Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Κίνηση εντυπωσιασμού» οι προτάσεις για το άσυλο

«Κίνηση εντυπωσιασμού» οι προτάσεις για το άσυλο

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου «δεν μπορούν και δεν πρόκειται να λειτουργήσουν», εκτιμά ο Χάραλντ Γκλόντε, διοικητικό στέλεχος της οργάνωσης Borderline Europe.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου «δεν μπορούν και δεν πρόκειται να λειτουργήσουν», εκτιμά ο Χάραλντ Γκλόντε, διοικητικό στέλεχος της οργάνωσης Borderline Europe.

Η προσφυγική κρίση παραμένει οξυμένη παρά τους χειρισμούς που έχουν γίνει έως τώρα από πλευράς ΕΕ, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο των συμφωνιών με την Τουρκία με στόχο τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Την ίδια ώρα η Κομισιόν αναζητεί τρόπους αποτελεσματικότερης διαχείρισης του προσφυγικού.

Σε αυτό αποσκοπούν και οι προτάσεις που παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες, με κεντρικές επιδιώξεις την εναρμόνιση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου στην ΕΕ και παράλληλα τη δικαιότερη κατανομή των προσφύγων στα 28 κράτη-μέλη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μεταξύ άλλων την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ο οποίος δεν είναι λειτουργικός υπό τις παρούσες συνθήκες.

Ο Χάραλντ Γκλόντε, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της οργάνωσης Borderline Europe, που προασπίζεται τα δικαιώματα των προσφύγων, χαρακτήρισε τις προτάσεις της Κομισιόν «κίνηση εντυπωσιασμού». Όπως υπογράμμισε μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, «αυτό που παρουσίασαν είναι κατά τη γνώμη μου μια προσπάθεια να επιδείξουν ικανότητα δράσης ενώπιον της κατάστασης».


«Πρόγραμμα ενίσχυσης των διακινητών»

Ο Χάραλντ Γκλόντε εκτίμησε ότι οι προτάσεις της Κομισιόν «δεν μπορούν και δεν πρόκειται να λειτουργήσουν». Όπως εξήγησε, «διαπιστώθηκε μεν ότι ο Κανονισμός του Δουβλίνου απέτυχε. (…) Όμως δεν εξήχθη κανενός είδους συμπέρασμα για τους λόγους της αποτυχίας. Όταν η Κομισιόν προτείνει να κατανέμονται οι πρόσφυγες σε άλλα κράτη με βάση ένα σύστημα ποσοστώσεων, τότε σημαίνει ότι δεν έλαβε καθόλου υπόψη το συμφέρον και τις επιθυμίες των προσφύγων, τα οποία ήταν η διαρκής αιτία για την οποία δεν λειτούργησε το Δουβλίνο. Οι πρόσφυγες δεν θέλουν να πάνε στη Σλοβακία, τη Ρουμανία ή τη Βουλγαρία», επισήμανε το στέλεχος της Borderline Europe, τονίζοντας ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ δεν προσφέρουν προοπτική στους πρόσφυγες.

Ο Χάραλντ Γκλόντε στηλίτευσε την πολιτική σφραγίσματος των συνόρων, υπογραμμίζοντας ότι αυτή ευθύνεται για τις χαοτικές συνθήκες που παρατηρούνται στα σύνορα, όπως για παράδειγμα στην Ειδομένη. Όπως τόνισε τέλος, «αν οι πρόσφυγες διέθεταν νόμιμη δυνατότητα εισόδου, δεν θα υπήρχε το πρόβλημα με τους διακινητές. Όμως με όλα αυτά τα μέτρα απομόνωσης που λαμβάνονται, θα χαρακτήριζα αυτό που συμβαίνει ως πρόγραμμα ενίσχυσης των διακινητών».

Τομπίας Αρμπρούστερ (DLF) / Άρης Καλτιριμτζής

Deutsche Welle

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024