Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H Κίνα έλυσε το πρόβλημα με τα Panama Papers: «Σουρωτήρι» στο Ίντερνετ...

H Κίνα έλυσε το πρόβλημα με τα Panama Papers: «Σουρωτήρι» στο Ίντερνετ…

Κάποιες φορές, οι απλούστερες λύσεις είναι και οι προτιμότερες: Με αυτό το σκεπτικό προσεγγίζει η Κίνα τη διαρροή των Panama Papers, στα οποία συγγενείς κινέζων ηγετών (και του προέδρου) εμφανίζονται να έχουν σχέσεις με offshore. Για να μην κάνει τον κόπο να εξηγήσει στους Κινέζους πως η παρουσία στα έγγραφα δεν σημαίνει απαραίτητα και φοροδιαφυγή ή παράνομη δραστηριότητα, το Πεκίνο μπλοκάρει τις αναρτήσεις στο Διαδίκτυο που αφορούν την υπόθεση και περιορίζεται μόνο στις γενικές και αθώες αναφορές.

Κάποιες φορές, οι απλούστερες λύσεις είναι και οι προτιμότερες: Με αυτό το σκεπτικό προσεγγίζει η Κίνα τη διαρροή των Panama Papers, στα οποία συγγενείς κινέζων ηγετών (και του προέδρου) εμφανίζονται να έχουν σχέσεις με offshore.

Για να μην κάνει τον κόπο να εξηγήσει στους Κινέζους πως η παρουσία στα έγγραφα δεν σημαίνει απαραίτητα και φοροδιαφυγή ή παράνομη δραστηριότητα, το Πεκίνο μπλοκάρει τις αναρτήσεις στο Διαδίκτυο που αφορούν την υπόθεση και περιορίζεται μόνο στις γενικές και αθώες αναφορές.

Το αποτέλεσμα είναι ότι αν μπει κανείς στο Διαδίκτυο από την κινεζική επικράτεια, η εικόνα που θα σχηματίσει είναι ότι η υπόθεση των Panama Papers αφορά κυρίως… τον Μέσι. Κι αυτό επειδή οι αναφορές για τα Panama Papers που είναι όντως προσβάσιμες, αναφέρει το Reuters και το Associated Press, δεν θίγουν πολιτικά πρόσωπα. Οι αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα που αφορούν την υπόθεση είναι μπλοκαρισμένες.

Για όσους πάντως θέλουν να ενημερωθούν, μπορούν να στραφούν στο κεντρικό άρθρο των κινεζικών Global Times. Εκεί, η εφημερίδα εξηγεί ότι μία ακαθόριστη «ισχυρή δύναμη» βρίσκεται πίσω από τη διαρροή, υποστηρίζοντας πως οι στόχοι είναι «οι αντίπαλοι της Δύσης» και ειδικά -όχι Κινέζοι, οι οποίοι δεν αναφέρονται- ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Τα δυτικά ΜΜΕ έχουν πάρει τον έλεγχο της ερμηνείας κάθε φορά που βγαίνουν ντοκουμέντα, και σε αυτό έχει φανεί η ιδιαίτερη επιρροή της Ουάσινγκτον. Πληροφορίες αρνητικές προς τις ΗΠΑ μπορούν πάντα να υποβαθμιστούν, ενώ έκθεση ξένων ηγετών, όπως για τον Πούτιν, σπρώχνονται παραπάνω» γράφει η κινεζική εφημερίδα.

Σημειώνεται ότι η Γαλλία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Ολλανδία έχουν ξεκινήσει έρευνες μετά τα Panama Papers, κάτι που εξετάζουν και οι ΗΠΑ, ενώ ο φάκελος έχει αγγίξει και το γερμανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024