαίο λιμάνι της πόλης με το νότιο «τριηρικό λιμένα» σήμερα υπάρχει ένα μικρό πάρκο με το ναΰδριο σε ανάμνηση της επίσκεψης του Αποστόλου στη Μυτιλήνη. Δίπλα το μνημείο των Φωκαέων προσφύγων των διωγμών του 1914 και 1922.

Στην απέναντι δε ακριβώς πλευρά του δρόμου βρίσκεται το άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας, σήμα κατατεθέν των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, της άφιξής τους στη Μυτιλήνη και του ριζώματός τους στην πόλη και στις γύρω γειτονιές που κατοικήθηκαν αποκλειστικά και μόνο από Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Σύμφωνα με το εξεταζόμενο πρόγραμμα στο ναΰδριο οι δυο θρησκευτικοί ηγέτες θα συμπροσευχηθούν ενώ αμέσως μετά θα φυτέψουν μία ελιά αποτύπωμα της ενωτικής παρουσίας τους στο χώρο με το αποτύπωμα της παρουσίας του Αποστόλου των Εθνών Παύλου στο νησί. Ύστερα θα κατευθυνθούν προς τη θάλασσα και θα ρίξουν λουλούδια από μια εξέδρα που θα έχει στηθεί πλάι στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας στη θάλασσα όπου μαρτύρησαν εκατοντάδες πρόσφυγες.

Στη Μυτιλήνη βρέθηκε τη Δευτέρα κλιμάκιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Αναγνωστάκη και τον αντιστράτηγο υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Γιάννη Διαμαντόπουλο. Επισκέφθηκαν το λιμάνι της Μυτιλήνης, την Επάνω Σκάλα και φυσικά το hot spot της Μόριας. Σε συνεργασία με εκπροσώπους του Βατικανού που έφτασαν στο νησί αλλά και με τον υπεύθυνο ασφαλείας του Πάπα που έρχεται την Τρίτη δρομολογούν όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ασφάλεια των θρησκευτικών ηγετών.

Τα μέτρα ασφαλείας στο νησί το ερχόμενο Σάββατο θα είναι δρακόντεια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ποντίφικας δεν θα κινείται με το ειδικό παπικό όχημα αλλά μαζί με τους άλλους ιεράρχες.

Επισημαίνεται ότι στις 17:00 το απόγευμα της Παρασκευής 15 Απριλίου ο ευρισκόμενος στη Λέσβο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος θα εγκαινιάσει το κοινωνικό παντοπωλείο «Αποστολή του Παπα -Στρατή» στην Καλλονή της Λέσβου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024