Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πειραιάς: Ένταση μετά τη (μυστική) κυβερνητική ενημέρωση στους πρόσφυγες

Πειραιάς: Ένταση μετά τη (μυστική) κυβερνητική ενημέρωση στους πρόσφυγες

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά, μετά την ενημέρωση που παρείχαν τρεις γενικοί γραμματείς υπουργείων στους πρόσφυγες. Η ενημέρωση έγινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας κατόπιν αιτήματος των στελεχών της κυβέρνησης, και αφορούσε την προσπάθεια να αδειάσει ο χώρος της πύλης Ε3. Το μεσημέρι τα πνεύματα ηρέμησαν.

Ένταση το μεσημέρι της Τετάρτης στην πύλη Ε3 του λιμανιού του Πειραιά, μετά την ενημέρωση που παρείχαν τρεις γενικοί γραμματείς υπουργείων στους πρόσφυγες. Η ενημέρωση έγινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας κατόπιν αιτήματος των στελεχών της κυβέρνησης και αφορούσε στην προσπάθεια να αδειάσει ο χώρος.

Σε καθιστική διαμαρτυρία τους, οι πρόσφυγες φώναζαν ότι δεν πρόκειται να φύγουν από το λιμάνι και ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα.

Ενδεικτικές της έντασης που επικράτησε είναι οι εικόνες που κατέγραψε ο τηλεοπτικός και φωτογραφικός φακός με έναν άνδρα σε έξαλλη κατάσταση να κραδαίνει ένα βρέφος.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, «αλγεινή αίσθηση προκάλεσε σε όλους ανεξαιρέτως τους παρευρισκόμενους η απαράδεκτη, απερίσκεπτη, ανάλγητη και βίαιη συμπεριφορά με θύμα ένα αθώο βρέφος, εικόνα που ήδη έχουν παρακολουθήσει έκπληκτοι χιλιάδες τηλεθεατές. Η πράξη αυτή είναι καταδικαστέα. Θα διαταχθεί έρευνα».

Και αργότερα, λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι, στην Πέτρινη Αποθήκη του λιμανιού, προκλήθηκε συμπλοκή δύο προσφύγων για τη σειρά προτεραιότητας στο φαγητό. Το επεισόδιο έληξε με παρέμβαση των λιμενικών.

Η ενημέρωση που προηγήθηκε έγινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας κατόπιν αιτήματος των στελεχών της κυβέρνησης, κι ενώ ομάδα προσφύγων φώναζε συνθήματα υπέρ του ανοίγματος των συνόρων.

Οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη ζήτησαν από τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στο σημείο να απομακρυνθούν, με αποτέλεσμα να επικρατήσει μικροένταση.

Στο σημείο βρίσκονταν, ακόμη, ο αρχηγός του λιμενικού αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης, ο Διοικητής της 1ης Περιφερειακής Διοικήσεως υποναύαρχος Αθανάσιος Ντούνης Αθανάσιος, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά αρχιπλοίαρχος Κωνσταντίνος Λεοντάρας, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, εκπρόσωποι Σύρων και Πακιστανών που βοηθούσαν στη μετάφραση, καθώς και μέλη της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας των εθελοντών.

Η κυβερνητική πρωτοβουλία εκτιμάται ότι σχετίζεται με την προσπάθεια εκκένωσης του λιμανιού και της πύλης Ε3 εν όψει του Πάσχα. Κατά πληροφορίες, οι πρόσφυγες αναμένεται να μεταφερθούν σε άλλο σημείο του λιμανιού και σε οργανωμένες δομές.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση «σκοπός της επίσκεψης, ήταν η ενημέρωση των προσφύγων και των μεταναστών για όλα τα ζητήματα που τους αφορούν και η κατανόηση από αυτούς, της ανάγκης μετακίνησής τους σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα».

«Η προσπάθεια αυτή συνεχούς ενημέρωσης των παραμενόντων στο λιμάνι, θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες και σε συνδυασμό με το άνοιγμα νέων κέντρων φιλοξενίας, θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε να πειστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, ότι είναι και προς το δικό τους συμφέρον η μετακίνησή τους και ότι σε κάθε περίπτωση, με ορίζοντα τις επόμενες 10-15 μέρες, θα πρέπει μέρα με τη μέρα να εγκαταλείπουν το λιμάνι» προσθέτει η ανακοίνωση.

Όσο για το επεισόδιο διαμαρτυρίας, η ανακοίνωση αναφέρει ότι αυτό «κράτησε περίπου 15 λεπτά, συμμετείχαν σε αυτό λίγες δεκάδες ανθρώπων, από τις εκατοντάδες που συμμετείχαν στην ενημέρωση και στο διάλογοκαι έληξε ομαλά, χάρις στην ψυχραιμία και τον υψηλό επαγγελματισμό του Λιμενικού Σώματος, που γνωρίζει πολύ καλά να εκτονώνει τέτοια επεισόδια κι όχι να τα γενικεύει».

«Για την απαράδεκτη πράξη του πρόσφυγα πατέρα σε βάρος του βρέφους του, έχει γίνει ήδη αναφορά σε προηγούμενη ανακοίνωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος Ήδη, μετά από εισαγγελική εντολή, διενεργείται προανάκριση» προστίθεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη πύλη βρίσκεται ο μικρότερος αριθμός προσφύγων από το σύνολο των περίπου 5.000 ατόμων που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά. Συνολικά, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, στη χώρα βρίσκονται 53.042 πρόσφυγες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024