Εκδήλωση για την απόδοση τιμών σε ηρωίδα της κουβανικής επανάστασης διάλεξε ο 89χρονος Φιντέλ Κάστρο για την πιο πρόσφατη δημόσια επανεμφάνισή του, σε διάστημα πλέον των οκτώ μηνών.

Η συγκυρία που επέλεξε ο εμβληματικός ηγέτης φαίνεται ότι έχει τη σημασία της, λίγο μετά την ιστορική επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στο νησί (στην οποία είχε ασκήσει κριτική) και μία εβδομάδα πριν το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας (PCC).

Η κρατική τηλεόραση της Κούβας μετέδωσε τηλεοπτικά πλάνα με τον Κάστρο να κάθεται σε θρανίο και να συζητά με μαθητές και δασκάλους σε σχολείο που μετονομάστηκε σε «Σχολείο Βίλμα Εσπίν».

Η Εσπίν, η οποία πέθανε σε ηλικία 77 ετών το 2007, είχε εγκαταλείψει κατά τη διάρκεια της επαναστάσης μία άνετη ζωή στη μάχη εναντίον της κυβέρνησης Μπατίστα. Στη συνέχεια είχε παντρευτεί τον Ραούλ Κάστρο, νυν πρόεδρο.

«Είμαι σίγουρος ότι η Βίλμα θα ήταν χαρούμενη σήμερα» είπε ο Φιντέλ Κάστρο, ντυμένος με λευκή αθλητική ζακέτα.

Την επόμενη εβδομάδα, όπως σημειώνει το Reuters, είναι προγραμματισμένο συνέδριο του PCC που θα «επικαιροποιήσει» την πορεία της οικονομικής πολιτικής στη χώρα και θα δώσει μία εικόνα για τις ισορροπίες στο εσωτερικό του.

Αναμένεται επίσης με ενδιαφέρον το εάν θα δοθούν ενδείξεις για τον διάδοχο τού Ραούλ Κάστρο, που έχει πει ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από την προεδρία το 2018.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ