Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξανά στο τραπέζι με το κουαρτέτο στη σκιά των διαλόγων Τόμσεν-Βελκουλέσκου

Ξανά στο τραπέζι με το κουαρτέτο στη σκιά των διαλόγων Τόμσεν-Βελκουλέσκου

Στη σκιά της δημοσιοποίησης της συνομιλίας Τόμσεν - Βελκουλέσκου για την Ελλάδα, αναμένεται να ξεκινήσουν -εκτός απροόπτου- τη Δευτέρα νωρίς το απόγευμα οι νέες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το κουαρτέτο για τα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης.

Στη σκιά της δημοσιοποίησης της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου για την Ελλάδα, αναμένεται -εκτός απροόπτου- να ξεκινήσουν τη Δευτέρα οι νέες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το κουαρτέτο για τα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης.

Η αποστολή των ευρωπαίων και του ΔΝΤ βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση των Ευκλ.Τσακαλώτου, Γ.Σταθάκη και Γ.Χουλιαράκη με το κουαρτέτο.

Το προηγούμενο 24ωρο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το Ταμείο και συγκεκριμένα η Ντέλια Βελκουλέσκου θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις πριν αρχίσει ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, η απαντητική επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ, μάλλον δεν αφήνει και πολλά περιθώρια παρερμηνειών.

Σε αυτό το κλίμα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με το κουαρτέτο και η επιστροφή στη δύσκολη πραγματικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως προέκυψε από το αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης του Euroworking Group την Παρασκευή, θεσμοί και κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψουν αρκετό ακόμη έδαφος για να καταλήξουν σε συμφωνία.

Εκτός του ασφαλιστικού, στο οποίο ακόμη υπάρχουν εκκρεμότητες, οι διαφορές παραμένουν στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Αθήνα και θεσμοί έχουν στη διάθεσή τους 8 ημέρες για να κλείσουν τη συμφωνία πριν το κουαρτέτο αναχωρήσει εκ νέου για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στις 12 Απριλίου, ή το αργότερο έως τις 22 Απριλίου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup.

Κυβερνητικές πηγές λένε ότι η ελληνική θέση είναι σαφής δηλαδή «η τήρηση των συμφωνηθέντων του περασμένου Ιουλίου» και τα δημοσιονομικά μέτρα θα οδηγήσουν:

  • σε αύξηση των άμεσων φόρων κατά 1% του ΑΕΠ ως το 2018
  • αύξηση της έμμεσης φορολογίας κατά 1% του ΑΕΠ ως το 2018
  • σε περικοπές συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 1% του ΑΕΠ ως το 2018

Η Ελληνική πλευρά επιδιώκει από τις τελικές αποφάσεις για τη ρύθμιση του χρέους να προέλθει επίσης εξοικονόμηση της τάξης του 1% του ΑΕΠ σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι πέραν της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους η μεγαλύτερη εξοικονόμηση και ελάφρυνση μπορεί να προέλθει από την εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024