Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΠΓΔΜ: Διαλύθηκε η Βουλή, εκλογές χωρίς την αντιπολίτευση

ΠΓΔΜ: Διαλύθηκε η Βουλή, εκλογές χωρίς την αντιπολίτευση

Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ Τράικο Βελιάνοφσκι ανακοίνωσε τη διάλυση του νομοθετικού σώματος της χώρας, βάσει προηγούμενης απόφασης της Βουλής, για δρομολόγηση πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 5 Ιουνίου.

Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ Τράικο Βελιάνοφσκι ανακοίνωσε, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, τη διάλυση του νομοθετικού σώματος της χώρας, βάσει προηγούμενης απόφασης της Βουλής, για δρομολόγηση πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 5 Ιουνίου.

Ο κ. Βελιάνοφσκι προχώρησε στην απόφαση αυτή, ώστε να τηρηθεί η σχετική νομοθεσία που ορίζει ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν δύο μήνες μετά τη διάλυση της Βουλής, στην συγκεκριμένη περίπτωση, στις 5 Ιουνίου.

Τις επόμενες ημέρες, ο πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να προκηρύξει και επίσημα τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στις 5 Ιουνίου.

Ωστόσο, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM), Ζόραν Ζάεβ, αμέσως μετά την γνωστοποίηση για τη διάλυση της Βουλής δήλωσε ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή έντιμων και δημοκρατικών εκλογών, κατηγορώντας γι΄αυτό το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και ανακοίνωσε ότι η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις εκλογές που δρομολογούνται για τις 5 Ιουνίου.

Ο κ. Ζάεβ σημείωσε ότι από την στιγμή που δεν έχουν εκκαθαριστεί οι εκλογικοί κατάλογοι και απειλείται η ελευθερία του Τύπου στην χώρα, η διεξαγωγή εκλογών εξυπηρετεί μόνο το «αυταρχικό καθεστώς» του Ν. Γκρούεφσκι.

Η πολιτική ζωή της ΠΓΔΜ ταλανίζεται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο από σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που αποκάλυψε η αντιπολίτευση.

Οι πολιτικές εξελίξεις

Τον Ιούλιο του 2015, τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της ΠΓΔΜ είχαν καταλήξει σε αρχική συμφωνία για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 24 Απριλίου, η οποία όμως δεν καρποφόρησε, μετά και τη σχετική διαπίστωση εκπροσώπων της Διεθνούς Κοινότητας στην ΠΓΔΜ ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για αξιόπιστες εκλογές. Μετά την εξέλιξη αυτή, οι εκλογές μετατέθηκαν για τις 5 Ιουνίου, μετά από πρόταση των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στα μέσα του Ιανουαρίου, βάσει της συμφωνίας μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας η οποία έγινε και νόμος, ο οποίος ορίζει ότι ο εκάστοτε πρωθυπουργός θα αποχωρεί από τον πρωθυπουργικό θώκο πριν από τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στην χώρα.

Στην θέση του Νίκολα Γκρούεφσκι ορίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο Εμιλ Ντιμιτρίεφ, ο οποίος είναι γενικός γραμματέας του VMRO-DPMNE.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, από τη μεριά του, έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει να μην διεξαχθούν εκλογές στην χώρα, επειδή φοβάται ότι θα υποστεί συντριπτική ήττα.

Το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι ανήλθε στην εξουσία της χώρας το 2006 και από τότε έχει κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ν. Γκρούεφσκι ότι η επικράτησή του οφείλεται σε νοθείες που έχει διαπράξει σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες των τελευταίων χρόνων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024