Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Με μια Φωνή Ελλάδα Μπορείς» στην εκδήλωση για την παράδοση της Φλόγας

«Με μια Φωνή Ελλάδα Μπορείς» στην εκδήλωση για την παράδοση της Φλόγας

Η ΕΟΕ παραχώρησε σήμερα, Τρίτη, συνέντευξη Τύπου για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στις 21 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία για τους Αγώνες «Ρίο 2016», τη Λαμπαδηδρομία που θα ακολουθήσει για επτά ημέρες σε όλη την Ελλάδα και την παράδοση της Ιερής Φλόγας στους Βραζιλιάνους διοργανωτές, σε ειδική τελετή η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 27 του μήνα.

Η ΕΟΕ παραχώρησε σήμερα, Τρίτη, συνέντευξη Τύπου για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στις 21 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία για τους Αγώνες «Ρίο 2016», τη Λαμπαδηδρομία που θα ακολουθήσει για επτά ημέρες σε όλη την Ελλάδα και την παράδοση της Ιερής Φλόγας στους Βραζιλιάνους διοργανωτές, σε ειδική τελετή η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 27 του μήνα.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «δαδών» του Καλλιμάρμαρου, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος της ΔΟΑ, Ισίδωρος Κούβελος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας, Γιάννης Καρράς, η Πρωθιέρεια των Τελετών Αφής της Φλόγας, Κατερίνα Λέχου, η χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, ο γνωστός καλλιτέχνης Σάκης Ρουβάς, ο οποίος μετέχει στο πρόγραμμα «Με μια Φωνή Ελλάδα Μπορείς» και θα παρουσιάσει ένα δείγμα των ικανοτήτων του στο τέλος του τελετουργικού παράδοσης της Φλόγας στο Καλλιμάρμαρο, η ενδυματολόγος Ελένη Κυριάκου που επανασχεδίασε την ενδυμασία των ιερειών στις τελετές αφής και πολλοί άλλοι.

Ο κ. Καπράλος αφού ευχαρίστησε όλους για τη συμβολή τους, επισήμανε ότι η φετινή τελετή Αφής είναι ξεχωριστή για την ΕΟΕ, αφού συμπληρώνονται 80 χρόνια από την πρώτη φορά που άναψε η Φλόγα στην Αρχαία Ολυμπία, ενώ τόνισε ότι μέχρι στιγμής 62 Έλληνες αθλητές και αθλήτριες πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο Ρίο κι ελπίζει τους επόμενους μήνες να το καταφέρουν και άλλοι για να συμπεριληφθούν στην ελληνική αποστολή. Η Φλόγα στο Ρίο θα ανάψει στις 5 Αυγούστου, στο στάδιο Μαρακανά.

Ο Γιάννης Καρράς έδωσε λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή των τελετών Αφής και παράδοσης της Φλόγας, αλλά και της Λαμπαδηδρομίας. Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το «παρών» στη Αρχαία Ολυμπία θα δώσει η Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, και στο Καλλιμάρμαρο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υπεύθυνος των τελετουργικών θα είναι ο Φώτης Καϋμενάκης και τη μουσική έχει επιμεληθεί ο Γιάννης Ψειμάδας, θα υπάρξουν χορωδίες τόσο στην Αφή (της ΔΕΗ) όσο και στην παράδοση (παιδική χορωδία 300 ατόμων που συντόνισε η ΔΟΑ), αλλά δεν θέλησε να αποκαλύψει τον πρώτο λαμπαδηδρόμο, ο οποίος στο άγαλμα του Πιέρ ντε Κουμπερτέν στην Αρχαία Ολυμπία θα δώσει τη δάδα σε Βραζιλιάνο, μεγάλη δόξα του αθλητισμού, που όμως ακόμη δεν έχει γνωστοποιήσει το όνομά του η οργανωτική επιτροπή του Ρίο.

Από την πλευρά της η κα. Ιγνατίου τόνισε ότι στην τελετή Αφής θα μετάσχουν 45 άτομα και 65 στην παράδοση και για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ τους και άνδρες χορευτές από το Λύκειο Ελληνίδων. Όλα τα μέλη είναι επαγγελματίες και θα συμβάλουν στις τελετές χωρίς χρηματική αποζημίωση, ευχήθηκε στην κα. Λέχου να ανάψει την δάδα και μέσα από την καρδιά της να στείλει τη Φλόγα στους Βραζιλιάνους διοργανωτές, στάθηκε στο τελετουργικό της Αφής που θα έχει δύο μέρη, στο πρώτο το θέμα του είναι «Κούροι και Κόρες» και στο δεύτερο «Νηριίδες» που είναι εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία, ενώ από φέτος θα υπάρχουν αρκετές καινοτομίες και εκπλήξεις. Τέλος για την τελετή Αφής υπογράμμισε ότι το τύμπανο αυτή τη φορά θα χτυπήσει δύο φορές, μία στο Ναό της Ήρας και μία δεύτερη μέσα στο στάδιο προς τιμήν της σπουδαίας χορογράφου Μαρίας Χορς, που έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2015. Επίσης είπε ότι προς τιμήν της έχει αποφασιστεί από κοινού με την ΕΟΕ να φυτέψουν μια ελιά στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο Σάκης Ρουβάς ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε να μετάσχει στο πρόγραμμα «Ελλάδα Μπορείς» και μέσω αυτού στην τελετή παράδοσης της Φλόγας και κάλεσε όλους μέσα από τις εκδηλώσεις να «στείλουμε ένα ηχηρό παγκόσμιο μήνυμα και οι Ελληνες να είναι υπερήφανοι».

Η τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία θα ξεκινήσει στις 12.00 και στις 12.50 θα παραδοθεί η Φλόγα από την Πρωθιέρεια στον πρώτο λαμπαδηδρόμο. Έτσι ξεκινά και η πρώτη ημέρα της λαμπαδηδρομίας, στην οποία, όπως εξήγησε ο Γιάννης Καρράς, αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν πόλεις και τόποι απ΄ όπου δεν έχει ξαναπεράσει η Φλόγα, ενώ κατά την τελευταία της στάση στην Αθήνα (26/4) θα διέλθει και από τον Ελαιώνα, όπου την δάδα θα κρατήσει και ένας πρόσφυγας, σε ένδειξη συμπαράστασης στα δεινά που έχουν υποστεί με τον ξεριζωμό τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024